Főoldal Hírek Átólzéig Német nap lesz a közmédiában november 30-án

Német nap lesz a közmédiában november 30-án

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,247
 ehaccp_topbanner3.jpg

Német nap lesz a közmédiában november 30-án
 

    Vendégségben Németország címmel német tematikus napot tart a közmédia november 30-án, vasárnap. Az egész napos műsorfolyamban a televíziós és rádiós csatornákon számos érdekességgel találkozhatnak a nézők és a hallgatók.

    Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) főszerkesztője az MTI-nek elmondta, hogy az október végi török tematikus nap után következik a közmédia csatornáin a német-magyar kapcsolatokat, a tudományos, oktatási, egészségügyi és kulturális témákat felölelő egész napos műsor.

    A Nemzetiségi, Külhoni és Kiemelt Projektek Főszerkesztőségének vezetője kiemelte, hogy Németország minden területen Magyarország kiemelt partnere Európában, emellett a műsorfolyamnak aktualitást ad az is, hogy idén ünnepeltük a vasfüggöny lehullásának, a berlini fal leomlásának és a német újraegyesítésnek a 25. évfordulóját.

    Emlékeztetett arra, hogy a kormány is ezen évfordulók alkalmából hirdette meg a napokban a német-magyar barátság évét, amely 2014. november 9. és 2015. október 3. közötti tart. Siklósi Beatrix hangsúlyozta, hogy a tematikus napon számos olyan interjú kerül adásba, amelyeket meghatározó német politikusokkal készített a közmédia stábja. Ezek sorából is kiemelkedik az Edmund Stoiber volt bajor kormányfővel készült exkluzív interjú, de megszólal a műsorban Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter is – sorolta a példákat a főszerkesztő.

    “Természetesen nemcsak politikusok szerepelnek a műsorban, hiszen a két ország kapcsolatai nagyon szorosak például a gazdaság, az oktatás, az egészségügy, a kultúra, sőt még a sport terén is” – fogalmazott Siklósi Beatrix.

    Ennek megfelelően bemutatják a Magyarországon megtelepedett jelentős német ipari vállalatokat, például az Audit, a Mercedest és a Siemenst is. Beszélgetést láthatnak majd a nézők a Regensburgban élő Hacki Tamás füttyművésszel és az 1975 óta Németországban élő Leslie Mandoki zenésszel, aki a Bayern München zenei igazgatója is. 

    Bemutatják a nézőknek a legendás müncheni klub otthonát, az Allianz Arenát, megszólal a magyar válogatottat három mézkőzésen irányító, egyébként a berlini Hertha BSC-nél edzősködő Dárdai Pál is.

    A tematikus napon két külső helyszínről, a Goethe Intézetből és az Andrássy Egyetemről lesznek bejelentkezések, a stúdióban pedig német származású ismert emberekkel – például Bock József borásszal, Michelisz Norbert autóversenyzővel és Kóbor János zenésszel – beszélgetnek a műsorvezetők, Volf-Nagy Tünde, Horváth Szilárd és a német művészvilágot jól ismerő Ernyey Béla.

    Megismerkedhetnek a nézők a magyarországi német kisebbség szokásaival, táncaival, jellegzetes ételeivel, így például a babos tészta és smarni titkaiba is beavatják az érdeklődőket. 

    Siklósi Beatrix megemlítette, hogy az adás vendége lesz a közmédia Jónak lenni jó! kampányának idei kedvezményezettje, az Ökumenikus Segélyszervezetnek az elnök igazgatója, Lehel László is, akivel felidézik majd azt, hogy annak idején az induláskor milyen jelentős német segítséget kapott szervezet.

    A főszerkesztő közlése szerint sokszínű műsorral készülnek, az M1, a Duna és a Duna World mellett a Kossuth, a Petőfi és a Bartók Rádió is bekapcsolódik a tematikus nap programjába.

 

MTI / Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Az Év Friss Húsáru Kereskedője lett a SPAR

A SPAR Magyarország két áruháza is rangos elismerést kapott az Év Boltja 2024 szakmai vers…