Főoldal Hírek Életmód Mozgásszervi probléma is okozhat fejfájást

Mozgásszervi probléma is okozhat fejfájást

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,415
 ehaccp_topbanner3.jpg

Fejfájás esetén gondolni kell a háttérben meghúzódó egyéb okokra, például mozgásszervi elváltozásokra is. Arnold Dénes Arnold, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistája azt írja sajtóinformációjában, hogy milyen típusú ízületi problémák miatt fájhat a fejünk, és hogyan lehet ennek okát megszüntetni.

Gyakori probléma az egyéb lehetséges okok mellett (vérnyomásproblémák, szemészeti, fülészeti elváltozások, anyagcserezavarok, időjárás-változás), hogy a fejfájást a nyaki merevség váltja ki. Leggyakrabban ez a probléma a helytelen testtartás miatt alakul ki, amely együtt jár az egyre inkább beszűkülő vállövi, nyaki mozgásfunkciókkal. „Az egyik leggyakoribb panasz, amellyel a páciensek hozzám fordulnak, a nyak- és váll körüli fájdalmak, és az ehhez kapcsolódó fejfájás. Ez a probléma leginkább a nyakat és vállövet tartósan terhelő irodai dolgozókat érinti” – tudatja Arnold Dénes Arnold fájdalomspecialista.

Mi okozhat állandó izomfeszülést?

A nyaki fájdalmak egyik leggyakoribb oka az izmok állandó feszülése. Ezt általában olyan tevékenységek végzése okozza, amelynek során az ember hosszabb ideig állandó testtartást vesz fel, például sokat ül a számítógép monitorját nézve. A nagy igénybevétel mellett számos tényező, mint például a stressz, különféle idegrendszeri betegségek, mint a depresszió, szorongás, vagy a huzat is fokozhatják a tüneteket. Ilyenkor a kemény, feszes izomzatban fájdalmas izomcsomók (triggerpontok) is keletkezhetnek. Ha az izmok rugalmassága csökken, a nyak és a fej tartása megváltozik. Ennek következtében az erek nyomás alá kerülnek, és ez által kevesebb oxigéndús vér jut az agyba. Biztosan sokan ismerik az érzést, amikor már egy rövid ideig tartó számítógépezés is fejfájást vált ki, amit először tompa, enyhe, majd egyre erősödő nyomásként érzékelhetünk.

A gyógyulás kulcsa a nyaki merevség megszüntetése

A kezelési terv összeállítása ‒ amelynek két legfontosabb eleme az aktív fájdalomcsillapítás-terápia és a funkcionális gyógytorna ‒ a páciens állapotának függvényében történik. „Tapasztalataim szerint a nyaki és vállövi merevség, mozgásbeszűkülés esetében hatásos segítség a funkcionális gyógytornával kombinált aktív fájdalomcsillapítás-terápia. Ez egy olyan komplex eljárás, amely a személyre szabott kezelésnek köszönhetően megszünteti az izomfeszülést és a merevséget, valamint visszaállítja az izmok, inak, szalagok statikai és dinamikai egyensúlyát. Először a fájdalmat és a gyulladást szüntetjük meg egy ízületek köré adott szteroidmentes injekciós terápiával, majd a mozgásfunkciókat állítjuk vissza funkcionális gyógytornával. Ennek során mobilizációs technikákkal segítjük elő a mozgásterjedelem tágítását, és célirányos gyakorlatokkal lazítjuk a nyak, váll, vállöv ízületeit és izmait” – tájékoztat a terápia felépítéséről a fájdalomspecialista.

Életmódváltással is segítsük gyógyulásunkat!

A nyaki, vállövi merevség, izomfeszülés és a hozzá kapcsolódó fejfájás megszüntetése, különböző lazítási technikák alkalmazásával (pl. relaxáció, autogén tréning) elősegíthető. Sokat tehetünk magunkért, ha törekszünk arra, hogy munkánkat kényelmes, ízületeket kímélő helyzetben végezzük. Ha sokat ülünk a számítógép előtt, akkor figyeljünk arra, hogy az asztal, a szék és a monitor megfelelő magasságban legyen beállítva. Mozogjunk rendszeresen, végezzünk egészségi állapotunknak és korunknak megfelelő mozgásformákat, ezzel is csökkenthetjük az izomfeszülést okozó stresszt, illetve a mozgásszervi panaszok kialakulásának esélyét. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy visszatérő fájdalmak esetében érdemes minél hamarabb kivizsgáltatnia magunkat, mert az idejében kezelt ízületi elváltozások és a hozzájuk kapcsolódó kellemetlen fejfájás eredményesen gyógyítható” ‒javasolja Arnold Dénes Arnold.

 

OPH/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Életmód

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…