Főoldal Hírek Átólzéig Így kezelik sebeiket a magyarok

Így kezelik sebeiket a magyarok

10 perc átlagos olvasási idő
0
1,043
Seb, kezelés, baleset
 ehaccp_topbanner3.jpg

Így kezelik sebeiket a magyarok

 

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mi vagyunk-e az egyetlenek, akik képesek ötször megégetni magunkat a sütőből kivett tepsivel? Vagy elvágni a kezünket egy szimpla papírdarabbal? Az ember nem futhat állandóan az orvoshoz, de a kisebb sérülések is kellemetlenek lehetnek, ráadásul lassabban gyógyulnak, mint gondolnánk. A helyes sebkezelés még a legkisebb sebek esetében is elengedhetetlen. Az Allegro kutatást készített, hogy kiderüljön, mik a leggyakoribb sérülések és felmérjék a magyar sebkezelési szokásokat. A kutatás legfontosabb eredményeit 5 pontban foglaltuk össze.

Seb, kezelés, baleset

1. A sebek szülőföldje – A kutatásból kiderült, hogy a legveszélyesebb terep egy magyar háztartásban a konyha. Itt történnek legtöbbször apróbb balesetek, a válaszadók több mint fele sütés-főzés közben sérült meg. Vigyázni kell az éles késekkel és a forró tepsikkel, de a konzervek is okozhatnak kisebb sérüléseket.

 

2. 

Bort iszik, vizet használ – Még mindig a víz az egyik legnépszerűbb fertőtlenítőszer a magyaroknál, de a válaszadók egy része nem bízza a véletlenre és belsőleg is fertőtlenít egy kis alkohollal. Jó hír viszont, hogy a magyarok 35%-a már kifejezetten sebfertőtlenítőt használ sebeire.

 

3. „Ez most kicsit csípni fog” – Régen azt mondta a nagymamánk, hogy ha a fertőtlenítő nem csíp, akkor nem is gyógyít. A válaszadók közel 40%-a ma már fontosnak tartja, hogy a sebfertőtlenítő ne csípjen, a maradék 60% viszont vagy szereti a fájdalmat, vagy nem tudja, hogy már léteznek sebfertőtlenítők, amik nem csípnek, mégis használnak. 

 

4. Bekötni, vagy szabadon hagyni? – A válaszadók közel 90%-a csak akkor köti be a sebeit, ha muszáj, egyébként hagyja szabadon gyógyulni. 

 

5. Diktál a beteg, írja a doktor – A magyarok nem futnak minden apró-cseprő karcolással orvoshoz; a válaszadók csupán 2%-a keresi fel háziorvosát kisebb sérülés esetén. 

Sebfertőtlenítés régen és most. Hozom az elsősegélyládát!

Ragtapasz, fertőtlenítőszer, steril mull-lap, olló és gumikesztyű. Ezek kellettek régen egy apró seb teljes fertőtlenítéséhez, mára viszont a steril sebkezelés gyerekjáték. A spray sebfertőtlenítők a legpraktikusabbak, mert könnyű kezelni, nincsenek adagolási problémák sem, ráadásul biztosan nem kerül piszok a fertőtlenítőszerbe. Fújjuk a sebre és hagyjuk hatni. 

Jóddal vagy jód nélkül? 

Tegyük fel, hogy megvágtuk a kezünket és gyorsan fertőtlenítjük a sebet. Ezek után jobb esetben csalánkiütés, rosszabb esetben akár anafilaxiás sokk is jelezheti, ha allergiások vagyunk a jódra. A hagyományos sebfertőtlenítők többségének egyik fő összetevője a jód, ami sokaknál vált ki allergiás reakciót. Válasszunk jódmentes sebfertőtlenítőt, így biztosra mehetünk, hogy többet használunk, mint ártunk magunknak. 

Seb a lelkünkön

Kicsit megsérültünk? Fáj. A ruhánk tönkrement a sebfertőtlenítő miatt? Nagyon fáj. A bőrünkön a seb begyógyult, de a lelkünkön nem, amikor ki kellett dobni a kedvenc ruhánkat. Régen a sebfertőtlenítők örök foltot hagyhattak, de szerencsére a modern,színtelen szerek már nem teszik tönkre öltözékünket. 

Ne tépjük fel a régi sebeket!

Egy apró sebnél is úgy érezzük mintha egy örökkévalóságig tartana, míg meggyógyul, ráadásul hajlamosak vagyunk újra felszakítani a sebet egy figyelmetlen mozdulattal. Régen a sebkezelők nem tartalmaztak olyan összetevőket, amik elősegítik a sebgyógyulást. Ma már ez a probléma is megoldódott, kaphatóak olyan speciális hatóanyaggal rendelkező sebfertőtlenítők, amik segítenek abban, hogy a sérülés rövidebb időn belül meggyógyuljon. Sőt, az Octenisept olyan sebfertőtlenítő, ami mindezeket a tulajdonságokat egyben tartalmazza; tökéletes megoldás kisebb szúrások, vágások, horzsolások és enyhe égési sérülések kezelésére és gyógyítására. Nem tartalmaz jódot, nem hagy nyomot a ruhán és amellett, hogy fertőtlenít, még a seb gyógyulását is elősegíti. Nagy segítség ez nekünk, de azért ne nyúljunk a sütőbe puszta kézzel a forró tepsiért, ne szedjük fel puszta kézzel a törött poharat és a kések élezését is nyugodtan hagyjuk a férfiakra.

 

OrientPressHírügynökség(OPH)

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

MTÜ: erősebb félévet zártak a vidéki szálláshelyek, mint tavaly

A turizmus 2023-ban vett lendülete továbbra is érezteti hatását. A Nemzeti Turis…