Főoldal Hírek Átólzéig Elindult a Mézes reggeli program

Elindult a Mézes reggeli program

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,260
 ehaccp_topbanner3.jpg

Elindult a Mézes reggeli program

 

Megkezdődött pénteken a „Mézes reggeli” elnevezésű program, amelynek célja a mézfogyasztás és az egészséges táplálkozás népszerűsítése az általános iskolások körében. A Mézes reggelit Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Ksenija Škrilec, a programot eredetileg kezdeményező Szlovénia nagykövete indította el Szigetszentmiklóson, a József Attila Általános Iskolában. A program részeként 67 iskolában kínáltak mézes kenyeret a tanulóknak országszerte. 
 

Fazekas Sándor az indítórendezvényen kiemelte, a program célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar méz és más méhészeti termékek fontosságára, valamint az egészséges életmódra és a helyi készítésű élelmiszerekre.

Az Földművelésügyi Minisztérium a program eredeti céljával összhangban tudatosítani szeretné a mézfogyasztás jelentőségét. A természetes méz 11féle vitamint, 30féle ásványi anyagot és 19féle aminosavat tartalmaz, továbbá növeli a szervezet ellenálló képességét, nyugtató hatású, fokozza a belső szervek működését, erősíti a szívet és még számtalan pozitív hatása ismert. A méz főleg gyümölcs- és szőlőcukorból áll, ezért kiválóan alkalmas a gyors energiapótlásra. 

A magyar mézek világszerte ismertek, minőségük miatt az EU-ban javítómézként, más országok gyengébb minőségű mézeihez keverve árusítják. Hazánkon kívül tiszta akácmézet nem, vagy csak nagyon magas áron értékesítenek külföldön. Magyarország az éves termelési eredményeitől függően (15-30.000 tonna/év) az EU tagországain belüli mézkereskedelem akár 40%-át képes kielégíteni, s ez a világ méztermésének 4-5%-át is jelentheti. 

 

MTI/FM Sajtóiroda /Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Négy országból 1763 pálinka és párlat

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversen…