Főoldal Hírek Csőposta Legyen-e 5%-os Áfa a közétkeztetésben? Itt a javaslat.

Legyen-e 5%-os Áfa a közétkeztetésben? Itt a javaslat.

7 perc átlagos olvasási idő
1
1,221
 ehaccp_topbanner3.jpg

A közétkeztetés egy széles spektrumú terület, melynek különböző területei vannak, a teljesség igénye nélkül olyanok, mint a szociális-, a gyermek-, a kórházi-, az intézményi ág. Ebből tehát kiolvasható, hogy szinte nincs olyan magyar állampolgár, aki valamilyen szinten ne lenne érintett benne.

Az is köztudott, hogy a közétkeztetésben a legtöbb esetben a norma kérdés okozza a problémát, ugyanis mire az ilyen-olyan költségek levonódnak belőle, és az mire a tányérra kerül olyannyira elolvad, hogy alig pár száz forint marad belőle.

Ezért is örömkeltő, amit Dr. Rétvári Bence épp a napokban jelentett be a X. OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny sajtótájékoztatóján, mégpedig, hogy:

„az elmúlt tíz évben a kormány célul tűzte ki, hogy minél többeknek, minél egészségesebben biztosítsa a közétkeztetés lehetőségét. A jövő évi költségvetés rekordösszegével együtt 2010 óta csaknem háromszorosára növelte a kormány a közétkeztetés forrásait. Bővítették a jogosulti kört, és mivel olyan szabályok léptek életbe, amelyek egészségesebb ételek elkészítését írják elő, emelték az ehhez szükséges forrásokat”

Nagyon örülünk, hogy a 2022-es költségvetési törvény rekordmagas összeget, 87 milliárd forintos keretet tartalmaz a közétkeztetés finanszírozására. (Ez örömkeltő dolog, hiszen a szándék egyértelmű, mégis a végső siker érdekében jó lenne a tányérra kerülő minimum normát szabályozni, azaz meghatározni. Ugyanis garantált minőségemelkedést csak ez okozna.-a szerk)

5 %-os Áfa

Itt van egy újabb javaslat, ami pozitív elbírálással végre a közétkeztetési szektor részéről egy régóta áhított problémát oldana fel, és igazságosabb versenyt teremtene.

Valljuk be a kérés jogos, hiszen a helyzet tarthatatlanságáról kiváló képet fest a tény, hogy míg a “puccos” éttermekben 5%-os Áfával ehetnek az oda betérők, addig a párszáz forintból elkészített finomfőzelékes menüért 27%-os áfát fizet a vendég. Utóbbi azért is érdekes kérdés, mert a szociális-, a kórházi-, és a gyermekétkeztetés ennél jóval átgondoltabb hozzáállást kívánna.

A napokban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara újra javaslatot tett a közétkeztetés 5%-os Áfája témában a Pénzügyminisztériumnak, a megküldött levelüket mi is megkaptuk.

Ebben kiválóan leírták a felvázolt problémát, és kérték a Pénzügyminisztériumot, hogy mérlegelje a helyzetet.

Az MKIK javaslata a Pézügyminisztérium felé. A levelet Dunai Péter (Főtitkár) és Horváth Vilmos (Turizmusért felelős alelnök) jegyzi.

A magunk és sokak nevében elmondhatjuk, bízunk a kérés pozitív elbírálásában. A fejleményekről természetesen beszámolunk majd.

Forrás: MKIK, Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Málna mennyország és az újdonság: Kürtős BEJGLIBON lesz a 4. Kürtőskalács Vigalom fő attrakciója

A mákos és diós bejgliről lehet, hogy először a karácsony jut eszedbe, de mit szólnál, ha …