Főoldal Hírek Átólzéig A Nébih 9 milliárd forint áfa-elkerülést előzött meg tavaly

A Nébih 9 milliárd forint áfa-elkerülést előzött meg tavaly

11 perc átlagos olvasási idő
0
1,238
 ehaccp_topbanner3.jpg

    A Nemzeti Élelmiszerlác-biztonsági Hivatal (Nébih) 9 milliárd forint áfa-elkerülést előzött meg tavaly ellenőrzésinek köszönhetően, csaknem hárommillió laborvizsgálatot végzett el, és 1,2 milliárd forintnyi bírságot szabott ki – összegezte az országos főállatorvos az élelmiszerlánc-biztonságról és a felügyeleti díj felhasználásáról szóló 2015. évi beszámolójában.

 

    A Földművelésügyi Minisztérium (FM) a jelentésről csütörtökön kiadott közleményében ismerteti: a hivatal a talajvédelemtől a növényvédelmen és az állategészségügyön át a vendéglátásig 2015-ben is folyamatosan ellenőrizte és felügyelte a vállalkozások tevékenységét és létesítményeit.


    A múlt év kiemelt szakmai eredményei közé sorolta a szaktárca a kéknyelv-járvány megfékezését. Jelentős siker volt a minőségvezérelt közétkeztetési projekt elindítása is, amelynek során 400 000 ember ellátásáért felelős 723 közétkeztető főzőkonyhát minősítettek élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontok alapján a hatóság szakemberei. 


    Bizonyította hatékonyságát a 2015. május 1-je óta működő Állami Halőri Szolgálat is. A Nébih halőrei tavaly több mint 130 jogsértő horgásszal és halásszal szemben indítottak eljárást, és mintegy 2 millió forint halvédelmi bírságot szabtak ki.


    A Nébih élelmiszerhamisítás és feketegazdaság felderítéséért felelős, központi ellenőrzési csoportja 90 százalékos hatékonysággal 703 vizsgálatot végzett, és több mint 2000 tonna terméket vont ki a forgalomból. 


    Az operatív csoport szakemberei több alkalommal ellenőriztek illegális vágóhidakat és húsfeldolgozó üzemeket, valamint reformterméket gyártó vállalkozásokat. Az élelmiszerhamisítás területén a tavalyi év legjelentősebb esete egy libamáj-hamisítási ügy volt, amelynek végén mintegy 5 tonna – harmincmillió forint értékű – hamis terméket foglaltak le, és tízmillió forint nagyságrendű bírságot szabtak ki.


    A tisztességtelen forgalmazói magatartás vizsgálatára a hivatal szakemberei 91 ellenőrzést indítottak, köztük több célellenőrzést. A 39 lezárt vizsgálatból 11 zárult figyelmeztetéssel vagy bírsággal. A 2015-ben kiszabott termékpálya-felügyeleti bírság összege meghaladta a 150 millió forintot.


    A Nébih tavaly is tartott szemléletformáló kampányokat,  és a sajtón keresztül is próbálta felkészíteni az embereket az élelmiszerekkel kapcsolatban megjelenő veszélyek elkerülésére. 


    Tavaly is működött a minőségi termékek választását segítő Szupermenta kampány, valamint a konyhatechnológiai ismereteket bemutató "Ételt csak okosan" és a felelős állattartást népszerűsítő "Szabad a gazdi" kampány. Elindították a vakvezető és más segítő kutyák kiképzésének fontosságát hangsúlyozó látótárs projektet figyelmet is.


    A közleményben megjegyzik, hogy az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiában megfogalmazott céloknak megfelelően a Nébih tevékenyége során partnerségre törekszik az élelmiszerlánc szereplőivel, azaz nem csak ellenőriz, hanem oktatással, tanácsadással is segíti a termelőket, vállalkozásokat. 


    A hivatal ügyfélszolgálatára mintegy 2400 telefonhívás és 4500 elektronikus megkeresés érkezett tavaly. A Nébih zöldszámát több mint 12 ezren hívták fel, amelyből 1300 hívás volt közérdekű bejelentés – áll az összegzésben.

 

 

MTI

Summary
0 %
Felhasználói értékelés : 0 (0 Szavazat)
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

MATE oktató-kutató kollégái is részt vettek az V. Tisza-tavi PET Kupán

2023. vége és 2024. márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű h…