Csőposta A fehérje 7 alaptörvénye! Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2018-04-19 9 perc átlagos olvasási idő 0 1,732 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Protein products: cheese, cream, milk, eggs. On a white background. Mi köze a proteinnek Pikachuhoz és a Hupikék Törpikékhez, talán a kis rajzfilmfigurák imádják a tejet? Íme néhány fontos tény a fehérjékről, amit eddig nem tudtál! A protein mindig is a görögöké volt! A „protein” szó a görög „proteios” szóból származik, amelynek jelentése „elsődleges” vagy „első helyet foglal”. Ezt a kifejezést először 1883-ban használták a szakértők a fehérjék összefoglaló elnevezéseként, hiszen ezek olyan alapvető tápanyagok, amelyeket nem nélkülözhet a testünk.[1] Testünk főként vízből és fehérjéből áll! A proteinek a testünk „elsődleges fontosságú építőkövei”, ezek alkotják az izmok, a kötőszövetek, az inak, a csontok, a haj, bőr és köröm szerkezeti elemeit, de nélkülözhetetlenek az életfolyamatok fenntartásában, az enzimek, az antitestek és a hormonok előállításában. Míg testünk 60%-a víz, addig 15-20%-a protein, így elmondható, hogy a vizet nem számítva testtömegünk legnagyobb részben fehérjékből áll. Proteint kötelező enni! A természetben megtalálható fehérjék 22 aminosavból állnak, ezek mindegyike szükséges az emberi test számára. Némelyiket a szervezet képes előállítani, de léteznek olyanok, amelyeket nem, ez utóbbiakat nevezzük esszenciális aminosavaknak. Az esszenciális aminosavakat külső forrásból, a táplálkozással kell pótolni! Ha egy fehérje rendelkezik az összes esszenciális aminosavval – a szervezetünk számára megfelelő arányban –, akkor azt elsőrendű, komplett fehérjének nevezzük. Ilyen fehérjeforrás a tej, a tojás, a hal és a húsfélék. Fehérjebajnok a tojás és a tej! Az élelmiszerek közül kétségtelen, hogy a tojásnak és a tehéntejnek a legmagasabb a biológiai értéke, az összetételük és hasznosulásuk a legjobb az emberi szervezet számára. A fehér aranynak is nevezett tej fehérjetartalma igen értékes, mert körülbelül 93%-ban hasznosul, ráadásul komplett fehérje forrás, azaz tartalmazza az összes esszenciális aminosavat a szervezetünk számára megfelelő arányban. Minden sportolónak kötelező a proteinpótlás! Tévhit, hogy csak a testépítőknek van szüksége plusz proteinre! Az izommunka fenntartásához elengedhetetlen a fehérje, a hosszútávú állóképességi sportoknál (például: futás, kerékpár, úszás) a szénhidrát-raktárak kiürülése után a test a zsírok mellett fehérjéből fedezi az energiaszükségletet. Ezért a hosszú edzések során és utána is mindenkinek kötelező a proteinfogyasztás. Ráadásul így elkerülhető az edzés vagy verseny során a teljesítmény csökkenés és a regeneráció – vagyis az izomrostok mikrosérüléseinek helyreállítása – is gyorsabb lesz. Fehérjék, amiket vicces rajzfilmfigurákról neveztek el Az újonnan felfedezett fehérjéket gyakran illetik bizarr nevekkel a vicces kedvű tudósok. Így például a retina fehérjét Pikachurinnak hívják a népszerű Pokémon figura után (Pikachu), az agy működésében fontos szerepet betöltő SHH pedig a Sonic videojátékból ismert sünfigura után kapta a nevét (SonicHedgehog), az élőlényekben szinte alig megtalálható kék proteint pedig ki másról nevezték volna el, mint a Hupikék Törpikékről (Ranasmurfin).[2] Keresd a proteingazdag élelmiszereket! A megemelt fehérjetartalom segíti az éhség legyőzésében! Egy kutatás szerint azok, akik több fehérjét fogyasztottak a napi energiaszükségletükön belül, kevesebbet ettek. Az sem elhanyagolandó szempont, hogy a fehérjék segítenek elégetni a kalóriákat, a magas proteintartalmú étrend 20-30%-kal is emelheti az anyagcserét. Ezek után nem meglepő, hogy az egyik legsikeresebb fogyókúrás módszer a magas fehérjetartalmú diéta. Ma már léteznek magasabb proteintartalommal bíró élelmiszerek is. Ezeknek a termékeknek Nyugat-Európában és Amerikában is egyre nagyobb piaca van az egészséges táplálkozás térhódítását követően. Magyarországon pedig a Parmalat Fit tejital tölt be úttörő szerepet, amely idén tavasszal érkezett a boltokba. [1]Ivanoff, George. Protein (What’s in MyFood?). Mankato, MN: Smart Apple Media, 2001. [2]Larsen, Laura, ed. Diet and NutritionSourcebook (Health Reference Series). Detroit, MI: Omnigraphics, 2011.
Elindult a munka a házikertekben: több mint 17 millió színes tasakos vetőmag talál gazdára az idei szezonban
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Csípős sertésszelet, kolbászos-lecsós rizzsel Csípős sertésszelet, kolbászos-lecsós rizzsel Hozzávalók (4 személyre): 70 dkg sertéskaraj 3 evőkanál …
Ők újítják meg a VII. kerületi tűzfalakat Ők újítják meg a VII. kerületi tűzfalakat A Madách Imre Gimnázium gigantikus Budapest …