Főoldal Hírek Átólzéig A legújabb HR-kihívás: a munkavállalók megtartása

A legújabb HR-kihívás: a munkavállalók megtartása

6 perc átlagos olvasási idő
0
778
 ehaccp_topbanner3.jpg

Amíg a fizikai munkások körében a fizetés és a bejelentett jogviszony a legfontosabb, a szellemi munkát végzők körében a munkahelyi légkör, valamint az előrelépési és képzési lehetősek állnak első helyen – mondta Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke a Rádió Orienten.

A hazánkban is tapasztalható munkaerőhiány komoly változásokat indított el a HR tekintetében is, mivel a cégek egymástól próbálják megszerezni a tehetséges munkatársakat. Emiatt a HR legújabb kihívása a munkavállalók megtartása lett.

Egy felmérés szerint

máshogy lehet megtartani a fizikai és máshogy a szellemi munkát végzőket.

A szakértő elmondása szerint az előbbiek körében a legfontosabb a fizetés és a bejelentett jogviszony, addig az utóbbiaknál már a munkahelyi légkör, a karrierépítési lehetőségek, a főnökkel való kapcsolat áll az első helyeken.

A munkavállalók megtartására a cégeknek komoly erőfeszítéseket kell tenniük, ugyanis egy felmérés szerint az új dolgozók körében 50 százalék azoknak az aránya, akik 3, és 30 százalék azoknak, akik 3-6 hónapos munkaviszony után hagyják ott munkahelyüket.

“Fontos, hogy a munkavállaló számára már az első nap is élmény legyen”

– hívta fel a figyelmet a HR szakértő. Példaként említette a fiatal apukákat, akik körében elvárás, hogy a gyerekek esti fürdetési idejére hazaérjenek. Ehhez vagy tud alkalmazkodni a munkáltató, vagy rövid távon búcsút kell vennie a munkavállalótól. „Ezért fontos, hogy a felvételi elbeszélgetésen ígérteket be is tudja tartani a munkáltató, máskülönben csak üres szavak maradnak, s hamar kereshet új munkaerőt” – mutatott rá Szűts Ildikó.

A hazai munkáltatóknak azonban nemcsak Nyugat-Európával kell tudni felvenni a versenyt, hanem a visegrádi országokkal is, ahol szintén magasabbak a hazainál a bérek.

“Megfelelő bérszínvonal és egzisztencia kell ahhoz, hogy itthon tartsuk a fiatalokat”

– mondta. A középkorosztálynak pedig komolyan kell vennie az életen át való tanulást, tudnia kell haladni a korral, a technológiákkal. A generációknak éppen ezért nagyon fontos, hogy tudjanak együtt dolgozni: az idősek át tudják adni szakmai tudásukat a fiataloknak, fordítva pedig a fiatalok a digitális tudáshoz kapcsolódó készségeket.

 OPH Kép: Pixabay 
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…