Főoldal Hírek Színes Mitől lesz környezetbarát egy étterem?

Mitől lesz környezetbarát egy étterem?

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,376
 ehaccp_topbanner3.jpg

Mitől lesz környezetbarát egy étterem?

 

Már Magyarországon is egyre több olyan vendéglátóhely van, ahol szem előtt tartják a fenntartható fejlődést, a környezettudatos gondolkodást. Varga Judit, a Felelős Gasztrohős Hálózat alapítója, étteremkritikus és blogger az M1 – Kék bolygó című műsorában kifejtette, körülbelül öt évvel ezelőtt látták a külföldi példákat a fenntartható fejlődésre eme területen. 

Az első jel az volt, hogy az éttermek nagyon büszkén kitették, kik a beszállítóik. Miután egyre több külföldi étteremtulajdonos ismerte fel, hogy a környezettudatos vendéglátás nemcsak jó üzenet, hanem komoly igény is van rá, szépen lassan megjelentek a fenntartható étterem minősítések.

De mi szükséges ahhoz, hogy egy étterem elmondhassa magáról, fenntartható? Az étteremkritikus szerint jelenleg hét vállalást kell tennie a vendéglátóhelyeknek. Az egyik például, hogy ne használjanak pálmaolajat, mert a pálmaolaj-termelés összefüggésbe hozható az esőerdők kiirtásával. A másik, hogy minimum 30 százalékig magyar alapanyagokat használjanak. Emellett vannak csomagolóanyagokra, higiéniára vonatkozó szempontok, illetve, hogy legyen biotermékük is.

A műsorban bemutatott budapesti vendéglőben lebomló dobozokba csomagolják a megmaradt ételeket, szelektíven gyűjtik a hulladékot és takarékoskodnak az energiával is. Egy étterem esetében mégis az a legfontosabb, hogy mit kínálnak a vendégeknek, illetve, hogy honnan szerezik be az alapanyagokat. A társtulajdonos szavai szerint igyekeznek adalékanyag-mentesen főzni, közeli termelőktől vásárolni, a zöldségeket pedig termelőktől beszerezni.

És hogyan győződhet meg róla a vendég, tényleg környezetbarát egy étterem? Az étteremkritikus szerint az étterem ajtaján meg kell keresni a Fenntartható Étterem Minősítést, a másik árulkodó jel maga az étlap, illetve többek között a mosdóban is lehet ellenőrizni, milyen kéztörlő van kitéve.

Budapesten már öko szórakozóhely is van. A bemutatott bár tulajdonosa kifejtette, a padló száz százalékban újrahasznosítható műanyag, a pultban lévő gépeknek a hulladékhőjét összegyűjtik és a pódium alá vezetik, ami nyáron csökkenti a hőterhelést, télen pedig fűtést kompenzál. A világítás kilencven százalékban LED-világítás, emellett a neoncsövekkel megvilágított átjárókban is olyanok a világítótestek, amelyek hetven százalékkal kevesebb energiát emésztenek fel.

hirado.hu

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…