Főoldal Hírek Átólzéig Elindult a Mézes reggeli program

Elindult a Mézes reggeli program

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,324
 ehaccp_topbanner3.jpg

Elindult a Mézes reggeli program

 

Megkezdődött pénteken a „Mézes reggeli” elnevezésű program, amelynek célja a mézfogyasztás és az egészséges táplálkozás népszerűsítése az általános iskolások körében. A Mézes reggelit Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Ksenija Škrilec, a programot eredetileg kezdeményező Szlovénia nagykövete indította el Szigetszentmiklóson, a József Attila Általános Iskolában. A program részeként 67 iskolában kínáltak mézes kenyeret a tanulóknak országszerte. 
 

Fazekas Sándor az indítórendezvényen kiemelte, a program célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar méz és más méhészeti termékek fontosságára, valamint az egészséges életmódra és a helyi készítésű élelmiszerekre.

Az Földművelésügyi Minisztérium a program eredeti céljával összhangban tudatosítani szeretné a mézfogyasztás jelentőségét. A természetes méz 11féle vitamint, 30féle ásványi anyagot és 19féle aminosavat tartalmaz, továbbá növeli a szervezet ellenálló képességét, nyugtató hatású, fokozza a belső szervek működését, erősíti a szívet és még számtalan pozitív hatása ismert. A méz főleg gyümölcs- és szőlőcukorból áll, ezért kiválóan alkalmas a gyors energiapótlásra. 

A magyar mézek világszerte ismertek, minőségük miatt az EU-ban javítómézként, más országok gyengébb minőségű mézeihez keverve árusítják. Hazánkon kívül tiszta akácmézet nem, vagy csak nagyon magas áron értékesítenek külföldön. Magyarország az éves termelési eredményeitől függően (15-30.000 tonna/év) az EU tagországain belüli mézkereskedelem akár 40%-át képes kielégíteni, s ez a világ méztermésének 4-5%-át is jelentheti. 

 

MTI/FM Sajtóiroda /Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Az Év Friss Húsáru Kereskedője lett a SPAR

A SPAR Magyarország két áruháza is rangos elismerést kapott az Év Boltja 2024 szakmai vers…