Főoldal Hírek Csőposta Frissítve: Malajziában a magyar csapat

Frissítve: Malajziában a magyar csapat

9 perc átlagos olvasási idő
0
1,430
 ehaccp_topbanner3.jpg

 

Hétfőn indult Malajziába a magyar csapat, hogy szakácsaik és cukrászaik megmérettessék magukat a július 11-14 között megrendezett World Association of Chefs Societes (Worldchefs) szakács és cukrász világversenyén, ami Kuala Lumpurba kerül megrendezésre.

 

A szakács kategóriában versenyzik versenyen Adamek Balázs, Murányi Mercédesz commis-val.

 

Sokaknak ismerős lehet Balázs, hiszen versenyzője volt a TV2-n futó Séfek séfe műsorának, ahol 6.helyezést ért el. Jelenleg a székesfehérvári Diófa étterem konyhafőnöke. A gasztronómiát hobbijaként vallja, így a versenyre is nagy erőbedobással, lendülettel és szenvedéllyel készül.

„Számomra nagyon nagy megtiszteltetés, hogy egy ekkora volumenű, és magas színvonalú versenyen képviselhetem hazámat és szakmámat. Már több nemzetközi versenyen vettem részt, de számomra ez a verseny életem legnagyobb kihívása.”

 

Murányi Mercédesz commis (67 Étterem&Bistro, Székesfehérvár), aki mindenben segíti és támogatja Balázs munkáját. Nagy összhangban és precíz, odaadó munkával készülnek mindketten, hogy minél jobb eredményt érhessenek el.

 

5 óra alatt készíteniük kell egy vegetáriánus előételt, egy meleg előételt, egy főételt és egy desszertet és ezeket feltálalni a rendelkezésre álló idő alatt. Kötelező alapanyagként többek között Kaluga Queen kaviárt, Sterling fehér halibutot, holland borjú karajt és két különböző Dilmah teát is fel kell használniuk.

 


Frissítve: 2018. 07. 15. 8:00

 

Íme a magyar szakácsok és cukrászok eredményeik a malajziai döntőben!

Szombaton este a gálavacsorával ért véget a 105 tagország 10 millió gasztronómiai szakemberét tömörítő World Association of Chefs Societes (WorldChefs) világkongresszusa, amelyen a 2017-es kontinentális régiódöntőkön legjobban szerepelt szakács- és cukrászcsapatok mérték össze tudásukat. A megmérettetésen volt kikért szorítani, hiszen a felnőtt szakácsok között Adamek Balázs séf és Murányi Mercédesz commis (felkészítőjük Volenter István), a cukrászok között pedig Maczák Anna séf és Marosi Mónika commis (trénerük Györgyicsek Péter) képviselték a magyar színeket.

Pénteken Balázs és Mercédesz versenyeztek és készítették el 4 fogásos versenymenüjüket – vegetáriánus előétel, meleg előétel, főétel és desszert – a világszövetség által meghatározott fő alapanyagokra építve, melyben szerepelt a holland borjú nyelv és hátszín, a Kaluga kaviár, a csokoládé és a tea is többek között. A kihívás igen nagy volt, hiszen húszan indultak a Global Chef címért, közöttük az igen erős északi országok.

Szombaton Anna és Mónika következett. Nekik nyolc órájuk volt arra, hogy a tányérdesszertet, a tortát és a díszmunkát elkészítsék és tálalják, melynek témája a „Truly Asia” volt. Az 1,2 méter magas csokiszobrukon így ázsiai motívumok kaptak helyet: elefántormány, ázsiai márványkő, kínai templom, indiai Buddha, maláj oroszlánfej és egy japán legyező. Az ő feladatuk sem volt könnyű, hiszen itt a tíz döntősnek közel a fele ázsiai volt, akik hihetetlenül formálják a cukrász artisztikát az elmúlt években, és igazi vezérekké váltak a világban.

Az eredményeket a gálavacsorán hirdette ki a zsűri. A cukrászok versenyét Szingapúr nyerte Malajzia és Olaszország előtt, a szakácsok között pedig taroltak a skandinávok: Svédország győzött Finnország és Norvégia előtt. Mindkét kategóriában kiválóan szerepeltek a magyar versenyzők, hiszen szakácsaink a 10. helyen végeztek egy olyan mezőnyben, ahol a 6-12. helyezett csapatok között csak minimális különbségek voltak.

Maczák Anna és Marosi Mónika a cukrászok pedig a 7. helyén végzett, ami igazán kiemelkedő, látva az ázsiaiak túlsúlyát a döntőben. A versenyt és a gálavacsorát is megtisztelte jelenlétével Malajzia magyar nagykövete, aki a helyszínen szurkolt a magyar versenyzőkért, és csatlakozott az eredményhirdetésen is a hazai csapathoz.

A csapattagok és trénereik is rengeteget dolgoztak a felkészülés során, a versenyen pedig fantasztikus munkát végeztek, jogosan jár nekik a köszönet és az elismerés.

 

Forrás: MNGSZ facebook

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Az Év Friss Húsáru Kereskedője lett a SPAR

A SPAR Magyarország két áruháza is rangos elismerést kapott az Év Boltja 2024 szakmai vers…