Főoldal Hírek Átólzéig Csajkovszkij-dalest a Müpában

Csajkovszkij-dalest a Müpában

2 perc átlagos olvasási idő
0
1,450
 ehaccp_topbanner3.jpg

Csajkovszkij-dalest a Müpában

 

Csajkovszkij-dalestet tartanak a Müpa Fesztiválszínházában szeptember 29-én a komponista születésének 175. évfordulója alkalmából.

Csajkovszkij életművének kevéssé ismert szegletét az örmény Karine Babajanyan, az elsősorban az orosz operairodalom nagy basszusszerepeit alakító Vlagyimir Bajkov, valamint a kiváló magyar mezzoszoprán, Wiedemann Bernadett eleveníti fel a dal- és áriaestekre specializálódott zongoraművész, Virág Emese kíséretével. A dalok között Kovács Sándor zenetörténész kalauzol.

Csajkovszkij – ahogyan szimfóniáiban és balettjeiben – az énekhangra írt munkáiban is a nyugat-európai és az orosz tradíciót ötvözte egyedi módon, Glinka, Schubert és Schumann örökségéből kiindulva. Leggyakrabban a szerelemről és annak fájdalmáról szóló költeményeket zenésített meg, de egyszerű életképeket, zsánereket is találni témái között. Az orosz hatást a népzenei ihletettség erősíti – a művek között konkrét népdalfeldolgozások is vannak -, néhány dala pedig a korban oly divatos tánc, a keringő formájában íródott. A komponista dalművészete alig ismert, noha igen gazdag: több mint száz kompozíciója maradt fenn az utókor számára – idézik fel a Müpa közleményében.

MTI/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…