Főoldal Hírek Átólzéig Jövő karácsonykor már védjegyes halat ehetünk?

Jövő karácsonykor már védjegyes halat ehetünk?

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,302
 ehaccp_topbanner3.jpg

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) védjegy bevezetésével tenné népszerűbbé a halfogyasztást Magyarországon – írja szerdai számában a Magyar Idők, amely arról is beszámol: a tervek szerint az első védjegyes halak és feldogozott termékek jövő karácsonykor kerülhetnek a piacra.

Minőségi magyar hal tanúsító védjegyet vezethet be a szaktárca, a minősítési rendszerrel könnyebbé válhat a vásárlók dolga, a tanúsítvánnyal rendelkező termelők, kereskedők vagy feldolgozók esetében ugyanis biztosak lehetnek abban, hogy a kínált hal minősége kifogástalan, a termék megfelel az élelmiszer-biztonsági és a nyomon követhetőségi előírásoknak is – értesült a Magyar Idők.

A védjegy tulajdonosa a Földművelésügyi Minisztérium lesz.

Az elképzelések szerint a védjegyhasználatra minden olyan haltermelő, -feldolgozó, -forgalmazó vagy vendéglátóipari vállalkozás pályázhat, amely olyan magas minőségű termékeket állít elő és forgalmaz, amelyek megfelelnek a szabályozott tanúsítási feltételeknek, valamint a magyar és az európai uniós forgalomba hozatali elvárásoknak.

A lap szerint az FM úgy kívánja kialakítani a követelményeket, hogy a termék magyarországi származása mellett igazolják azt is, hogy minden technológiai és jogszabályi követelmény betartásával állították elő, illetve forgalmazták.

 

Népszerűsítik a halfogyasztást

Karácsonyi halvásárt tart az Aranyponty Zrt. december 10–23. között a budapesti Hold utcai piacon és három vidéki helyszínen a halfogyasztás ösztönzése érdekében a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával – közölte Lévai Ferenc, a társaság vezérigazgatója a fővárosi helyszínen kedden tartott sajtótájékoztatón.

A halvásárt Budapesten kívül – egységes arculattal – Tatán, Gödöllőn és Sáregres-Rétimajorban rendezik meg hagyományteremtő szándékkal.

Daróczi László, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a magyarországi halfogyasztás az egyik legalacsonyabb az unióban, ezen kívánnak a mostani kezdeményezéssel változtatni.

Tavaly az egy főre eső halfogyasztás 6,3 kilogramm volt, míg az uniós átlag 24, a világátlag pedig 19 kilogramm – ismertette Lengyel Péter, az FM halászati osztályvezetője.

 

OPH/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Szabadka központjában megnyílt az Öt Kenyér Pékség és Blaha Lujza Cukrászda

2021. szeptember 20-án, néhány hétnyi próbaüzem után hivatalosan is megnyílt a valamikori …