Főoldal Hírek Átólzéig Így kezelik sebeiket a magyarok

Így kezelik sebeiket a magyarok

10 perc átlagos olvasási idő
0
909
Seb, kezelés, baleset
 ehaccp_topbanner3.jpg

Így kezelik sebeiket a magyarok

 

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mi vagyunk-e az egyetlenek, akik képesek ötször megégetni magunkat a sütőből kivett tepsivel? Vagy elvágni a kezünket egy szimpla papírdarabbal? Az ember nem futhat állandóan az orvoshoz, de a kisebb sérülések is kellemetlenek lehetnek, ráadásul lassabban gyógyulnak, mint gondolnánk. A helyes sebkezelés még a legkisebb sebek esetében is elengedhetetlen. Az Allegro kutatást készített, hogy kiderüljön, mik a leggyakoribb sérülések és felmérjék a magyar sebkezelési szokásokat. A kutatás legfontosabb eredményeit 5 pontban foglaltuk össze.

Seb, kezelés, baleset

1. A sebek szülőföldje – A kutatásból kiderült, hogy a legveszélyesebb terep egy magyar háztartásban a konyha. Itt történnek legtöbbször apróbb balesetek, a válaszadók több mint fele sütés-főzés közben sérült meg. Vigyázni kell az éles késekkel és a forró tepsikkel, de a konzervek is okozhatnak kisebb sérüléseket.

 

2. 

Bort iszik, vizet használ – Még mindig a víz az egyik legnépszerűbb fertőtlenítőszer a magyaroknál, de a válaszadók egy része nem bízza a véletlenre és belsőleg is fertőtlenít egy kis alkohollal. Jó hír viszont, hogy a magyarok 35%-a már kifejezetten sebfertőtlenítőt használ sebeire.

 

3. „Ez most kicsit csípni fog” – Régen azt mondta a nagymamánk, hogy ha a fertőtlenítő nem csíp, akkor nem is gyógyít. A válaszadók közel 40%-a ma már fontosnak tartja, hogy a sebfertőtlenítő ne csípjen, a maradék 60% viszont vagy szereti a fájdalmat, vagy nem tudja, hogy már léteznek sebfertőtlenítők, amik nem csípnek, mégis használnak. 

 

4. Bekötni, vagy szabadon hagyni? – A válaszadók közel 90%-a csak akkor köti be a sebeit, ha muszáj, egyébként hagyja szabadon gyógyulni. 

 

5. Diktál a beteg, írja a doktor – A magyarok nem futnak minden apró-cseprő karcolással orvoshoz; a válaszadók csupán 2%-a keresi fel háziorvosát kisebb sérülés esetén. 

Sebfertőtlenítés régen és most. Hozom az elsősegélyládát!

Ragtapasz, fertőtlenítőszer, steril mull-lap, olló és gumikesztyű. Ezek kellettek régen egy apró seb teljes fertőtlenítéséhez, mára viszont a steril sebkezelés gyerekjáték. A spray sebfertőtlenítők a legpraktikusabbak, mert könnyű kezelni, nincsenek adagolási problémák sem, ráadásul biztosan nem kerül piszok a fertőtlenítőszerbe. Fújjuk a sebre és hagyjuk hatni. 

Jóddal vagy jód nélkül? 

Tegyük fel, hogy megvágtuk a kezünket és gyorsan fertőtlenítjük a sebet. Ezek után jobb esetben csalánkiütés, rosszabb esetben akár anafilaxiás sokk is jelezheti, ha allergiások vagyunk a jódra. A hagyományos sebfertőtlenítők többségének egyik fő összetevője a jód, ami sokaknál vált ki allergiás reakciót. Válasszunk jódmentes sebfertőtlenítőt, így biztosra mehetünk, hogy többet használunk, mint ártunk magunknak. 

Seb a lelkünkön

Kicsit megsérültünk? Fáj. A ruhánk tönkrement a sebfertőtlenítő miatt? Nagyon fáj. A bőrünkön a seb begyógyult, de a lelkünkön nem, amikor ki kellett dobni a kedvenc ruhánkat. Régen a sebfertőtlenítők örök foltot hagyhattak, de szerencsére a modern,színtelen szerek már nem teszik tönkre öltözékünket. 

Ne tépjük fel a régi sebeket!

Egy apró sebnél is úgy érezzük mintha egy örökkévalóságig tartana, míg meggyógyul, ráadásul hajlamosak vagyunk újra felszakítani a sebet egy figyelmetlen mozdulattal. Régen a sebkezelők nem tartalmaztak olyan összetevőket, amik elősegítik a sebgyógyulást. Ma már ez a probléma is megoldódott, kaphatóak olyan speciális hatóanyaggal rendelkező sebfertőtlenítők, amik segítenek abban, hogy a sérülés rövidebb időn belül meggyógyuljon. Sőt, az Octenisept olyan sebfertőtlenítő, ami mindezeket a tulajdonságokat egyben tartalmazza; tökéletes megoldás kisebb szúrások, vágások, horzsolások és enyhe égési sérülések kezelésére és gyógyítására. Nem tartalmaz jódot, nem hagy nyomot a ruhán és amellett, hogy fertőtlenít, még a seb gyógyulását is elősegíti. Nagy segítség ez nekünk, de azért ne nyúljunk a sütőbe puszta kézzel a forró tepsiért, ne szedjük fel puszta kézzel a törött poharat és a kések élezését is nyugodtan hagyjuk a férfiakra.

 

OrientPressHírügynökség(OPH)

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Szabadka központjában megnyílt az Öt Kenyér Pékség és Blaha Lujza Cukrászda

2021. szeptember 20-án, néhány hétnyi próbaüzem után hivatalosan is megnyílt a valamikori …