Csőposta Magyarország Tortája 2023. – A döntős torták Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2023-04-12 8 perc átlagos olvasási idő 0 603 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A kép csak illusztráció! A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A versenyt hatalmas érdeklődés kíséri, évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát.A versenyre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat vár az Ipartestület. Idén az új, kreatív ötletek mellett, olyan specialitásokkal is lehetett nevezni, amik már korábban bizonyítottak a cukrászdákban és megfeleltek az idei versenykiírásnak.Az idei verseny újdonsága volt, hogy az alábbi, nemzeti értékekből és Hungarikumokból összeállított alapanyagkosárból minimum egyet fel kellett használni a nevezett tortáknál:• újfehértói fürtös meggy,• kalocsai fűszerpaprika-őrlemény,• tokaji aszú,• magyar akácméz,• gyógynövények (pl. kamilla, levendula, menta, citromfű, rozmaring, vagy kakukkfű)Idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről, a versenyre 35 torta nevezése érkezett. Érdekesség, hogy bár a választható alapanyagok közül csak egyet volt kötelező felhasználni, sok versenyző akár két-három összetevőt is kombinált a tortájában.A kötelező elemek és a gyümölcsök mellett idén több tortában megjelent a tejbegríz és a sajt, a választható gyógynövények közül pedig szinte mindegyiket használták a versenyzők.Az idei döntős torták a következők:• BETYÁROS MÁLNA – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső• CSERSZEGI FŰSZERES-MANDULÁS TORTA – Németh Béla – Sütibolt, Keszthely• MANDULA KAJSZI – Sztaracsek Ádám – Jánoska Cukrászda, Komárom• MERENGŐ – Szabóné Tarján Barbara – Nonna Desszertbár, Szada• SPICCES FÜGE RESPEKTUS – Lakatos Pál – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós• TIHANYI ECHO – Antipina Iuliia – Cakes & More by Garannikova, BudapestA szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választotta ki a zsűri a hat tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.A 2023-as szakmai zsűri tagjai:• Béres Anett (Borkonyha és Textúra éttermek, Budapest)• Fehér Judit (Created by Judit, Győr)• Gerő Eszter (Sütizz, Budapest)• Karikó Orsolya, a tavalyi verseny győztese (Vanília & Gelarto, Nagykőrös)• Andrész Zoltán (Andrész Cukrászda, Biatorbágy)• Karl Zsolt (Karl Cukrászda, Dunaharaszti)• Mészáros Gábor, a zsűri elnöke (Mészáros Cukrászda, Szombathely)A döntőben a tortákat a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kell elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával idén is megrendezi a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. Az első zsűrizést követően, melyet 2023. április 20-án tartanak, a döntőre júniusban kerül sor a Magyarország Tortája döntővel párhuzamosan.Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd.Forrás_ Magyar Cukrász IpartestületKoncertek, összművészeti események és széles gasztrokínálat a Pécsi Napokon Intenzív országos terjeszkedésbe kezdett a Caffè Vergnano Eltűnhet a málna, terem a banán, új háziállatok lesznek a magyar mezőgazdaságban Becsöngettek a Séfklubban is Orbán Ráhel: szakmai összefogás kell a turizmus fejlesztéséhez
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
IV. Schnitta Sámuel Országos Gasztronómiai Emlékverseny regionális döntő 2016. november 26-án a Soproni SZC Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskolája és Kollégiuma adott …
Először rendezik meg a halak napját Először rendezik meg a halak napját március 20-án a Magyar Országos Horgász …