Főoldal Hírek Színes Mitől lesz környezetbarát egy étterem?

Mitől lesz környezetbarát egy étterem?

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,207
 ehaccp_topbanner3.jpg

Mitől lesz környezetbarát egy étterem?

 

Már Magyarországon is egyre több olyan vendéglátóhely van, ahol szem előtt tartják a fenntartható fejlődést, a környezettudatos gondolkodást. Varga Judit, a Felelős Gasztrohős Hálózat alapítója, étteremkritikus és blogger az M1 – Kék bolygó című műsorában kifejtette, körülbelül öt évvel ezelőtt látták a külföldi példákat a fenntartható fejlődésre eme területen. 

Az első jel az volt, hogy az éttermek nagyon büszkén kitették, kik a beszállítóik. Miután egyre több külföldi étteremtulajdonos ismerte fel, hogy a környezettudatos vendéglátás nemcsak jó üzenet, hanem komoly igény is van rá, szépen lassan megjelentek a fenntartható étterem minősítések.

De mi szükséges ahhoz, hogy egy étterem elmondhassa magáról, fenntartható? Az étteremkritikus szerint jelenleg hét vállalást kell tennie a vendéglátóhelyeknek. Az egyik például, hogy ne használjanak pálmaolajat, mert a pálmaolaj-termelés összefüggésbe hozható az esőerdők kiirtásával. A másik, hogy minimum 30 százalékig magyar alapanyagokat használjanak. Emellett vannak csomagolóanyagokra, higiéniára vonatkozó szempontok, illetve, hogy legyen biotermékük is.

A műsorban bemutatott budapesti vendéglőben lebomló dobozokba csomagolják a megmaradt ételeket, szelektíven gyűjtik a hulladékot és takarékoskodnak az energiával is. Egy étterem esetében mégis az a legfontosabb, hogy mit kínálnak a vendégeknek, illetve, hogy honnan szerezik be az alapanyagokat. A társtulajdonos szavai szerint igyekeznek adalékanyag-mentesen főzni, közeli termelőktől vásárolni, a zöldségeket pedig termelőktől beszerezni.

És hogyan győződhet meg róla a vendég, tényleg környezetbarát egy étterem? Az étteremkritikus szerint az étterem ajtaján meg kell keresni a Fenntartható Étterem Minősítést, a másik árulkodó jel maga az étlap, illetve többek között a mosdóban is lehet ellenőrizni, milyen kéztörlő van kitéve.

Budapesten már öko szórakozóhely is van. A bemutatott bár tulajdonosa kifejtette, a padló száz százalékban újrahasznosítható műanyag, a pultban lévő gépeknek a hulladékhőjét összegyűjtik és a pódium alá vezetik, ami nyáron csökkenti a hőterhelést, télen pedig fűtést kompenzál. A világítás kilencven százalékban LED-világítás, emellett a neoncsövekkel megvilágított átjárókban is olyanok a világítótestek, amelyek hetven százalékkal kevesebb energiát emésztenek fel.

hirado.hu

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Szabadka központjában megnyílt az Öt Kenyér Pékség és Blaha Lujza Cukrászda

2021. szeptember 20-án, néhány hétnyi próbaüzem után hivatalosan is megnyílt a valamikori …