Csőposta Feketeleves-mesterek: ki lesz a Balaton barista bajnoka? Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2016-04-22 8 perc átlagos olvasási idő 0 796 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Feketeleves-mesterek: ki lesz a Balaton barista bajnoka? Egy jó kávé mellett barátságok szövődnek, szerelmek lobbannak lángra, üzletek köttetnek. Illata ébreszt reggel, felélénkít délben, elcsábít délután. Gőzölgő, krémes, zamatos – és művészi is lehet. Hogy hogyan? Ez is kiderül Gyenesdiáson, az I. Balatoni Barista Bajnokságon, május 7-én. A program a vendéglátásban dolgozóknak és a kávézás szerelmeseinek is érdekes lehet. Képünk illusztráció! A bársonyos, forró fekete fölött selymes tejhab, rajta szépséges minta: kinek ne lenne kedve megcsodálni, majd belekortyolni? Az I. Balatoni Barista Bajnokságon a kávéfőzés-és díszítés mesterei készítik az eszpresszókat, cappuccinókat és a saját ötletük alapján megálmodott italokat. – Célunk a régió kávézási kultúrájának fellendítése, hogy a minőségre vágyó vendégek egyre több helyen találkozhassanak finom és szépen elkészített italokkal. A látványos versenyen képzett és műkedvelő baristák mérik össze tudásukat és ügyességüket. A közönség is elleshet fortélyokat, így akár majd otthon is új élményt nyújthat a kávézás. A laikus érdeklődők a program után már biztosan máshogy tekintenek a feketelevesre. Perna Andor barista, rendezvényünk szakértőjének előadása és bemutatója is várja az érdeklődőket. Aki nem ismeri a fogalmat, megtudhatja, mi is az a latte art, milyen a jó kávé és hogyan készítsük el a jó feketét? A program a vendéglátásban dolgozóknak is hasznos információkat és tippeket nyújt – mesélte Somogyi Zoltán Max gasztroblogger, gasztronómiai tanácsadó, aki a Gyenesdiási Turisztikai Egyesülettel közösen hívta életre a versenyt. A bajnokság a Nyitott Balaton programsorozat keretében várja az érdeklődőket Gyenesdiáson, a Természet Háza Látogatóközpontban. Perna Andor kávéspecialista, egykori bajnok úgy tapasztalja, hogy a hazai kávézási kultúra még jócskán fejlesztésre szorul: ezt a célt is szolgálja az esemény. – Látok egy-két éttermet, cukrászdát a Balatonnál is, ahol valóban odafigyelnek, hogy jó minőség kerüljön ki a kezükből, de sok vendéglátóhelyen még mindig kérdéses, hogy milyen kávét vásároljanak, milyen eszközökkel dolgozzanak és hogyan hozzák ki az alapanyagból a maximumot. A programmal lehetőséget szeretnénk biztosítani a fiatal szakembereknek is, hogy tapasztalatot szerezzenek és vidéken versenyezzenek, hiszen a megmérettetések főként a fővárosban zajlanak. A balatoni bajnokságon a szükséges eszközöket és a kávékeveréket mi biztosítjuk, a baristák a saját maguk által megálmodott „kávézójukban” szolgálják fel a „vendégeknek”, azaz az érzékszervi zsűrinek az italokat. Nem egyszerű jó presszókávét és cappuccinót sem készíteni, de azt gondolom, a verseny a saját készítésű különleges italoknál dől majd el. Ezek nem lehetnek alkoholtartalmúak és nem lehetnek desszert jellegűek, dominánsként pedig (nem másodlagos-harmadlagos ízként) a presszókávé ízének kell megjelennie ezekben a koktélokban. A bajnoki címért versengők látványitalokat fognak készíteni, igazi show várja a közönséget! A magukat megmérettetni kívánók április 25-én éjfélig jelentkezhetnek a bk@maxgastro.hu címre elküldött levélben (név, lakcím, e-mail cím, mobiltelefonszám, munkahely feltüntetésével). Nevezési díj nincsen és a közönség számára ingyenes a belépés a rendezvényre, mely 9.00 és 16.00 között várja a vendégeket. Ki lesz a Balaton első Barista Bajnoka? Kiderül május 7-én! Pixabay
Íme a receptek, amelyekkel Marton Adri a Mikulást várja Adri azt mondja, hogy Mikuláskor ismét előtör belőle a gyermeki énje, így izgatottan, és …
Íme, a legjobb bor-étel párosítások karácsonyra Közeledik a karácsony, ideje összeállítani a vendégváró étlapot! A klasszikus ünnepi fogásokhoz leginkább illő …
Citrusos saláta, grillezett csirkemellel Citrusos saláta, grillezett csirkemellel Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg csirkemell 2 db …
Már a Távol-Keleten is terjeszkedik a Kőröstej a HAJDÚ sajtokkal Egyedüli magyar kiállítóként képviselte hazánkat a Kőröstej csoport a Hajdú sajtmárkával az idei Hongkongi …