Portré Oldalas magazin: Beszélgetés Kónya Zoltánnal Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2014-12-06 23 perc átlagos olvasási idő 0 1,847 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Oldalas magazin: Beszélgetés Kónya Zoltánnal Ebben a hónapban Kónya Zoltánnal készítettem interjút, mégpedig, mert érdekelt, hogy egy fiatal srác, aki immáron sokadik alkalommal indult az OKÉS közétkeztetési versenyen, és ahol kitűnik, mert mellesleg <szerintem, már többedszer> a legkreatívabban tálalt. Nos, érdekelt ennek a srácnak az élete, hétköznapjai, munkája, és persze az, hogy mennyi időt fordít a felkészülésre, vagy önmaga képzésére. Mesélj magadról, rólad mit tudhatunk? Villányból származom, Budapesten, Csepelen élek a párommal, aki szintén szakács. Hogy kerültél abba, és mióta foglalkozol vendéglátással? Teljesen véletlenül és nagy kerülővel kerültem a vendéglátásba. Az első szakmám autófényező, amit a szakmunkásvizsgán gyakoroltam utoljára. Utána még dolgoztam több helyen, több területen, míg végül 2004-ben kezdtem el a vendéglátásban dolgozni. Volt valaki a családban, aki ezzel foglalkozott? Senki. De tényleg, nem is hallottam róla, hogy valaki ezzel kereste volna a kenyerét a családban. Milyen eredményeket tudhatsz magadénak a vendéglátáson belül, amire igazán büszke vagy? A legjobb eredményem egyértelműen a 2012-as OKÉS ezüstérem. Nagyon örültem, mikor a nyakunkba akasztották, de azért egy arany lenne az igazi… Szerinted az embereknek, mennyire fejlődött az étkezési kultúrája? Azt mondanám, hogy fejlődik. Igényesebbek lettek a vendégek az elmúlt években. Jobban odafigyelnek, hogy milyen alapanyagokból, milyen technológiával készül az étel, amit elfogyasztanak. A vendéglátás helyzetének mindenképpen használnak az igényesebb vendégek. Tag vagy e valamelyik szakmai szervezetben? Jelenleg egyik szervezetnek sem vagyok aktív tagja. Mit gondolsz a Magyar konyha megújulása meddig tarthat még, egyáltalán szükség van e arra? Vagy jobb lenne, ha az értékeink megőrzésére koncentrálnánk ezen túl? Mindkettőt kellene egyszerre. A magyaros ízeket, alapanyagokat mindenképp meg kell őrizni. A vendégek igénylik is ezt. Viszont miért ne készíthetnénk el ezeket az ételeket korszerű technológiával, esetleg egészségesebb alapanyag összetétellel? Hol dolgozol most, mi a feladatod? Hetedik éve dolgozom a Képviselői Irodaházban található Fehérház étteremben szakácsként. Negyedik éve a Mátra Party kft-nél, ami magával hozta a versenyzést is. A feladatunk elsősorban a hétköznapok, és mellette a rendezvények „lebonyolítása”. Szerinted a tanulók „minősége”, mennyire változott az elmúlt évek során? Nagyon sok rosszat hallani a mai tanulókról. A tapasztalatom viszont épp az ellenkezője, a hozzánk érkező tanulók valamennyien nagyon szorgalmasak és érdeklődnek a szakma iránt. Persze lehet, hogy csak szerencsések vagyunk itt a Fehérházban, de tényleg számíthatunk a tanulóinkra. Nem sok tanuló dolgozik velünk, 1-2 évente. Majd’ minden tanulónk járt versenyen, amire igazán lelkesen készülnek, akár szabadidejükben is. Azt nem állítom, hogy nincs probléma a mai gyerekekkel, azt viszont kijelenthetem, hogy van köztük sok jó is! A szakácsok szakmai elismertsége állandó téma mostanában. Van, aki azt mondja, hogy 70 Chef kivételével nem megfelelő a szaktudásunk, és van, aki azt tartja, hogy nem állunk rosszul képzettség terén, de mindenki ezzel foglalatoskodik. Neked mi a véleményed, hogyan tudnánk fejlődni, naprakésszé válni? Azt gondolom, hogy ma már nem nehéz naprakésznek lenni egy bizonyos témában, igaz ez a mi szakmánkra is, de sok más dologra is. Nagyon sok kiadványhoz, könyvhöz, magazinhoz könnyebb ma hozzájutni, mint eddig bármikor, akárhol jelenjék