Főoldal Hírek Ajánló Magyarország étele 2021: A múlt, a jelen és a jövő találkozása volt ez

Magyarország étele 2021: A múlt, a jelen és a jövő találkozása volt ez

18 perc átlagos olvasási idő
1
2,579
 ehaccp_topbanner3.jpg

Mi, magyarok bármikor lefőzzük a világot – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Magyarország étele 2021 szakácsverseny szombati díjátadó ünnepségén, Felcsúton.

    Rétvári Bence kiemelte, hogy kiváló tehetségei vannak a magyar nemzetnek nemcsak a sport és a tudomány terén, hanem a konyhák világában is. Cukrászok és séfek bizonyítják időről időre, hogy világszínvonalat tudnak felmutatni, amit bizonyít, hogy nincs a világnak olyan földrésze, ahonnan ne lenne elismerése a magyar gasztronómiának – fűzte hozzá.

Dr. Rétvári Bence a kormány nevében megköszönte a Séfek kitartását és munkáját

Ehhez volt egy kiváló alkalom a „Büszkeségeink” kiállítás is, mely az elmúlt évek, hazai – és nemzetközi sikereit vonultatta fel, melyet még soha, senki nem láthatott így egyben. Ez egészen biztosan gasztrotörténelmi esemény volt.

A „Büszkeségeink” kiállítás, melyet még soha, senki nem láthatott így egyben.

    Az államtitkár rámutatott, hogy a magyar ünnepek szorosan összefüggnek a gasztronómiával, a magyar konyha pedig összeköti a szerte a világon élő összes magyart. Ebben talált a kormányzat kiváló munkapartnerre az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületében.

    A magyar gasztronómia napján rendezték meg a „Büszkeségeink” című kiállítást is, amelyben felvonultatták a különféle hazai- és nemzetközi versenyeken elnyert trófeákat, érmeket, kupákat, melyet a szakma és az érdeklődők még sosem láthattak így egyben. A teljesség igénye nélkül, olyan nagyságok is a kiállítók között voltak, mint Mátyás Rudolf, Nemeskövi Dénes, Erdős Hanna, Varga Károly, Várhelyi Miklós, Ortó Gyula, vagy Németh László

Asztalos István

    Asztalos István a versenyt szervező Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke szerint az a cél, hogy összekapcsolják a múltat és a jelent a jövővel, s ez évről évre egyre jobban sikerül. Úgy vélte, a séfek ismét megmutatták, mit tudnak adni a világ magyarságának.

Olyat adni a szakmának, ami nem csak egy illúzió-, ami nem csak egy virtuális világban létezik-, hanem valami olyan dolog, amiben mindenkinek helye van és a sikert bárki, ismétlem bárki (!) elérheti, ráadásul amiben mindenki szabadon dönthet saját sorsáról, nem kell senkinek megfelelnie elég, ha valamiben kivételesen teljesít, az bizony hatalmas felelősségre, önzetlenségre és kivételes alázatra utal.

Ez ilyen volt.

Zsűrielnök, A 48 étterem konyhafőnöke. Többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnok. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosa.


    A zsűri elnöke, Varga Károly, a kecskeméti 48 étterem konyhafőnöke elmondta, hogy jól megkomponált ételek készültek a Kárpát-medence minden részéből érkezett séfek jóvoltából. Örömének adott hangot amiatt, hogy fiatalok is versenyeztek, mert a tanulók megmutatták, hogy van jövője a magyar gasztronómiának.


    Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével, és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakmai partnerségével negyedik alkalommal hirdette meg a Magyarország étele nevű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, amelynek szlogenje az lett: Egy a természettel.

Bányai György, a Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója.


    Minden, versenyre nevezett fogás legfeljebb öt elemből állhatott és kötelezően tartalmaznia kellett három alapanyagot: vadhúst, Naszálytej-Fittej írót, valamint bármely, a Hagyományok, ízek, régiók (HÍR) védjeggyel ellátott terméket. Elvárás volt még, hogy egy átlagosan felszerelt konyhán, nagy mennyiségben is elkészíthetők legyenek és a nettó bekerülési alapanyagköltség adagonként legfeljebb 1500 forint legyen.
    A versenyétel elkészítésére és tálalására négy óra állt a szakácsok rendelkezésére.

A verseny látogatói Szabadszállás város felajánlásából egy-egy mézet, pálinkát és fűszerpaprikát tartalmazó kis csomaggal gazdagodtak. De az éhségérzetüket, Szűcs Sándor által készített kiskunsági kenyérlángossal, vagy id. Lesi Árpád által készített kunszentmiklósi birkapörkölttel csillapíthatták.

id. Lesi Árpád birkafőző, Lesi Árpád, Kunszentmiklós és Darabos József, Szabadszállás város polgármestere, valamint Zöldi Imre juhász
A verseny támogatói, avagy nélkülük ez nem jöhetett volna létre.

