Főoldal Hírek Csőposta Le a cipővel! Vidékjáró Családi Fesztivál

Le a cipővel! Vidékjáró Családi Fesztivál

14 perc átlagos olvasási idő
0
1,182
 ehaccp_topbanner3.jpg

Le a cipővel! Vidékjáró Családi Fesztivál

 

A VidékjáróKft., több alapítvánnyal, civil szervezettel, alkotó közösséggel összefogva egyedülálló rendezvényt szervezáprilis közepére, a városligeti Napozórétre. Egyedülálló, ugyanis ezen a hétvégén, a „Le a cipővel” Vidékjáró Családi Fesztivál keretében egy helyszínen, egy időben mutatkoznak be az ország legizgalmasabb téli-nyári kikapcsolódási lehetőségei a nagyközönség számára. Mindezt különleges, családi programokkal fűszerezve.

Április 15-17. között „Le a cipővel” Vidékjáró Családi Fesztivál néven különleges,ingyenes rendezvény várja a pedagógusokat, szülőket és a legkisebbeket Budapest szívében, a városligeti Napozóréten. A fesztivál elsődleges célja, hogy új kikapcsolódási, pihenési lehetőségekkel ismertesse meg őket, hogy közben interaktív módon maguk is bekapcsolódhatnak a kiállításokba, előadásokba, szakmai programokba. A többnapos rendezvény során osztálykirándulások, nyári táborok, családi kirándulások helyszínei mutatkoznak be.  Aki eljön, élményközpontok, kalandparkok, erdei iskolák, látogatóközpontok, élményfarmok,  gyermekbarát szálláshelyek, szállodák, fürdők ajánlataival ismerkedhet meg. 

            Ám nem csupán kiállításszerűen jelennek meg az ajánlatok, a rendezvény idejére ugyanis igazi gyerekparadicsommá alakul át a városligeti Napozórét. Családbarát programok, kézműves foglalkozások, tematikus udvarok, hangszerbemutató, népzenei koncertek, táncház és nem utolsósorban számtalan mozgásforma várja majd a kisebbeket és nagyobbakat. A legkülönfélébb nyári tábori ajánlatok mellett kiemelt hangsúlyt fektetünk a fenntartható fejlődésre, a környezeti nevelésre, a szemléletformálásra, amelynek keretében érdekes kiállítások, előadások, interaktív szakmai programok is látogathatóak lesznek. Afesztiválforgatagában menetlevéllel  kalauzoljuk körbe a családokat a különböző látnivalókon.

            Pénteken szakmai nappal indul a fesztivál, pedagógusok számára, akik osztálykirándulásaikhoz kaphatnak helyszín- és programajánlatokat. Személyesen ismerkedhetnek meg az egyes programgazdákkal, szervezőkkel, ráadásul csak erre az egy napra érvényes egyedi kedvezményekkel várják őket. Szombaton és vasárnap a családbarát programoké a főszerep. Tematikus – öko-, egészséges életmód, sport és zöld – udvarainkban egész nap különféle gyermekfoglalkozásokat, változatos programokat kínálunk majd a kicsiknek, szülőknek és nagyszülőknek egyaránt.

            Az egészség udvarban a gyerekek saját szemükkel nézhetik meg a kenyérkészítés folyamatát. Egy mobil malom segítségével bárki bekapcsolódhat az őrlésbe, megnézheti, miként lesz búzából liszt. Részt vehet a dagasztásban, majd a kemencébe téve megvárhatja, hogyan sül ki a kenyér. Közben a gyerekek játékosan megismerik a különböző búzafajtákat, fogalmuk lesz a kenyér alapanyagainak fontosságáról. Szombat-vasárnap két alkalommal is sajtkészítéssel ismerkedhetnek az ide látogatók. Lesz itt vajköpülés, hatalmas rézüstökben négyféle sajt készül és a nagy kedvenc, a túró rudi előállításának rejtelmeit is kiismerhetik a kicsik és nagyobbak. Az év biotermelői segítségével az egészséges zöldségekkel, gyümölcsökkel ismerkedhetnekmeg kicsik és nagyok, miközben a látványkonyhában egészséges alapanyagokból készült ételeket kóstolhatnak. Az öko udvarban a használt sütő zsiradékból történő szappanfőzés rejtelmeibe pillanthatnak be az érdeklődők.Felhívással fordulunk a látogatókhoz, hogy a háztartásokban felgyülemlett használt, állati zsiradékokat ne a háztartási szemétbe dobják ki, szennyezve a környezetet, hanem hozzák el a fesztiválra, hogy ezzel is tegyenek a környezetükért. A kész szappanból a gyerekek szappanszobrászkodással  anyák napi ajándékot készítenek a közelgő ünnepre.

            A zöld udvar különlegessége a mobil tanösvény lesz, ahol 15 féle játék segítségével népszerűsítik a környezettudatos életmódot. Szó lesz egyebek mellett a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról és az erőforrások takarékos használatáról. Itt kap  helyet az állatbemutató és állattsimogató.
            A hagyományudvarban, négy sátorbannaponta 12 különféle mesterség mutatkozik be. A mestereket munka közben is megleshetjük, akik szívesen mesélnek majd a munkájukról az érdeklődőknek. Az alkotóházak, képzőművészeti egyesületetek keretében többek közöttbarkó hímzést, fakazetta festést, népi hangszekészítést, szövést, kosárfonást, csipkeverést, viseleti baba szövést, nemezelést, kötélverést, hímzést és bútorfestés ismerhetünk meg. A szakmai sátorban, az úgynevezett Agórában,az alsótagozatos iskolás korosztályt érintőproblémákról lehet beszélgetni szakértőinkkel, mint amilyen a helyes táplálkozás, a  szeretethiány, de szó lesz a kamaszkori veszélyekről, az internetes zaklatásról, droghasználatról is. Emellett író-olvasó találkozó lesz a téma ismert szerzőivel, majd  könyvvásár vár mindenkita témát érintő könyvekből. Különleges gyermekprogramokbansem lesz hiány: hatalmas akvárium, interaktív homokozó, ingyenes ugrálóvár, kreatív ügyességi és logikai játékok, mászófal, barlangász bemutató, óriás társasjáték várja majd a legfiatalabbakat.

            A színpadon népzenei, világ- és komolyzenei koncertek, bemutatók követik majd egymást. A hétvége során folyamatosan különleges programokat láthatunk: barkósági divatbemutató, gyermek színházi előadás, majd fiatal tehetségek, zeneiskolai növendékek különleges bemutatkozója váltja egymást. Egyebek mellett nagyszámú hárfás növendék, illetve ütősegyüttes lép majd fel, amelyet 30 dobos látványos előadása, gitárosok kamaraegyüttese, fúvósok műsora egészít ki. Esti koncertjeink fellépőt nem kell bemutatni a nagyközönségnek. Herczku Ágnes és Bandája, Bognár Szilvia és az Etnoé jól ismert nevek a népzenei,  világzenei műfaj rajongói előtt. Vasárnap színes néptáncbemutatóval, majd táncházzal zárul a fesztivál.

 

További információ:
Arnóti András marketing és kommunikációs vezető: 30 921 6252
A fesztivál FACEBOOK oldala:   www.facebook.com/videkjaro.csaladi.fesztival/
Honlap: www.videkjaro.hu

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…