Főoldal Hírek Átólzéig Hibátlanok a dobozos sörök a Nébih szerint

Hibátlanok a dobozos sörök a Nébih szerint

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,496
 ehaccp_topbanner3.jpg

2018 nyarán a foci világbajnokságé a főszerep. Sokak számára a meccsnézés kihagyhatatlan kelléke a sör, így adta magát, hogy a világos dobozos sörök is végre átvilágításra kerüljenek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta projektjében. A vizsgált italok kiválasztásából most először az olvasók is kivehették a részüket.

 

A vizsgálat kiváló eredménnyel zárult: a tesztelt 20 világos dobozos sör teljes biztonsággal fogyasztható.

 

Első alkalommal fordult elő, hogy mindent rendben találtak a szakemberek, még jelölési hiba sem akadt.

A Nébih munkatársai 12 nagyobb üzletlánc kínálatát mérték fel, ahol több mint 120 különböző márkájú vagy típusú sört találtak. Több mint ezer közönségvoks alapján 14 hazai és 6 külföldi előállítású – egyébként az áruházak kínálatában leggyakrabban látott – sör jutott be a 20 tesztelendő termék közé.

 

A szakemberek laboratóriumi környezetben ellenőrizték az italok sűrűségét, alkohol-, extrakt, szén-dioxid és energiatartalmát, erjedési fokát, illetve szín megfelelőségi és ochratoxin-A vizsgálat is volt, és sor került a jelölések ellenőrzésére is.

 

Emellett izotópos vizsgálattal ellenőrizték a pótanyag nélküli söröknél, hogy valóban nem tartalmaznak-e mást a négy fő alapanyagon kívül. Maga a pótanyag használata egyébként – bizonyos szabályok betartása mellett – megengedett a sör előállítása során, ráadásul nem minden esetben szolgál pótló anyagként, mert például a kukoricagríz az édesre hasonlító ízérzet elérésének egyik alapanyaga.

 

sör
REUTERS/Kai Pfaffenbach

 

A vizsgálatok közül kiemelhető az alkoholtartalom ellenőrzése. Itt csupán kisebb eltérések voltak, amelyek mind megfeleltek a tűréshatárnak. Szintén fontos elem volt az ochratoxin-A vizsgálat is, mint bizonyos mikroszkópikus gombafajok (penészgombák) által termelt méreganyag (mikotoxin) mérését jelenti. A gabonafélékben, gabonakészítményekben, pörkölt kávéban, sörben, borban, fűszerekben stb. előforduló méreganyag vizsgálata minden terméknél kimutatási határérték alatt volt.

 

A Nébih szakemberei sem a laboratóriumi, sem a hatósági ellenőrzéseken nem találtak kifogásolnivalót a 20 dobozos alkoholos italnál.

Természetesen ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat sem, ahol szakértő és laikus kóstolók szín, illat, íz, külső megjelenés, csípősség és keserűség alapján értékelték az italokat. A Nébih Szupermenta világos dobozos sör terméktesztjén a minőségi világos sörök közül első helyen végzett a Heinekenmásodik lett a Budweiser, míg harmadik helyen a Dreher és a Pécsi Sör zárt holtversenyben. A világos sörök csoportjában a Steffl volt a kóstolók kedvence, második lett a Tuborgharmadik helyen pedig a Borsodi végzett.

 

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.

 

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Az Év Friss Húsáru Kereskedője lett a SPAR

A SPAR Magyarország két áruháza is rangos elismerést kapott az Év Boltja 2024 szakmai vers…