Főoldal Hírek Átólzéig Somlói galuska

Somlói galuska

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,458
 ehaccp_topbanner3.jpg

Somlói galuska

Hozzávalók (4személyre):

A piskótákhoz (egyenként):
  • 6 db tojás
  • 16 dkg cukor
  • 16 dkg liszt
  • 1 citrom reszelt héja

 

Az alapöntethez:
  • 20 dkg cukor
  • 2 dl víz
  • 0,5 dl rum
  • 1 rúd vanília
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja

 

A vaníliakrémhez:
  • 0,5 l tej
  • 4 db tojás sárgája
  • 40 g liszt
  • 15 g zselatin

 

A töltelékhez:
  • 100 g dióbél
  • 50 g baracklekvár
  • 1 kiskanál kakaó
  • 80 g mazsola

 

A csokoládéöntethez:
  • 150 g étcsokoládé
  • 250 g cukor
  • 1,5 dl víz
  • 1 dl rum

 

Továbbá:
  • 4 dl tejszínből hab

 

Háromféle piskótát készítünk: simát, diósat és csokoládésat. A piskóták készítéséhez a tojások sárgáját-fehérjét különválasztjuk, a tojásfehérjéből – pici sóval (ettől keményebb lesz) – kemény habot verünk, majd a sárgáját is habosra keverjük a cukorral. A liszthez hozzákeverjük a reszelt citromhéjat (a diós laphoz a darált diót, a csokoládéshoz a kakaót), és váltakozva, óvatosan beleforgatjuk a lisztet és a tojássárgáját. A piskótatésztákat kivajazott vagy sütőpapírral bélelt sütőlapon vagy tortaformában kb. 1 cm vastagságúra sütjük.

Az alapöntethez szükséges hozzávalókat összekeverjük, összeforraljuk, majd lehűtjük. A csokoládéöntethez az összetört csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, a vízzel és a rummal forrásig hevítjük, és ezt is lehűtjük. A töltelékhez szükséges diót megdaráljuk, a mazsolát beáztatjuk.

Tálra helyezzük az egyik piskótalapot, meglocsoljuk az alapöntet harmadával, megkenjük a vaníliakrém felével, majd megszórjuk mazsolával és dióval. Ráhelyezzük a második piskótalapot, és ugyanúgy járunk el vele. A harmadik lapot is meglocsoljuk öntettel, és megkenjük a baracklekvárral. A tetejére kakaót szórunk, és az egészet néhány órára (például egy éjszakára) hűtőszekrénybe tesszük.

Tálaláskor az elkészített rétegekből kanállal „galuskákat” szaggatunk, tálkára halmozzuk, majd csokoládéöntettel és tejszínhabbal díszítjük.

 

 
Jó étvágyat kívánunk!

 A recept az étteremben elérhető, megkóstolható. Cím: Nagy Fa-Tál Konyhája, 1052 Budapest Kígyó utca 4.

www.nagyfatal.hu

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Akik megmentik a zaccot – lezárult a Coca-Cola HBC Magyarország és a MATE által a kávézacc visszagyűjtésére kiírt egyetemi pályázat

Izgalmas és kreatív hallgatói prezentációkkal zárult a Coca-Cola HBC Magyarország és a Mag…