Főoldal Hírek Átólzéig Folytatódik a legfontosabb élelmiszerek áfájának csökkentése

Folytatódik a legfontosabb élelmiszerek áfájának csökkentése

5 perc átlagos olvasási idő
0
230
 ehaccp_topbanner3.jpg

A kormány célja, hogy a legfontosabb élelmiszereket a lehető legkisebb áfa terhelje, ezért 2018-ban is tovább folytatja a legfontosabb élelmiszerek áfájának-csökkentését. Januártól 27 százalékról 5 százalékra csökken a fogyasztási célú halakra, illetve a sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékének és belsőségének áfakulcsa – közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

 

A tárca közleményében úgy fogalmaz, hogy 2010 előtt a baloldali-liberális kormányok megduplázták az élelmiszerek áfáját, jelentősen megnehezítve ezzel a magyar családok és különösképpen a nyugdíjasok megélhetését. A magas adókulcs az agrárszektor szereplőit is érzékenyen érintette. Ezzel szemben – mint írják – a polgári kormány egyik legfőbb célja, hogy bővüljön a hazai fogyasztás, a legfontosabb élelmiszerekhez pedig az emberek olcsóbban jussanak hozzá, és több belföldi, jó minőségű, egészséges környezetből származó magyar élelmiszer kerüljön a családok asztalára.

 

Az elmúlt években ezért számos élelmiszer áfáját csökkentették, többek között 5 százalékos, kedvezményes kulccsal adózik a sertés és a baromfihús, a friss tej, és a tojás is. 2018. január elsejétől pedig tovább folytatjuk az áfacsökkentést:

 

a fogyasztási célú halakra vonatkozó áfakulcs, illetve a sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékének (pl. köröm és láb csülök nélkül) és belsőségének (pl. nyelv, máj, velő) áfája is 5 százalékra csökken.

Az áfacsökkentéseknek köszönhetően egy átlagos családnál legalább évi 35–40 ezer forinttal több pénz marad. Az adócsökkentések másik nagy nyertese az agrárium, hiszen az élelmiszergazdaság és a mezőgazdaság egyaránt több lehetőséghez jut az áfacsökkentéssel, visszaszorul a feketegazdaság, miközben az emberek többet tudnak vásárolni, nő a fogyasztás.

 

A haltermékek áfakulcsának mostani csökkentése, illetve a közelmúltban bevezetett Minőségi Magyar Hal (MMH) tanúsító védjegy kialakítása is hozzájárulhat a hazai halfogyasztás további növekedéséhez. Örvendetes, hogy az elmúlt 10 évben az egy főre jutó hazai halfogyasztás mintegy 6 kilogrammra nőtt, a halászat, a halgazdálkodási ágazat pedig szerves részévé vált a magyar társadalomnak. A hazai halgazdálkodás meghatározó nemzetgazdasági jelentőséggel bír, valamint hozzájárul a vidéki régiók stabilitásához és a fenntartható fejlődéshez – tájékoztatott a Földművelésügyi Minisztérium.

 

 

FM / OPH Kép: Reuters/Soe Zeya Tun
  • Olcsóbban kerülhet halhús az asztalra

    2018 januártól ‒ a sertés, a baromfi, a tej, a tojás utá…
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Gourmet fesztivál: a gombóctól a nemzetközi csúcsgasztronómiáig 

Idén is érdemes lesz a pünkösdi hétvégén a Millenárisra zarándokolnia a minőségi gasztronó…