Főoldal Hírek Átólzéig Negyven helyi művész alkotásaiból nyílt kiállítás Kecskeméten

Negyven helyi művész alkotásaiból nyílt kiállítás Kecskeméten

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,227
 ehaccp_topbanner3.jpg

Negyven helyi művész alkotásaiból nyílt kiállítás Kecskeméten
 

    Téli tárlat címmel helyi művészek alkotásaiból nyílt kiállítás pénteken Kecskeméten a Cifrapalotában.

 

    A kiállítást a bajai Türr István Múzeum igazgatója, Kovács Zita művészettörténész nyitotta meg, aki a 22. alkalommal megrendezett Téli tárlatot az anyag és a mozgás dicséretének nevezte.

    “Ami vizuális és szellemi örömöt ad, az ennek a kettőnek, az anyagnak és a mozgásnak 40 művész 62 műalkotásának különböző megnyilatkozásaiból, egy térben történő dialektikus összefüggéséből fakad” – fogalmazott a művészettörténész.

    Véleménye szerint a válogatás egyértelműen mutatja, a kortárs ember figyelme önmaga felé fordul, belső világát térképezi fel, makro- és mikrovilágát boncolgatja. Szavai szerint szinte minden alkotásban érezhető “az eredeti képíró gesztus”, amikor az alkotóművész “pszichomotorikus energiáit képes vizuális jelrendszerré sűríteni”.

    Kovács Zita Kassákot idézte, aki szerint “Ne csak a művészt dicsérjük, aki tükrözi korát, hanem azt is, aki meg akarja változtatni”. A kortárs világ vívmányai közé sorolta, hogy “megszüntette a különbséget anyag és anyag között”.

    A Téli tárlat alkotásai rendkívül széles skálát ölelnek fel, de abban megegyeznek, hogy mind az anyag életének, mozgásának vizuálisan hatékony, hatásos formáit, megnyilatkozásait keresik – fűzte hozzá.

    A kecskeméti Művészeti Műhely Egyesület alkotóinak kiállításán látható darabok a fotómontázstól a grafikáig, a festészettől a szobrászatig és a zománcművészetig a képzőművészet számtalan ágát reprezentálják.

    A kiállítás december 21-éig látható.

 

MTI / Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…