Főoldal Hírek Utazás Szeretik a vidéki Magyarországot a lengyelek

Szeretik a vidéki Magyarországot a lengyelek

6 perc átlagos olvasási idő
0
436
 ehaccp_topbanner3.jpg

2020-ban Lengyelország a harmadik legfontosabb küldőpiacunk volt, köszönhetően többek között annak is, hogy a V4 országokból az év második felében is könnyebb volt a beutazás. A lengyelek elsősorban a vidéki Magyarországot kedvelik, különösen a Balatont és a keleti országrészt, ahol átlagosan 3 éjszakát töltöttek el egy szálláshelyen.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján 2020-ban Lengyelország a 3. helyen állt Magyarország küldőpiacainak rangsorában. A lengyel vendégérkezések 60 százaléka, míg a vendégéjszakáik 80 százaléka köthető vidéki desztinációkhoz, ahol átlagosan 3 éjszakát töltöttek el egy-egy szálláshelyen. Leginkább a magán- és egyéb szálláshelyeket (40 százalék) kedvelték, de továbbra is népszerűek körükben a kempingek (17 százalék) és a szállodák közül pedig a három csillagosak (15 százalék).

2020-ban a Lengyelországból érkező vendégek 60 százaléka férfi volt. Korösszetétel alapján a legtöbben a 18-34 és a 35-44 éves korosztályból (30-30 százalék) érkeztek, a 18 év alattiak aránya 20 százalék volt a lengyel vendégek között tavaly. Lengyelországból a legtöbben a déli tartományból (10 százalék) érkeztek, legfőbb küldővárosok Varsó (13 százalék) és Krakkó (11 százalék) voltak.

2020-ban a lengyel turisták több mint 3 milliárd forintot költöttek Magyarországon szálláshely-szolgáltatásra, a legtöbbet a 35-44 év közöttiek, több mint 961 millió forintot. Az egy fő esetében egy éjszakára eső átlagos szállásdíj a 35-44 és a 45-54 évesek körében is 9-9 ezer forint volt, míg az átlagos szállásdíj-költés összege 8 ezer forint.

A lengyelek körében 2020-ban a Balaton térsége (29 százalék), Debrecen és térsége (24 százalék), valamint a Mátra-Bükk térség (19 százalék) volt a legnépszerűbb. A Lengyelország déli régiójából érkezők legnagyobb arányban (32 százalék) Debrecen térségét vagy a Balaton térségét (28 százalék) keresték fel. A Lengyelország keleti régiójából érkezők számára is Debrecen és térsége volt a legvonzóbb (43 százalék), majd a második legnépszerűbb turisztikai térség körükben a Mátra-Bükk (22%) volt. A lengyelek által 2020-ban leglátogatottabb városok Budapest, Hajdúszoboszló és Siófok voltak. A mobilcella adatok azt mutatják, hogy a fővárosban a Várnegyedbe, a Parlamenthez és a Hősök terére látogattak el.

OPH/Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Utazás

Cikk ajánló

MATE oktató-kutató kollégái is részt vettek az V. Tisza-tavi PET Kupán

2023. vége és 2024. márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű h…