Főoldal Hírek Átólzéig Objektív paraméterekkel is leírható lesz a magyar bor

Objektív paraméterekkel is leírható lesz a magyar bor

2 perc átlagos olvasási idő
0
1,079
 ehaccp_topbanner3.jpg

Tokaj-Hegyalján jött létre az országban egyedülálló NMR Borlabor, mivel ez az egyik legnagyobb értéket képviselő borvidékünk ‒ mondta Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa a borlabor ünnepélyes megnyitóján, Szerencsen.

 

A NMR egy adatbázison alapuló vizsgálati módszer, amely eredményeként egy okos telefonnal is leolvasható hologramos matrica garantálja a bor címkéjén feltüntetett adatok (eredet, évszám, szőlőfajta) hitelességét.

 

A módszernek köszönhetően egyszerűbbé válik a hamisított borok és a nem megengedett borászati segédanyagok és adalékanyagok kiszűrése.

 

A miniszteri biztos kiemelte, egy éven át a borászatok ingyenesen kapnak lehetőséget olyan világszínvonalú analitikai vizsgálatokra, amelyek eddig nem voltak elérhetőek Magyarországon.

 

A borászok egy nemzetközileg elfogadott tanúsítványt kapnak, amely elősegíti a külföldi piacépítést és a fogyasztói bizalom erősítését ‒ tette hozzá.

 

A hazai 22 borvidékről átlagosan 960 borminta/borvidék adatai alkotják majd a referencia adatbázist. A labor csak olyan referenciának alkalmas mintát dolgoz fel, amelynél a bor eredete, a szüret éve és a szőlő fajtája egyértelműen, hitelesen dokumentálható.

 

 

FM/OPH Kép: Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

MATE oktató-kutató kollégái is részt vettek az V. Tisza-tavi PET Kupán

2023. vége és 2024. márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű h…