Ajánló A külcsín helyett a belbecs számított, OKÉS 2019 Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2019-05-26 12 perc átlagos olvasási idő 0 2,736 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr 2019-ben az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) nyolcadszor rendezte meg, a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt, melyre az ország minden tájáról, így a teljesség igénye nélkül Keszthelytől-Kurityánig, Vattától-Csurgóig érkeztek nevezések. A május 25-ei döntőben az első fordulóból továbbjutott 12 csapat mérte össze tudását. A verseny fővédnökei: Dr. Nagy István, AgrárminiszterDr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese A verseny kiemelt célja az ételek modernizálása mellett az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása volt. Az idei év mottója is erre a tematikára épül: „Táplálékérzékenység a közétkeztetésben”. A döntőben a csapatok feladata a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú három fogásos menük lefőzése volt. A menüket egy reálisan alacsony nyersanyagnormából (nettó 350 Ft/fő) kellett elkészíteni. A döntőben kiválóan megmutatkozott a hazai szakemberek kreativitása, amit befolyásolt a verseny során készülő ételek kötelezően felhasználandó alapanyaga a <közétkeztetésbe csak akadozva kerülő> vadhús és a Naszálytej Zrt. Magic Milk Laktózmentes BIO tej 1,5%. A verseny tisztaságát mutatja, hogy a zsűri nem ismerhette meg a versenyzőket, “vakon”, csak az ételeket bírálhatták. A szervezők így érték el, hogy az értékelésnél kizárólag az étel számítson és a zsűrit semmi ne befolyásolhassa. A legőszintébb zsűri majdnem hiánytalanul… Még több kép >>> A díjkiosztó ünnepségen felszólalt a szervező Egyesület elnöke, Asztalos István, aki köszöntőjében elmondta: „Örömmel láttam, hogy a közétkeztetés szinte teljes spektrumát meg tudtuk szólítani, így ez egy hatalmas rangú, de reális verseny lett, ami egy szakmai szervezet életében komoly visszajelzés.” Továbbá felhívta a figyelmet arra is, hogy: „sokszor indokolatlanul a háttérbe szoruló közétkeztetési dolgozók, nagyon fontos munkát végeznek, hiszen naponta nagyjából kétmillió ember étkeztetéséről gondoskodnak, éppen ezért sem lehet mindegy a felszolgált ételek minősége, ugyanis az étkezés minősége a jövő záloga is egyben. Örülök, hogy a szakmai versenyünkön a külcsín helyett a belbecs számított , amihez azért ragaszkodtam, mert a jövő vendége a mai gyermekekből nő ki, így az ízlésük fejlődését, tudatosságuk kialakulását szakmai szervezetként támogatnunk kell. De biztosak lehetünk benne, hogy ennek a missziónknak van egészségmegőrző hatása is.” Az M&M Group Kft. képviseletében meghívott vendégként jelen volt Farkas Bertalan űrhajós is, aki hangsúlyozta: „Éppen 39 évvel ezelőtt (1980. május 26-án, indult a világűrbe a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén- a szerk.) épp úgy izgultam, mint ma Önök ma reggel, akik a verseny döntője előtt álltak. Az én akkori és az Önök mai teljesítménye épp úgy kiemelkedő, mert mindenkinek a legjobbját kellett nyújtania. Mégis a különbség, hogy Önök a mindennapjaikban is fantasztikus munkát végeznek, amihez csak gratulálni lehet.” Beszédét stílusosan zárta, ugyanis „kozmikus jó egészséget” kívánt mindenkinek. Asztalos István minden résztvevőt meghívott a június 5-én délután tartandó szakácsfelvonulásukra és bejelentette, hogy hamarosan meghirdetik és 2020-ban is megrendezik az OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsversenyt, ami már a kilencedik lesz. A verseny végeredménye: 1. helyezett: Bihari Egyesített Szociális Intézmény – Erdelicsné Kelemen Valéria és Gulácsi Attila 2. helyezett: P.Dussmann Kft. – Szentesi Kórház – Dimák Árpád és Horváth János 3. helyezett Vattai Tündérkert Óvoda és Konyha – Kókáné Pásztor Éva és Micsik Adrienn Junior zsűri különdíj: Debreceni Reménysugár Gyermekotthon – Bereczki Enikő Ilona és Szabó Tünde Oldalas magazin különdíj: Pannon Menza Kft. (GasztVitál csoport) – Pákozdi Norbert és Krausz András Legszebb tálalás különdíja: P.Dussmann Kft. – Szentesi Kórház – Dimák Árpád és Horváth János Leghigiénikusabb csapat különdíja: P.Dussmann Kft. – Szentesi Kórház – Dimák Árpád és Horváth János Közönségdíj: Eurest Étteremüzemeltető Kft. – Molnár Tóth Éva és Bartos Péter Gastro Group Különdíj: Hunguest Hotels Zrt. Galyatető – Simon András és Fodor Szabolcs Gazdasági Ellátó Szervezet Keszthely – Csirke Zsuzsanna és Sztaracsek József Egészséges Táplálkozásért Egyesület különdíj: Csongrád megyei Gesztenyeliget otthon – Libor Zoltán és Varga SándorVattai Tündérkert Óvoda és Konyha – Kókáné Pásztor Éva és Micsik Adrienn Hunguest Hotels Zrt. GalyatetőCsapatnév: Hunguest Grandhotel csapataSütőtökkrémleves, tökmagvas ropogóssalGyümölcsös…Közzétette: Étrend, Magyar Konyhafőnökök Egyesülete – 2019. május 25., szombat Az esemény ide kattintva elérhető Szakmai partnerek: Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és SzakközépiskolaEgészséges Táplálkozásért EgyesületBiokontroll Hungária KfBiokultúra szövetségBVHSZC Szamos Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája A verseny támogatói: AvikoFriedmann csoportHelit KftMirbestNaszálytej Zrt.Oldalas magazinPannon Porcelán
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Upfield – Nyári receptinspiráció A nyári szezon beindultával szeretnénk nektek egy kis receptinspirációval kedveskedni az Upfield Professional jóvoltából. …
Bivalyokkal állíttatták helyre a legelőket Bivalyokkal állíttatták helyre a legelőket Egy sikertelen erdőtelepítési program után a bivalyok segítségével …
Mire figyeljünk, ha kedvencünk is velünk nyaral? A kutyák a legtöbb helyen családtagnak számítanak, akiktől nem szívesen válunk meg a nyaralások …