Főoldal Hírek Utazás KSH: augusztusban is a belföldivendég-éjszakák húzták az idegenforgalmat

KSH: augusztusban is a belföldivendég-éjszakák húzták az idegenforgalmat

7 perc átlagos olvasási idő
0
768
 ehaccp_topbanner3.jpg

   Augusztusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,6, a belföldi vendégek által eltöltötteké 6,8 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 5,6 százalékkal nőtt – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 

    A szállodák szobakihasználtsága 1,1 százalékponttal, 72,3 százalékra nőtt, az első nyolc hónapban pedig átlagosan 1,6 százalékponttal, 56,1 százalékra emelkedett.


    A kereskedelmi szálláshelyek 49,0 milliárd forint bruttó árbevételén belül a szállásdíjbevétel 7,1 százalékkal 31,7 milliárd forintra nőtt, a vendéglátás bevétele 0,3 százalékkal 7,9 milliárd forintra csökkent.


    Augusztusban 3,3 százalékkal több külföldi vendég töltött 3,6 százalékkal több, 1 millió 995 ezer vendégéjszakát itthon. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból nyolcban nőtt, a Balaton régióban csökkent.
    A legjelentősebb küldő országok többségében nőtt a vendégéjszakában mért vendégforgalom, Lengyelország és Csehország esetében jelentősen, 15 és 20 százalékkal.


    A belföldi vendégek száma 4,7, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 6,8 százalékkal, 2 millió 384 ezerre nőtt.


    Augusztusban a Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken 3,0 százalékkal kevesebbet költöttek az egy évvel korábbihoz képest, míg az első nyolc hónapban 3,8 százalékkal nőtt a költés, a vendégek összesen 13,9 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.


    A kiadható szobákra jutó átlagos szobaár bevétel (REVPAR) augusztusban 13 ezer 636 forint, az egy szobára jutó teljes bevétel (TREVPAR) 21 ezer 564 forint volt, 6,5 és 4,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál.


    Az első nyolc hónapban a kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 6,9 százalékkal több, 265,1 milliárd forint bruttó árbevételt értek el az egy évvel korábbihoz képest. Ebből a szállásdíj 158,5 milliárd forint volt, 8,8 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakban, a vendéglátásból származó bevétel 1,8 százalékkal, 51,5 milliárdra nőtt, az egyéb bevételek 6,7 százalékkal, 54,9 milliárd forintra emelkedtek.

 

MTI

Summary
0 %
Felhasználói értékelés : 0 (0 Szavazat)
  • Jól indult a hazai turizmus éve

    A húsvét és a tavaszi szünet hatása az áprilisi forgalomban jelenik majd meg, de a magyar …
  • Tovább emelkednek a turisztikai bevételek

    A tavalyi történelmi rekordév után 2019 elején is folytatódott a vendégek számának növeked…
  • Az Év szállodáit díjazták

    A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által – a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai t…
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Utazás

Cikk ajánló

Egyre többen fizetnek akár magasabb árat is hazai termékekért

Az élelmiszeripar kiemelkedő stratégiai ágazat, melynek fejlesztése komoly felelősséget je…