Főoldal Hírek Átólzéig Az alacsony tejzsír növeli az elhízás esélyét?

Az alacsony tejzsír növeli az elhízás esélyét?

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,183
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az alacsony tejzsír növeli az elhízás esélyét?

A teljes tejből készült tejtermékek egészségesebbek, mint a csökkentett zsírtartalmú termékek – állítja a Harvard Egyetem elismert kutatója.

 

Walter Willett, a Harvard School of Public Health (HSPH) táplálkozási szakértője szerint az 1950-es, és 60-as évekből származik az a vélekedés, amely szerint összefüggés van a telített zsírok, köztük a tejzsír, bevitele és a magas koleszterinszint, illetve a különböző szívbetegségek kockázata között.

A legújabb eredmények azonban más összefüggésre világítanak rá: az alacsony zsírtartalmú élelmiszerek fogyasztása nem feltétlenül vezet fogyáshoz. Ennek oka, hogy a telített zsírsavak csökkentését általában megnövelt cukor vagy szénhidrát mennyiséggel ellensúlyozzák, ami nem támogatja a fogyást.

A professzor szerint a magas zsírtartalmú tejtermékek az alacsony zsírtartalmú termékekkel szemben a jóllakottság érzésével ajándékoznak meg bennünket. Másrészt a telített zsírsavak optimálisan hatnak az emésztési és anyagcsere folyamatokra, raktározásra, megfelelően szabályozva ezzel a testsúlyt.

Az alacsony tejzsír paradoxon lényege, hogy azok között, akik csökkentett tejzsírtartalmú tejtermékeket fogyasztanak, többen szenvednek túlsúlytól, mint azok között, akik a teljes zsírtartalmú tejféléket választják.

Hasonló eredményre jutott másik két tanulmány is. A Journal of Primary Health Care-ben megjelent, 1782 főt vizsgáló svéd tanulmány a teljes tejtermékek és a has körüli elhízás csupán alacsony mértékű összefüggését támasztották alá. Hasonló eredményre jutott egy másik vizsgálat is, amelyet a European Journal of Nutrition publikált, és szintén az alacsony zsírtartalom tömegnövelő hatásait hangsúlyozta.

 

Forrás:https://tudatosvasarlo.hu/

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Szabadka központjában megnyílt az Öt Kenyér Pékség és Blaha Lujza Cukrászda

2021. szeptember 20-án, néhány hétnyi próbaüzem után hivatalosan is megnyílt a valamikori …