is meg a világon. Ha pedig csak az internetet használjuk, ott is szinte minden információt megtalálunk. A fejlődés, tanulás csak hozzáállás kérdése, szerintem. A főnököm is úgy szokott megdicsérni, hogy: néhány év múlva akár még szakács is lehet belőlem. Ha igaz, hogy csak hetven képzett szakács van, akkor arra kell törekednünk, hogy mi legyünk a hetvenegyedikek, hetvenkettedikek… Szerencsésnek tartom magam, hogy ismerhetek néhány ember abból a bizonyos hetvenből, akiktől sokat tanultam, tanulok, és amíg ők rendszeresen megveregetik a vállam, akkor (remélem) jó úton haladok. Mi a véleményed, ha a külföldi munkáról kérdezné valaki az álláspontod, menjen, vagy maradjon? Menjen! És jöjjön vissza! Bár nekem ez kimaradt (eddig) az életemből, de biztos, hogy sokat lehet tanulni, tapasztalni külföldön, amit kamatoztathat a munkájában az ember. Persze az sem probléma, ha jól lehet keresni tapasztalatszerzés közben… Miért indultál az OKÉS versenyen? Elsősorban azért indultunk, ami verseny célja is egyben: bebizonyítani, hogy a közétkeztetésben dolgozó szakácsok is lehetnek jó szakemberek. Úgy érzem, főleg a szakmán belül javult is a megítélésünk az elmúlt években. Célunk volt még a tanulók versenyeztetése is. Az első OKÉS-on az indulásunkat Kósa Péter főnököm, barátom támogatta. Viszonylag tapasztalatlanul vágtunk bele, így a különdíjunk egész jó eredménynek számított. A második OKÉS-ra már többet készültünk, ami meghozta nekünk a már említett ezüstöt. A 2013-as indulásunk így már szinte nem is volt kérdéses. Mennyit készültél arra és mit vártál attól? Fejben nagyon sokat készültünk, rengeteget gondolkoztunk, ötletelgettünk, sok mindent kipróbáltunk. A teljes menüsort részleteiben és egészében legalább tízszer lefőztük, mindig jól sikerült… kivéve a versenyt. Persze nem kívánom megmagyarázni a bizonyítványt. Talán majd idén. Mi a véleményed így utólag a versenyről, helyezésekről? Nagyon jó verseny volt, nagyon sok induló csapattal, nagyon sok érdeklődővel, látogatóval és hatalmas sajtó jelenléttel. A helyszín tökéletes, mint mindig és a személyzet nagyon segítőkész. Több csapattal alakítottunk ki jó viszonyt az évek során, jó velük összefutni évről-évre. Kupi Attiláék aranyérmének különösen nagyon örülök, és még egyszer gratulálok hozzá! Bár igaz, hogy a tűzhelynél én álltam a versenyen Szentpétery Balázs kollegámmal, de azért szeretném elmondani, hogy a Fehérház étterem és a Mátra Party kft támogatása nélkül nem is lehettünk volna ott. Köszönjük! A GHP „kapcsos könyvéről” mennyire vannak információid, erről mi a véleményed, megkönnyíti a munkádat, érthetőbbé teszi a szabályokat? A saját példányomat a Nébihtól kaptam az OKÉS versenyen. A tapasztalataim ezzel kapcsolatban meglepően jók. Nagyon jól megszerkesztett kiadvány, áttekinthető és úgy általában „életszagú”. Szimpatikus, hogy nem csak szabályokat tartalmaz, hanem sok esetben csak ajánlást. A munkánkat mindenképp megkönnyíti, már csak a kialakítása miatt is. Mit vársz a jövőtől? Több tervem is van a jövőre nézve. A tanulás mindenképpen. Elképzelhető, hogy cukrász (is) lesz belőlem,de ez még a jövő zenéje. Nos, kívánjuk, hogy ezt sikerüljön megvalósítanod. És ezúton is köszönjük, hogy a rendelkezésünkre álltál! A cikk az Oldalas magazin 2014. áprilisi számában jelent meg! Minden jog fenntartva! © Oldalas magazin
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Megjelent az Oldalas magazin 2020. májusi száma! Ez <mint ahogyan magazinunk korábbi számai is>, mindenki számára ingyenesen és azonnal elérhető a …
Jelentősen nőtt a budapesti repülőtér utasforgalma májusban A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren májusban 88 827 utas volt, ami csaknem négyszerese a …