A verseny zárásaként a receptet egy Szakácsfelvonulás keretében juttatják el a Parlamenthez, melyre mindenkit várnak szeretettel. A rendezvény időpontja 20212. június 30. 14:30. Gyülekező helye:  Fővám tér.

Gyere el és sétálj velünk!

Eredmények:

Magyarország étele 2021. szakácsverseny eredményei:

A Magyarország étele 2021 szakácsversenyt a felvidéki „Tűzrőlpattant menyecskék” csapata, Bottyán Szilvia, Ferner Valentina nyerte „Nagy erdő mesés mágiája” elnevezésű ételével.

Magyarország étele 2021. – „Nagy erdő mesés mágiája”
A verseny győztesei Bottyán Szilvia és Ferner Valentina. A verseny fődíja volt az Alföld porcelán Zrt által egyedileg gyártott sültes tál, a DamSteelPro Séfkés, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, az Upfield Professional, és a Bonduelle Food Service ajándékcsomagja, valamint a Coninvest által felajánlott Berkel szeletelőgép.

Második lett az „Almavirág Team”, Breitenbach Attila, Balogh Szabolcs, „Kaszói erdő” elnevezésű ételével.

Kaszói erdő
A második helyzett cspat tagjai Breitenbach Attila és Balogh Szabolcs. A verseny fődíja volt az Alföld porcelán Zrt által egyedileg gyártott sültes tál, a DamSteelPro Séfkés, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, az Upfield Professional, és a Bonduelle Food Service ajándékcsomagja.

Harmadik helyen végzett a „Kígyósi fakanálforgató garabonciások” csapata, Bódis Bence, Balog Martin, a „Gimesi muflon gerincfilé” nevű ételükkel.

Gimesi muflon gerincfilé
Harmadik helyen végzett Bódis Bence és Balog Martin. A verseny fődíja volt az Alföld porcelán Zrt által egyedileg gyártott sültes tál, a DamSteelPro Séfkés, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, az Upfield Professional, és a Bonduelle Food Service ajándékcsomagja.

Leghigiénikusabb munkavégzésért címet Ortó Gyula és Roncsák Norbert kapta, „Fejéri szénégetők vadpecsenyéje” nevű ételükkel, és „Kilroy team” nevű csapatukkal.

Ortó Gyula és Roncsák Norbert

Legszebb tálalásért különdíjat Szeidler Zsolt és Ságodi Márk kapta, „A Nyúl és a Fácán tánca” nevű ételükkel és „SzM team” nevű csapatukkal.

Szeidler Zsolt és Ságodi Márk.

Az Oldalas magazin különdíját Elek Richárd és Pál Sándor kapta. Szarvasbika a zalai erdő szélén, hajnali borókaködben” nevű ételükkel és „Debreceni rántáskavarók” nevű csapatukkal.

Elek Richárd és Pál Sándor
Különdíjat kapott még:

Bándi Domokos és Balázs Hunor, „Kárpátok zengjetek” nevű ételükkel és „Kakócák” nevű csapatukkal.

Bándi Domokos, Balázs Hunor és Pálszabó Mihály.

Simon András és Fodor Szabolcs, „Muzsikál az erdő” nevű ételükkel, és „Hegylakók” nevű csapatukkal.

Simon András és Fodor Szabolcs

Csuta Zsolt és Zimmermann Imre, „Vértesi trófea” nevű ételükkel, és „Csákók” nevű csapatukkal.

Csuta Zsolt és Zimmermann Imre

Vendéglátóipari iskolák versenye:

  A magyar gasztronómia napján először rendezték meg a vendéglátóipari iskolák gasztronómiai versenyét. A diákoknak ötfogásos, magyar alapanyagokból álló menüt kellett egy személyre feltálalniuk, s hidegen bemutatni.

    A verseny győztese, ezzel champion-díjasa a békéscsabai Zwack József Technikum és Szakképző Iskola II. csapata lett.

Aranyérmet nyert a fülöpszállási Kígyósi Csárda csapata, valamint a békéscsabai Zwack József Technikum és Szakképző Iskola I. csapata.

Két ezüstérmet is kiosztottak: az egyiket a győri Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum csapata, míg a másikat a felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata kapta.


A Magyarország étele projekthez támogatóként csatlakozott:
Alföld Porcelán Edénygyár Zrt.
Naszálytej Zrt. – Fittej
Coninvest
Berkel
Sous Vide Chef
Gasztronauta Kft.
Bonduelle Food service
Upfield Professional
Oldalas magazin
Friedmann Kft
Nika Cafe
Napkin Magyarország
Csom2001 Kft.
Duni


A Magyarország étele projekthez együttműködő szakmai partnerként csatlakozott:
Agrárminisztérium (AM)
Nemzeti élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)
Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK)
Biokontroll Hungária Kft.
Biokultúra szövetség
Egészséges Táplálkozásért Egyesület (ETE)
Liszt Ferenc Általános Iskola
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Az Év Friss Húsáru Kereskedője lett a SPAR

A SPAR Magyarország két áruháza is rangos elismerést kapott az Év Boltja 2024 szakmai vers…