Főoldal Hírek Átólzéig Negyven helyi művész alkotásaiból nyílt kiállítás Kecskeméten

Negyven helyi művész alkotásaiból nyílt kiállítás Kecskeméten

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,177
 ehaccp_topbanner3.jpg

Negyven helyi művész alkotásaiból nyílt kiállítás Kecskeméten
 

    Téli tárlat címmel helyi művészek alkotásaiból nyílt kiállítás pénteken Kecskeméten a Cifrapalotában.

 

    A kiállítást a bajai Türr István Múzeum igazgatója, Kovács Zita művészettörténész nyitotta meg, aki a 22. alkalommal megrendezett Téli tárlatot az anyag és a mozgás dicséretének nevezte.

    “Ami vizuális és szellemi örömöt ad, az ennek a kettőnek, az anyagnak és a mozgásnak 40 művész 62 műalkotásának különböző megnyilatkozásaiból, egy térben történő dialektikus összefüggéséből fakad” – fogalmazott a művészettörténész.

    Véleménye szerint a válogatás egyértelműen mutatja, a kortárs ember figyelme önmaga felé fordul, belső világát térképezi fel, makro- és mikrovilágát boncolgatja. Szavai szerint szinte minden alkotásban érezhető “az eredeti képíró gesztus”, amikor az alkotóművész “pszichomotorikus energiáit képes vizuális jelrendszerré sűríteni”.

    Kovács Zita Kassákot idézte, aki szerint “Ne csak a művészt dicsérjük, aki tükrözi korát, hanem azt is, aki meg akarja változtatni”. A kortárs világ vívmányai közé sorolta, hogy “megszüntette a különbséget anyag és anyag között”.

    A Téli tárlat alkotásai rendkívül széles skálát ölelnek fel, de abban megegyeznek, hogy mind az anyag életének, mozgásának vizuálisan hatékony, hatásos formáit, megnyilatkozásait keresik – fűzte hozzá.

    A kecskeméti Művészeti Műhely Egyesület alkotóinak kiállításán látható darabok a fotómontázstól a grafikáig, a festészettől a szobrászatig és a zománcművészetig a képzőművészet számtalan ágát reprezentálják.

    A kiállítás december 21-éig látható.

 

MTI / Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…