Főoldal Hírek Átólzéig Sok rozé lesz jövőre!

Sok rozé lesz jövőre!

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,552
 ehaccp_topbanner3.jpg

 

 Nem kell keresztet vetni az idei szüretre – állítja Koch Csaba villányi és hajós-bajai borász, aki szerint bár néhány szőlőfajtát az ideálisnál korábban le kellett szüretelni, ennek ellenére nagy borok is születhetnek a 2014-es évjáratban, különösen, ha a borászok új, nemesített fajtákkal dolgoznak.

 
Meglepően csúnyán indult a szeptember, rothadó fürtökre panaszkodtak szinte minden borvidéken. Az októberi felmelegedés mentett valamit a helyzeten, vagy az márannyivolt, mint halottnak a csók?
Az októberi felmelegedés nagyon sokat javított, főleg a késői szüretelésű és rothadásnak ellenálló fajták esetében, amilyenek a Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc. Természetesen csak akkor volt min javítani, ha a borász tökéletesen odafigyelt a növényvédelemre és a termesztéstechnológiára.
 
 
Lehetséges, hogy ami rossz Villányban vagy Hajós-Baján, az, mondjuk,jóTokajban,vagy azért nincsenek ekkora különbségek a Kárpát-medencében?
A Kárpát-medencében nagy különbségek lehetnek az egyes területek között, főleg az esőzések tekintetében. Ez 2014-re is jellemző volt, hisz az ország déli részén esett a legtöbb eső. A szeptemberi csapadék, majd az októberi napsütés Tokajban az aszúszemek képződésének kedvezett. – mondta Koch Csaba borász
 
Vannak olyan szőlőfajták, amelyek jobban bírták a gyűrődést? Esetleg volt, hogy atervezettnél korábban kellett leszedni a fürtöket?
Sajnos az úgynevezett középérésű, rothadásérzékeny fajták mint a chardonnay vagy a rajnai rizling esetében nem lehetett megvárni az ideális érettséget, a szokásostól alacsonyabb mustfokkal és korábban le kellett szüretelni a termést.
 

Koch Csaba borász

Ettől azért még lehetnek nagy borok a 2014-es évjáratból?Akár testes fehérek, akárszépvörösházasítások?
Igen, de kevesebb, mint az átlagos évjáratokban. A szőlőtermés megvédése, és a borkészítés is nagyobb kihívás elé állította a szakembereket 2014-ben, így ebben az évjáratban jelentős különbségek lesznek a borok minősége tekintetében. Ahogyan utalt rá, ilyenkor fontos a megfelelő növényvédelem.
 
Ilyen időjárásban vanértelmeorganikusbortermelésről beszélni, vagy itt aztán már minden mindegy:aki nem permetezikeleget, annak egy szem szőlője sem maradt a tőkéken?
Valóban, az organikus termelők vannak a legnehezebb helyzetben az ilyen kedvezőtlen évjáratokban. Minden bizonnyal jóval csekélyebb mennyiséget és gyengébb minőséget szüretelhettek a hagyományos fajtákból. Ha valaki már új rezisztens fajtákkal dolgozik, például a Pécsi Kutatóintézetben a dr. Kozma Pál professzor által nemesített fajtákkal, akkor biztos vagyok benne, hogy kifogástalan minőséget tudott a pincéjébe szüretelni idén is.
 
A Koch Pincészetben hogyan változtak a korábbi termelési arányok: lesz annyi könnyűfehér-, rozé- és vörösbor mint tavaly?
Jelentős mértékben növeltük az illatos, könnyű fehérborok és rozék arányát az idei feldolgozás során, hisz ezekben okozta a legcsekélyebb kárt az időjárás. A Cabernet Sauvignon szőlőnket október végéig kint hagyjuk Hajós-Baján és Villányban is, és úgy tűnik, kiváló vörösborokat tudunk majd készíteniezekből a szőlőkből.
 
A Koch Pincészet újítása volt néhány éve a Snow Wine, a „hóbor‟, ami átmenet a késeiszüret és a jégbor között. A mostani időjárás kedvezett ennek a fajtának?
A Snow Wine alapját képező Rajnai rizling és chardonnay fajtáknak ez a mostani évjárat nem igazán kedvezett, de még kint van az erre a célra tőkén hagyott szőlő, és reménykedünk.
 
 
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…