Főoldal Hírek Átólzéig Csajkovszkij-dalest a Müpában

Csajkovszkij-dalest a Müpában

2 perc átlagos olvasási idő
0
1,163
 ehaccp_topbanner3.jpg

Csajkovszkij-dalest a Müpában

 

Csajkovszkij-dalestet tartanak a Müpa Fesztiválszínházában szeptember 29-én a komponista születésének 175. évfordulója alkalmából.

Csajkovszkij életművének kevéssé ismert szegletét az örmény Karine Babajanyan, az elsősorban az orosz operairodalom nagy basszusszerepeit alakító Vlagyimir Bajkov, valamint a kiváló magyar mezzoszoprán, Wiedemann Bernadett eleveníti fel a dal- és áriaestekre specializálódott zongoraművész, Virág Emese kíséretével. A dalok között Kovács Sándor zenetörténész kalauzol.

Csajkovszkij – ahogyan szimfóniáiban és balettjeiben – az énekhangra írt munkáiban is a nyugat-európai és az orosz tradíciót ötvözte egyedi módon, Glinka, Schubert és Schumann örökségéből kiindulva. Leggyakrabban a szerelemről és annak fájdalmáról szóló költeményeket zenésített meg, de egyszerű életképeket, zsánereket is találni témái között. Az orosz hatást a népzenei ihletettség erősíti – a művek között konkrét népdalfeldolgozások is vannak -, néhány dala pedig a korban oly divatos tánc, a keringő formájában íródott. A komponista dalművészete alig ismert, noha igen gazdag: több mint száz kompozíciója maradt fenn az utókor számára – idézik fel a Müpa közleményében.

MTI/Pixabay

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…