Főoldal Hírek Ajánló A külcsín helyett a belbecs számított, OKÉS 2019

A külcsín helyett a belbecs számított, OKÉS 2019

12 perc átlagos olvasási idő
0
1,220
 ehaccp_topbanner3.jpg

2019-ben az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) nyolcadszor rendezte meg, a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt, melyre az ország minden tájáról, így a teljesség igénye nélkül Keszthelytől-Kurityánig, Vattától-Csurgóig érkeztek nevezések. A május 25-ei döntőben az első fordulóból továbbjutott 12 csapat mérte össze tudását.

A verseny fővédnökei:

  • Dr. Nagy István, Agrárminiszter
  • Dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese

A verseny kiemelt célja az ételek modernizálása mellett az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása volt. Az idei év mottója is erre a tematikára épül: „Táplálékérzékenység a közétkeztetésben”.

A döntőben a csapatok feladata a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú három fogásos menük lefőzése volt. A menüket egy reálisan alacsony nyersanyagnormából (nettó 350 Ft/fő) kellett elkészíteni.

A döntőben kiválóan megmutatkozott a hazai szakemberek kreativitása, amit befolyásolt a verseny során készülő ételek kötelezően felhasználandó alapanyaga a <közétkeztetésbe csak akadozva kerülő> vadhús és a Naszálytej Zrt. Magic Milk Laktózmentes BIO tej 1,5%.

A verseny tisztaságát mutatja, hogy a zsűri nem ismerhette meg a versenyzőket, “vakon”, csak az ételeket bírálhatták. A szervezők így érték el, hogy az értékelésnél kizárólag az étel számítson és a zsűrit semmi ne befolyásolhassa.

A legőszintébb zsűri majdnem hiánytalanul…

A díjkiosztó ünnepségen felszólalt a szervező Egyesület elnöke, Asztalos István, aki köszöntőjében elmondta:

„Örömmel láttam, hogy a közétkeztetés szinte teljes spektrumát meg tudtuk szólítani, így ez egy hatalmas rangú, de reális verseny lett, ami egy szakmai szervezet életében komoly visszajelzés.”

Továbbá felhívta a figyelmet arra is, hogy:

„sokszor indokolatlanul a háttérbe szoruló közétkeztetési dolgozók, nagyon fontos munkát végeznek, hiszen naponta nagyjából kétmillió ember étkeztetéséről gondoskodnak, éppen ezért sem lehet mindegy a felszolgált ételek minősége, ugyanis az étkezés minősége a jövő záloga is egyben. Örülök, hogy a szakmai versenyünkön

a külcsín helyett a belbecs számított

, amihez azért ragaszkodtam, mert a jövő vendége a mai gyermekekből nő ki, így az ízlésük fejlődését, tudatosságuk kialakulását szakmai szervezetként támogatnunk kell. De biztosak lehetünk benne, hogy ennek a missziónknak van egészségmegőrző hatása is.”

Az M&M Group Kft. képviseletében meghívott vendégként jelen volt Farkas Bertalan űrhajós is, aki hangsúlyozta:

„Éppen 39 évvel ezelőtt (1980. május 26-án, indult a világűrbe a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén- a szerk.) épp úgy izgultam, mint ma Önök ma reggel, akik a verseny döntője előtt álltak. Az én akkori és az Önök mai teljesítménye épp úgy kiemelkedő, mert mindenkinek a legjobbját kellett nyújtania. Mégis a különbség, hogy Önök a mindennapjaikban is fantasztikus munkát végeznek, amihez csak gratulálni lehet.”

Beszédét stílusosan zárta, ugyanis

„kozmikus jó egészséget”

kívánt mindenkinek.

Asztalos István minden résztvevőt meghívott a június 5-én délután tartandó szakácsfelvonulásukra és bejelentette, hogy hamarosan meghirdetik és 2020-ban is megrendezik az OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsversenyt, ami már a kilencedik lesz.

A verseny végeredménye:

1. helyezett:

  • Bihari Egyesített Szociális Intézmény – Erdelicsné Kelemen Valéria és Gulácsi Attila

2. helyezett:

  • P.Dussmann Kft. – Szentesi Kórház – Dimák Árpád és Horváth János

3. helyezett

  • Vattai Tündérkert Óvoda és Konyha – Kókáné Pásztor Éva és Micsik Adrienn

Junior zsűri különdíj:

  • Debreceni Reménysugár Gyermekotthon – Bereczki Enikő Ilona és Szabó Tünde

Oldalas magazin különdíj:

  • Pannon Menza Kft. (GasztVitál csoport) – Pákozdi Norbert és Krausz András

Legszebb tálalás különdíja:

  • P.Dussmann Kft. – Szentesi Kórház – Dimák Árpád és Horváth János

Leghigiénikusabb csapat különdíja:

  • P.Dussmann Kft. – Szentesi Kórház – Dimák Árpád és Horváth János

Közönségdíj:

  • Eurest Étteremüzemeltető Kft. – Molnár Tóth Éva és Bartos Péter 

Gastro Group Különdíj:

  • Hunguest Hotels Zrt. Galyatető – Simon András és Fodor Szabolcs 
  • Gazdasági Ellátó Szervezet Keszthely – Csirke Zsuzsanna és Sztaracsek József                

Egészséges Táplálkozásért Egyesület különdíj:

  • Csongrád megyei Gesztenyeliget otthon – Libor Zoltán és Varga Sándor
  • Vattai Tündérkert Óvoda és Konyha – Kókáné Pásztor Éva és Micsik Adrienn 

Hunguest Hotels Zrt. GalyatetőCsapatnév: Hunguest Grandhotel csapataSütőtökkrémleves, tökmagvas ropogóssalGyümölcsös…

Közzétette: Étrend, Magyar Konyhafőnökök Egyesülete – 2019. május 25., szombat

Az esemény ide kattintva elérhető

Szakmai partnerek:

  • Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
  • Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola
  • Egészséges Táplálkozásért Egyesület
  • Biokontroll Hungária Kf
  • Biokultúra szövetség
  • BVHSZC Szamos Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

A verseny támogatói:

  • Aviko
  • Friedmann csoport
  • Helit Kft
  • Mirbest
  • Naszálytej Zrt.
  • Oldalas magazin
  • Pannon Porcelán

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Minden eddiginél többen futottak a Bridgestone Budaörs Félmaratonon

Budapest, 2019. szeptember 16. – 1550-en álltak rajthoz a most vasárnap hatodik alka…