Főoldal Hírek Kultúra Nézzen körül az Országházban otthonról!

Nézzen körül az Országházban otthonról!

4 perc átlagos olvasási idő
0
633
 ehaccp_topbanner3.jpg

A látogatók előtt online formában nyílnak meg az Országház nevezetes helyszínei. A Virtuális Országház projekt keretében először a kupolacsarnok, a képviselőházi és a főrendiházi társalgó, valamint a ritkán látogatható Munkácsy-terem kerül bemutatásra.

A virtuális látogatás során a kupolacsarnokban megcsodálhatók a koronázási jelvényekről készült eddigi legrészletesebb felvételek, felfedezhetők a jelképek apró, szabad szemmel alig látható részletei is. A főrendiházi és a képviselőházi társalgó részletgazdag bemutatásából megismerhetjük e termek funkcióját és az ott lévő szobrokat, illetve megtudhatjuk, hogy köztük van-e az épület tervezőjét, Steindl Imrét megjelenítő szobor is. A Munkácsy-teremben egészen közelről szemügyre vehető Munkácsy Mihály Honfoglalás című alkotása, mely az Országház legmonumentálisabb olajfestménye.

A magyar parlamentarizmus története az Országgyűlési Múzeum tárlatvezetése során is megismerhető. A magyar törvényhozás ezer éve című tárlat is elérhető.. A Kossuth téren található In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítás is megtekinthető virtuális formában. Különlegessége, hogy a Kossuth téri események tanulmányozása nemcsak a földalatti kiállítótérben lehetséges, hanem a téren is. Megtekinthetők például azok a helyszínek (a szovjet T-54-es harckocsik, az államvédelmi egységek és a határőr alakulatok elhelyezkedése), ahonnan feltételezhetően sortüzet adtak le a téren összegyűlt fegyvertelen civilekre.

Emellett az Országgyűlési Múzeum kisfilmek formájában feldolgozza a magyar történelem, a parlamentarizmus és az állampolgári ismeretek kulcskérdéseit. A videók az Országház Filmműhely YouTube csatornán érhetők el.

OPH/Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság/Archívum: Pixabay
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

KÁN Egyetemi Napok – a Dunántúl legnagyobb agrárrendezvénye

Sajtótájékoztató keretében ismertették a szeptember 27-29. között megrendezésre kerülő KÁN…