Főoldal Hírek Átólzéig A legújabb HR-kihívás: a munkavállalók megtartása

A legújabb HR-kihívás: a munkavállalók megtartása

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,202
 ehaccp_topbanner3.jpg

Amíg a fizikai munkások körében a fizetés és a bejelentett jogviszony a legfontosabb, a szellemi munkát végzők körében a munkahelyi légkör, valamint az előrelépési és képzési lehetősek állnak első helyen – mondta Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke a Rádió Orienten.

A hazánkban is tapasztalható munkaerőhiány komoly változásokat indított el a HR tekintetében is, mivel a cégek egymástól próbálják megszerezni a tehetséges munkatársakat. Emiatt a HR legújabb kihívása a munkavállalók megtartása lett.

Egy felmérés szerint

máshogy lehet megtartani a fizikai és máshogy a szellemi munkát végzőket.

A szakértő elmondása szerint az előbbiek körében a legfontosabb a fizetés és a bejelentett jogviszony, addig az utóbbiaknál már a munkahelyi légkör, a karrierépítési lehetőségek, a főnökkel való kapcsolat áll az első helyeken.

A munkavállalók megtartására a cégeknek komoly erőfeszítéseket kell tenniük, ugyanis egy felmérés szerint az új dolgozók körében 50 százalék azoknak az aránya, akik 3, és 30 százalék azoknak, akik 3-6 hónapos munkaviszony után hagyják ott munkahelyüket.

“Fontos, hogy a munkavállaló számára már az első nap is élmény legyen”

– hívta fel a figyelmet a HR szakértő. Példaként említette a fiatal apukákat, akik körében elvárás, hogy a gyerekek esti fürdetési idejére hazaérjenek. Ehhez vagy tud alkalmazkodni a munkáltató, vagy rövid távon búcsút kell vennie a munkavállalótól. „Ezért fontos, hogy a felvételi elbeszélgetésen ígérteket be is tudja tartani a munkáltató, máskülönben csak üres szavak maradnak, s hamar kereshet új munkaerőt” – mutatott rá Szűts Ildikó.

A hazai munkáltatóknak azonban nemcsak Nyugat-Európával kell tudni felvenni a versenyt, hanem a visegrádi országokkal is, ahol szintén magasabbak a hazainál a bérek.

“Megfelelő bérszínvonal és egzisztencia kell ahhoz, hogy itthon tartsuk a fiatalokat”

– mondta. A középkorosztálynak pedig komolyan kell vennie az életen át való tanulást, tudnia kell haladni a korral, a technológiákkal. A generációknak éppen ezért nagyon fontos, hogy tudjanak együtt dolgozni: az idősek át tudják adni szakmai tudásukat a fiataloknak, fordítva pedig a fiatalok a digitális tudáshoz kapcsolódó készségeket.

 OPH Kép: Pixabay 
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Együtt ünneplik idén Debrecenben a város és a költészet napját, valamint a Függetlenségi nyilatkozat évfordulóját

Hármas ünnepre készülnek Debrecenben: április közepén első alkalommal együtt ünneplik meg …