Átólzéig Somlói galuska Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2014-11-24 5 perc átlagos olvasási idő 0 1,511 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Somlói galuska Hozzávalók (4személyre): A piskótákhoz (egyenként): 6 db tojás 16 dkg cukor 16 dkg liszt 1 citrom reszelt héja só Az alapöntethez: 20 dkg cukor 2 dl víz 0,5 dl rum 1 rúd vanília 1 citrom reszelt héja 1 narancs reszelt héja A vaníliakrémhez: 0,5 l tej 4 db tojás sárgája 40 g liszt 15 g zselatin A töltelékhez: 100 g dióbél 50 g baracklekvár 1 kiskanál kakaó 80 g mazsola A csokoládéöntethez: 150 g étcsokoládé 250 g cukor 1,5 dl víz 1 dl rum Továbbá: 4 dl tejszínből hab Háromféle piskótát készítünk: simát, diósat és csokoládésat. A piskóták készítéséhez a tojások sárgáját-fehérjét különválasztjuk, a tojásfehérjéből – pici sóval (ettől keményebb lesz) – kemény habot verünk, majd a sárgáját is habosra keverjük a cukorral. A liszthez hozzákeverjük a reszelt citromhéjat (a diós laphoz a darált diót, a csokoládéshoz a kakaót), és váltakozva, óvatosan beleforgatjuk a lisztet és a tojássárgáját. A piskótatésztákat kivajazott vagy sütőpapírral bélelt sütőlapon vagy tortaformában kb. 1 cm vastagságúra sütjük. Az alapöntethez szükséges hozzávalókat összekeverjük, összeforraljuk, majd lehűtjük. A csokoládéöntethez az összetört csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, a vízzel és a rummal forrásig hevítjük, és ezt is lehűtjük. A töltelékhez szükséges diót megdaráljuk, a mazsolát beáztatjuk. Tálra helyezzük az egyik piskótalapot, meglocsoljuk az alapöntet harmadával, megkenjük a vaníliakrém felével, majd megszórjuk mazsolával és dióval. Ráhelyezzük a második piskótalapot, és ugyanúgy járunk el vele. A harmadik lapot is meglocsoljuk öntettel, és megkenjük a baracklekvárral. A tetejére kakaót szórunk, és az egészet néhány órára (például egy éjszakára) hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor az elkészített rétegekből kanállal „galuskákat” szaggatunk, tálkára halmozzuk, majd csokoládéöntettel és tejszínhabbal díszítjük. Jó étvágyat kívánunk! A recept az étteremben elérhető, megkóstolható. Cím: Nagy Fa-Tál Konyhája, 1052 Budapest Kígyó utca 4. www.nagyfatal.hu
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
ITM: Magyarország az első ötben az Európai Hulladékcsökkentési Héten Idén 30 országban összesen több mint 16 ezer akcióval zárult az Európai Hulladékcsökkentési Hét, …
Macilesre invitál a Budakeszi Vadaspark A Budakeszi Vadaspark február elején három játékos és interaktív napot szentel Móricznak, a barnamedvének …