Átólzéig Először sikerült termeszteni szarvasgombát Nagy-Britanniában Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2015-03-12 5 perc átlagos olvasási idő 0 1,126 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Először sikerült termeszteni szarvasgombát Nagy-Britanniában London, 2015. március 11., szerda (MTI) – Először sikerült termeszteni szarvasgombát brit földön – jelentette be egy növénybiológus. Paul Thomas hat évvel ezelőtt látott hozzá a termesztéshez húsz területen a szigetországban. A szakember Leicestershire-ben, egy fiatal magyaltölgy tövében bukkant rá az első, 39 grammos példányra a múlt héten. A növénybiológus szerint az év hátralevő részében a többi terület is termőre fordul. Thomas a Nagy-Britanniában őshonos nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) termesztésébe fogott bele. A szigetországban vadon termő szarvasgombák jelenlegi kilogrammonkénti ára nagyjából 400 font (172 ezer forint), így a szakember azt reméli, hogy néhány éven belül megtérülnek erőfeszítései. A vadon termő szarvasgombák egykor nagyon elterjedtek voltak Nagy-Britanniában, ám az ország ősi erdőségeinek eltűnése és a modern mezőgazdasági módszerek miatt mára rendkívül ritkává váltak. Termesztésükhöz steril környezetre van szükség. A növénybiológus eredményét mások is örömmel fogadták az országban. “Ez remek hír. Mindenki szereti a helyi alapanyagokat, és a brit szarvasgombák sokkal jobb minőségűek, mint a külföldről behozott fajtársaik” – mondta Zak Frost, a szarvasgomba-kereskedelemben utazó Wiltshire Truffles vállalkozás tulajdonosa. “Olyan nagy a kereslet, hogy nem is tudjuk kielégíteni” – tette hozzá. A család titkos wiltshire-i farmjáról begyűjtött, vadon termő szarvasgombákat Frosték a Nagy-Britannia-szerte működő Michelin-csillagos éttermeknek adják el. A tulajdonos szerint termesztett gombák nem jelentenek majd fenyegetést az üzletükre. “A mieink vadon teremnek, szóval mindig magas áron fognak elkelni. A +termesztés+ kifejezés nagyon egyszerűnek festi le a folyamatot, ám itt korántsem olyasmiről van szó, mint amikor elvetjük a burgonyát. Nagyjából tíz évet kell várni. Rendkívül bonyolult eljárásról van szó, és az eredmény korántsem garantált” – idézte Frostot a BBC News. A Nagy-Britanniában fogyasztott szarvasgombák döntő többségét külföldről importálják, és a legtöbbjük termesztés eredménye. A szarvasgomba egyedülálló “földes” ízének és az ételeknek kölcsönzött jellegzetes illatnak köszönheti népszerűségét. (https://www.bbc.com/news/science-environment-31826764) MTI/Piaxabay
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
MTÜ: a magyar turizmus a nemzetközi figyelem középpontjába kerülhet A magyar EU-elnökség kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a magyar turizmus a nemzetközi figyelem …
Április utolsó hétvégéjén országosan elindul a strandszezon Április utolsó hétvégéjén elindul a strandszezon, a budapesti strandok közül elsőként a Paskál és …