Főoldal Hírek Ajánló Lehullt a lepel, íme az OKÉS döntősei

Lehullt a lepel, íme az OKÉS döntősei

11 perc átlagos olvasási idő
0
2,632
 ehaccp_topbanner3.jpg

Befejeződött az „OKÉS” Országos Közétkeztetési Szakácsverseny első fordulójának zsűrizése, mely verseny fővédnöke Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

 

2018-ban az ÉTREND Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, valamint az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ) közös szervezésében megvalósuló versenyre jelentős túljelentkezés volt tapasztalható.

 

Dr. Rétvári Bence az EMMI Parlamenti államtitkára az OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny sajtótájékoztatóján. 2018. január 11.

 

Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta:

„Ma Magyarországon a közétkeztetés keretei között naponta több, mint egymillió gyermek kap enni, ezért különösen fontos, hogy mi kerül az asztalukra. Célunk, hogy minél több természetes és minél kevesebb mesterséges alapanyagot használjanak fel a konyhákon. A menzák egészséges és változatos étrendje segít abban, hogy felnőtt korban is már az ilyen ételeket keressék és készítsék.”

 

A szervezők olyan, a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban is elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú 3 fogásos menüket vártak, melynek nyersanyagnormája belefért a nettó 350 Ft-os alapanyagra fordítható keretbe. Igaz, hogy biotermékek felhasználásával ez az összeg 20%-al növelhető volt.

 

A verseny alapvető célja az ételek modernizálása, az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása. Az idei év mottója is erre a tematikára épül: „Innovatív közétkeztetés a fenntarthatóság jegyében”.

 

Asztalos István az OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny sajtótájékoztatóján. 2018. január 11.

 

Az egyesület elnöke, Asztalos István megjegyezte:

„Roppant módon örülünk, hogy a versenykiírás realizálásával, ami alatt főként a nyersanyagra fordítható összeg csökkentését értjük, sikerült elérnünk, hogy az eddig elérhetetlennek tűnő kis és közepes nagyságú közétkeztetőket meg tudtuk szólítani. Így a verseny ténylegesen verseny lehet, hiszen a nevezők mindegyikét külön-külön cég delegálja. Ezen felül külön öröm, hogy ténylegesen, a közétkeztetésben elterjeszthető receptúrák születtek.”

 

A beérkezett pályamunkákat egy hét tagú zsűri értékelte, a döntőbe jutott menüsorok a következők:

 

1 . csapat menüsora

  • Citromkrém leves szaggatott palacsinta tésztával
  • Zöldséges kölessel töltött csirkecomb céklatócsnival
  • „Bereg kincsei” -Mézes szilvalekváros dióval töltött alma karamell öntettel

 

2 . csapat menüsora

  • Joghurtos Eperkrémleves
  • Töltött csirkecomb zöldségágyon hercegnő burgonyával
  • Túrós kölesmálé sárgabaracklekvárral

 

3 . csapat menüsora

  • Hideg zöldséges köles saláta feta sajttal
  • Spárgával sült csirkecomb, sült burgonya püré ágyon ecetes lilakáposztával
  • Vanília mousse eperrel

 

4 . csapat menüsora

  • Tejszínes sajtgaluska leves
  • Bőrébe töltött csirkecomb zöldborsó pürével, kétszínű rizzsel, marinált langyos zöldségspagettivel
  • Túrós-barackos kölesmálé

 

5 . csapat menüsora

  • Kelkáposzta krémleves, fűszeres burgonyagombóccal
  • Csirkecomb rolád parajjal töltve, medvehagyma mártással, puliszka torta brindzával és kápia paprikával
  • Házi rétes köles almás OKÉS

 

6 . csapat menüsora

  • Csicseriborsó leves, sárgarépa chipsszel
  • Sült paprikakrémmel, zöldhagymával töltött csirkecomb, kakukkfüves, csicsókás tepsisburgonya
  • Almás kölesgolyó, erdeigyümölcs öntettel

 

7 . csapat menüsora

  • Gyömbéres paszternákkrémleves, sajtos croutonnal
  • Csirkecomb filé corn flakes bundában, steak burgonyával és csereszyne salsával
  • Kölesfelfújt fahéjas szilvalekvár

 

8 . csapat menüsora

  • Langyos spárga medvehagyma pestoval, füstölt sonkával és pirítóssal
  • Fokhagymás parajjal göngyölt csirkecomb, zöldséges kölesgolyóval és hollandi mártással
  • Túrógombóc erdei gyümölcsraguval

 

9 . csapat menüsora

  • Köleses sárgaborsókrémleves szárított paradicsommal
  • Ropogós sültcsirkecomb felső francia lecsó körettel
  • Nyárköszöntő tejespite erdei gyümölcsös öntettel

 

10 . csapat menüsora

  • Zöldség eszencia, brokkoli krémes derelyével
  • Töltött csirkecomb, céklás korianderes köles pudinggal, lilahagyma, koktélparadicsom, morzsa, jus
  • Fehércsokoládés mascarpone felfújt meggyraguval.

 

11 . csapat menüsora

  • Kukoricakrémleves, parajszirom, Amarant
  • Hajdinával töltött csirkecomb céklás üvegtésztával, zöldségekkel
  • Kölespuding mangóöntettel

 

12 . csapat menüsora

  • Kapros csicsókakrém leves, alma-chipsel
  • Ropogós csirkecomb, bulgursaláta ágyon
  • Gyümölcsös köleslepény eperdzsemmel

 

A verseny a döntővel folytatódik, melynek során eldől, hogy ki lesz 2018-ban az „Év közétkeztetője”. A június 16-ai döntőben, mely a Budapesti Gazdasági egyetemen kerül megrendezésre, tizenkét csapat vesz részt.

 

Bővebb információ a versenyről a www.etrendegyesulet.hu/okes weboldalon érhető el.

 

 

Szakmai partnerek:

  • Egészséges Táplálkozásért Egyesület;
  • Biokontroll Hungária Kft.;
  • Biokultúra szövetség.
  • Magyar Hajdina társaság

 

A verseny támogatói:

  • Aviko;
  • Gasztro Prémium Kft.
  • Helit Kft;
  • Mirbest
  • Oldalas magazin

 

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Itt a szelídgesztenye-szezon!

A szelídgesztenye jellemzően októberben érik, így a napokban frissáruként megtalálható már…