Főoldal Hírek Ajánló Már kötelező a tápérték jelölés

Már kötelező a tápérték jelölés

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,561
 ehaccp_topbanner3.jpg

Minden Európai Uniós tagállamban 2016. december 13-ától kötelező a tápértékjelölés az élelmiszereken, a nem előre csomagolt élelmiszerek viszont kivételt képeznek ez alól.

Minden EU-ban értékesített, előre csomagolt élelmiszeren köteles feltüntetni a gyártó a tápértékre vonatkozó információkat az új szabályoknak megfelelően. Az új címkézési rendelet célja, hogy a vásárlókat képessé tegye az étrendjükkel kapcsolatos megalapozottabb döntésekre.

A rendelet nem szabályozza, hogy a csomagolás melyik pontján jelenjen meg a tápértéktáblázat, illetve továbbra is önkéntes módon kell csak feltüntetni további tápanyagok (pl.: egyszeresen- és többszörösen telítetlen zsírsavak, cukoralkoholok, keményítő, rost, vitaminok és ásványi anyagok) arányát az egyes termékekben. Az új szabályozás számol az internetes, vagy katalógusokból történő vásárlás lehetőségével is. Előírja, hogy a fogyasztó számára a termék címkéjén kötelezően feltüntetendő információkat még a vásárlás előtt hozzáférhetővé kell tenni. Vagyis az információk meg kell, hogy jelenjenek bármilyen távértékesítést segítő eszköz – weboldal vagy katalógus – által szolgáltatott anyagon.

Az élelmiszerek ez irányú jelölése nem kötelező a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében. Kivételt képeznek az olyan termékek is, amelyek a csomagolása túl kicsi ahhoz, hogy azon alkalmazni lehessen a kötelező címkézési követelményeket, továbbá az alkoholtartalmú italok, melyek összetevőire és tápértékére vonatkozó információt sem kell majd feltüntetni.

Ehhez kapcsolódóan 2016. december 12-én megjelent az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet módosítása, amellyel egy időben hatályát vesztette, az élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004. (II. 26.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet.

A jogszabály az alábbi linken érhető el:

 

OPH/ Reuters/Joshua Lott

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Málna mennyország és az újdonság: Kürtős BEJGLIBON lesz a 4. Kürtőskalács Vigalom fő attrakciója

A mákos és diós bejgliről lehet, hogy először a karácsony jut eszedbe, de mit szólnál, ha …