Főoldal Hírek Ajánló Már kötelező a tápérték jelölés

Már kötelező a tápérték jelölés

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,481
 ehaccp_topbanner3.jpg

Minden Európai Uniós tagállamban 2016. december 13-ától kötelező a tápértékjelölés az élelmiszereken, a nem előre csomagolt élelmiszerek viszont kivételt képeznek ez alól.

Minden EU-ban értékesített, előre csomagolt élelmiszeren köteles feltüntetni a gyártó a tápértékre vonatkozó információkat az új szabályoknak megfelelően. Az új címkézési rendelet célja, hogy a vásárlókat képessé tegye az étrendjükkel kapcsolatos megalapozottabb döntésekre.

A rendelet nem szabályozza, hogy a csomagolás melyik pontján jelenjen meg a tápértéktáblázat, illetve továbbra is önkéntes módon kell csak feltüntetni további tápanyagok (pl.: egyszeresen- és többszörösen telítetlen zsírsavak, cukoralkoholok, keményítő, rost, vitaminok és ásványi anyagok) arányát az egyes termékekben. Az új szabályozás számol az internetes, vagy katalógusokból történő vásárlás lehetőségével is. Előírja, hogy a fogyasztó számára a termék címkéjén kötelezően feltüntetendő információkat még a vásárlás előtt hozzáférhetővé kell tenni. Vagyis az információk meg kell, hogy jelenjenek bármilyen távértékesítést segítő eszköz – weboldal vagy katalógus – által szolgáltatott anyagon.

Az élelmiszerek ez irányú jelölése nem kötelező a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében. Kivételt képeznek az olyan termékek is, amelyek a csomagolása túl kicsi ahhoz, hogy azon alkalmazni lehessen a kötelező címkézési követelményeket, továbbá az alkoholtartalmú italok, melyek összetevőire és tápértékére vonatkozó információt sem kell majd feltüntetni.

Ehhez kapcsolódóan 2016. december 12-én megjelent az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet módosítása, amellyel egy időben hatályát vesztette, az élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004. (II. 26.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet.

A jogszabály az alábbi linken érhető el:

 

OPH/ Reuters/Joshua Lott

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…