Főoldal Hírek Életmód Védi a szívünket a csokoládé

Védi a szívünket a csokoládé

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,230
 ehaccp_topbanner3.jpg

Egy új tanulmány szerint a rendszeres csokoládé­fogyasztás segíthet csökkenteni a leggyakoribb szívritmuszavar kialakulásának kockázatát – írja a Világgazdaság.

 

Az elemzés szerint a nőknél heti egy, míg férfiaknál heti 2–6 adag csokoládé a leghatásosabb.

 

A pitvari fibrilláció világszerte nagyjából 33 millió embert érint, vagyis minden negyedik felnőttnél jelentkezik élete során.

 

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi okozza ezt a rendellenességet, a megfelelő gyógymódot és a megelőzés módszerét sem sikerült még kidolgozni.

 

A szakértők egy ideje tudják, hogy a csokoládéevés, elsősorban az étcsokoládé fogyasztása, javítja a szív egészségét. Az Elizabeth Mostofsky, a Harvard T. H. Chan Közegészségügyi Iskola szakértője által vezetett kutatócsoport most arra volt kíváncsi, hogy az édesség mennyiben segít a pitvarfibrilláció kialakulásának csökkentésében. A vizsgálatban 26 400 férfi és 29 100 nő adatait elemezték, a résztvevők mind 50–64 évesek voltak. A kutatásban használt információkat egy nagyobb dániai felmérésből emelték át.

 

Kép: illusztráció

Forrás: pixabay.com

 

Az alanyoknak be kellett számolniuk arról, hogy hetente mennyi csokoládét fogyasztanak el – egy adag 30 grammnak felelt meg. A szakértők a szívproblémákat okozó faktorokra, például a résztvevők diétájára és életmódjára vonatkozó információkat is rögzítették, majd egészségüket kórházi és halálozási adatok alapján nyomon követték.

 

A 13,5 évig tartó vizsgálat alatt 3346 új pitvari fibrillációs esetet rögzítettek. Miután az egyéb tényezőket kiszűrték, a csapat arra jutott, hogy a csokoládé fogyasztása jelentősen csökkentette a szívritmuszavar kialakulásának esélyét.

Havi 1–3 adag 10, heti egy adag 17, míg heti 2–6 adag 20 százalékkal csökkentette a kockázatot.

Napi egy vagy annál több adag ellenben már csak 14 százalékos javulást eredményezett.

 

vg.hu Kép: Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…