Főoldal Hírek Átólzéig Olaszrizling lesz a Balaton Bora

Olaszrizling lesz a Balaton Bora

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,422
 ehaccp_topbanner3.jpg

Olaszrizling lesz a Balaton Bora

(MTI) – Egy létrehozandó balatoni régiós termékkategória első példájaként készül 2015-től a Balaton Bora; az olaszrizlingből készítendő bor kritériumrendszerét a hétvégén tette közzé a kezdeményezést meghirdető Balatoni Kör.

    A jól működő borvidékek a világon mindenhol régiós arculatot építenek, mi azonban azt szeretnénk, ha a jövőben létrejönne majd egy balatoni termékvédjegy és ezt a minősítést a bortól a kecskesajtig a minőségi helyi termékek kaphatnák meg. Ennek az első terméke lehet a Vinea Balaton védjeggyel ellátott Balaton Bora – mondta el az MTI-nek a húsz legismertebb balatoni borászt és vendéglátóst tömörítő Balatoni Kör elnöke.
    

Kardos Gábor elmondása szerint az összes balatoni borászt várják a most meghirdetett, nyitott termékszerkezetbe. A Balaton Bora egységes címkével és arculattal jelenik meg, valamint egységes stílusban készül olaszrizlingből, de minden termelő a saját borát szűri majd.
    Ezek tartalmas, 12-13 százalékos alkoholtartalmú borok legfeljebb 4 gramm maradékcukrot tartalmazhatnak és legalább négy hónapot kell tartályban vagy részben ászokhordóban, majd minimum egy hónapot palackban érlelődniük.
    A kezdeményezés népszerűsítése most kezdődik, hogy a 2015-ös évjárattal elindulhasson a rendszer. A tervek szerint minden év tavaszán tartják meg a független termékbírálatot, hogy az alkalmasnak talált borok április végétől a hazai és külföldi üzletekbe kerülhessenek – közölte a Balatoni Kör elnöke, akinek várakozásai szerint így a globalizált piacon is versenyképessé válhat a balatoni bor.
    Kardos Gábor elárulta: a kezdeményezéshez már jelezte csatlakozását a Homola, a Pócz, a Káli Kövek és a Borbély Családi Pincészet is.

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…