Főoldal Hírek Átólzéig Sok rozé lesz jövőre!

Sok rozé lesz jövőre!

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,358
 ehaccp_topbanner3.jpg

 

 Nem kell keresztet vetni az idei szüretre – állítja Koch Csaba villányi és hajós-bajai borász, aki szerint bár néhány szőlőfajtát az ideálisnál korábban le kellett szüretelni, ennek ellenére nagy borok is születhetnek a 2014-es évjáratban, különösen, ha a borászok új, nemesített fajtákkal dolgoznak.

 
Meglepően csúnyán indult a szeptember, rothadó fürtökre panaszkodtak szinte minden borvidéken. Az októberi felmelegedés mentett valamit a helyzeten, vagy az márannyivolt, mint halottnak a csók?
Az októberi felmelegedés nagyon sokat javított, főleg a késői szüretelésű és rothadásnak ellenálló fajták esetében, amilyenek a Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc. Természetesen csak akkor volt min javítani, ha a borász tökéletesen odafigyelt a növényvédelemre és a termesztéstechnológiára.
 
 
Lehetséges, hogy ami rossz Villányban vagy Hajós-Baján, az, mondjuk,jóTokajban,vagy azért nincsenek ekkora különbségek a Kárpát-medencében?
A Kárpát-medencében nagy különbségek lehetnek az egyes területek között, főleg az esőzések tekintetében. Ez 2014-re is jellemző volt, hisz az ország déli részén esett a legtöbb eső. A szeptemberi csapadék, majd az októberi napsütés Tokajban az aszúszemek képződésének kedvezett. – mondta Koch Csaba borász
 
Vannak olyan szőlőfajták, amelyek jobban bírták a gyűrődést? Esetleg volt, hogy atervezettnél korábban kellett leszedni a fürtöket?
Sajnos az úgynevezett középérésű, rothadásérzékeny fajták mint a chardonnay vagy a rajnai rizling esetében nem lehetett megvárni az ideális érettséget, a szokásostól alacsonyabb mustfokkal és korábban le kellett szüretelni a termést.
 

Koch Csaba borász

Ettől azért még lehetnek nagy borok a 2014-es évjáratból?Akár testes fehérek, akárszépvörösházasítások?
Igen, de kevesebb, mint az átlagos évjáratokban. A szőlőtermés megvédése, és a borkészítés is nagyobb kihívás elé állította a szakembereket 2014-ben, így ebben az évjáratban jelentős különbségek lesznek a borok minősége tekintetében. Ahogyan utalt rá, ilyenkor fontos a megfelelő növényvédelem.
 
Ilyen időjárásban vanértelmeorganikusbortermelésről beszélni, vagy itt aztán már minden mindegy:aki nem permetezikeleget, annak egy szem szőlője sem maradt a tőkéken?
Valóban, az organikus termelők vannak a legnehezebb helyzetben az ilyen kedvezőtlen évjáratokban. Minden bizonnyal jóval csekélyebb mennyiséget és gyengébb minőséget szüretelhettek a hagyományos fajtákból. Ha valaki már új rezisztens fajtákkal dolgozik, például a Pécsi Kutatóintézetben a dr. Kozma Pál professzor által nemesített fajtákkal, akkor biztos vagyok benne, hogy kifogástalan minőséget tudott a pincéjébe szüretelni idén is.
 
A Koch Pincészetben hogyan változtak a korábbi termelési arányok: lesz annyi könnyűfehér-, rozé- és vörösbor mint tavaly?
Jelentős mértékben növeltük az illatos, könnyű fehérborok és rozék arányát az idei feldolgozás során, hisz ezekben okozta a legcsekélyebb kárt az időjárás. A Cabernet Sauvignon szőlőnket október végéig kint hagyjuk Hajós-Baján és Villányban is, és úgy tűnik, kiváló vörösborokat tudunk majd készíteniezekből a szőlőkből.
 
A Koch Pincészet újítása volt néhány éve a Snow Wine, a „hóbor‟, ami átmenet a késeiszüret és a jégbor között. A mostani időjárás kedvezett ennek a fajtának?
A Snow Wine alapját képező Rajnai rizling és chardonnay fajtáknak ez a mostani évjárat nem igazán kedvezett, de még kint van az erre a célra tőkén hagyott szőlő, és reménykedünk.
 
 
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…