Főoldal Hírek Átólzéig Somlói galuska

Somlói galuska

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,511
 ehaccp_topbanner3.jpg

Somlói galuska

Hozzávalók (4személyre):

A piskótákhoz (egyenként):
  • 6 db tojás
  • 16 dkg cukor
  • 16 dkg liszt
  • 1 citrom reszelt héja

 

Az alapöntethez:
  • 20 dkg cukor
  • 2 dl víz
  • 0,5 dl rum
  • 1 rúd vanília
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja

 

A vaníliakrémhez:
  • 0,5 l tej
  • 4 db tojás sárgája
  • 40 g liszt
  • 15 g zselatin

 

A töltelékhez:
  • 100 g dióbél
  • 50 g baracklekvár
  • 1 kiskanál kakaó
  • 80 g mazsola

 

A csokoládéöntethez:
  • 150 g étcsokoládé
  • 250 g cukor
  • 1,5 dl víz
  • 1 dl rum

 

Továbbá:
  • 4 dl tejszínből hab

 

Háromféle piskótát készítünk: simát, diósat és csokoládésat. A piskóták készítéséhez a tojások sárgáját-fehérjét különválasztjuk, a tojásfehérjéből – pici sóval (ettől keményebb lesz) – kemény habot verünk, majd a sárgáját is habosra keverjük a cukorral. A liszthez hozzákeverjük a reszelt citromhéjat (a diós laphoz a darált diót, a csokoládéshoz a kakaót), és váltakozva, óvatosan beleforgatjuk a lisztet és a tojássárgáját. A piskótatésztákat kivajazott vagy sütőpapírral bélelt sütőlapon vagy tortaformában kb. 1 cm vastagságúra sütjük.

Az alapöntethez szükséges hozzávalókat összekeverjük, összeforraljuk, majd lehűtjük. A csokoládéöntethez az összetört csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, a vízzel és a rummal forrásig hevítjük, és ezt is lehűtjük. A töltelékhez szükséges diót megdaráljuk, a mazsolát beáztatjuk.

Tálra helyezzük az egyik piskótalapot, meglocsoljuk az alapöntet harmadával, megkenjük a vaníliakrém felével, majd megszórjuk mazsolával és dióval. Ráhelyezzük a második piskótalapot, és ugyanúgy járunk el vele. A harmadik lapot is meglocsoljuk öntettel, és megkenjük a baracklekvárral. A tetejére kakaót szórunk, és az egészet néhány órára (például egy éjszakára) hűtőszekrénybe tesszük.

Tálaláskor az elkészített rétegekből kanállal „galuskákat” szaggatunk, tálkára halmozzuk, majd csokoládéöntettel és tejszínhabbal díszítjük.

 

 
Jó étvágyat kívánunk!

 A recept az étteremben elérhető, megkóstolható. Cím: Nagy Fa-Tál Konyhája, 1052 Budapest Kígyó utca 4.

www.nagyfatal.hu

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

The House Of Angostura Global Cocktail Challenge 2024/2025

Budapest, 2024.10.08.: Idén újra megrendezésre került Budapesten a The House of Angostura …