Főoldal Hírek Ajánló Közétkeztetési napot tartottak, cél a minőségvezérelt közétkeztetés

Közétkeztetési napot tartottak, cél a minőségvezérelt közétkeztetés

9 perc átlagos olvasási idő
0
1,175
 ehaccp_topbanner3.jpg

 Közétkeztetési napot tartottak, cél a minőségvezérelt közétkeztetés

 

A közétkeztetésben jó minőségű, hazai és helyi alapanyagokat kell felhasználni, és a szolgáltató kiválasztásánál, a beszerzéseknél nem csupán a gazdaságossági szempontokra kell tekintettel lenni – fogalmazott Zsigó Róbert a Minőségvezérelt Közétkeztetés Program tapasztalatairól szervezett konferencián.


Képünkön Zoltai Anna (NÉBIH) és Zsigó Róbert (FM)

Nem véletlen, hogy a közétkeztetésről – akárcsak a labdarúgásról – a legtöbb magyarnak van véleménye, és szívesen „élezzük” a nyelvünket a menzai ételek színvonalán – mondta az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, aki szerint a kritikáknak sokszor van is alapja, éppen ezért elvitathatatlan a közétkeztetés szereplőinek felelőssége.

Az elmúlt évek vizsgálatai, a fogyasztói tapasztalatok, az egyre érezhetőbb társadalmi nyomás és saját józan belátásunk is azt mondatja velünk: a közétkeztetés minőségének és biztonságának javítása nem halogatható tovább. Manapság a szakmai belátások és a tudatosabb fogyasztói magatartás olyan találkozásának vagyunk tanúi, amely egy ágazat belső megújulásának pillanatát kell, hogy jelentse – fogalmazott az államtitkár.

A közétkeztetés összetett, többszereplős szolgáltatás, amelyben 3000-3500 főzőkonyhán és 6500 tálalókonyhán naponta másfél-kétmillió, többségében gyermek, beteg vagy idős ember étkezik. Zsigó Róbert elismerte, a közétkeztetésben felszolgált ételek kapcsán az utóbbi időben egyre markánsabban és hangosabban jelentek meg minőségi kifogások, amelyek sokszor jogosak. A minőségromlást ugyanakkor véleménye szerint nem lehet kizárólag az árversenyre fogni, mert gyakran bebizonyosodik, hogy a silányabb minőség egyszerűen ismerethiányra, vagy indokolatlan igénytelenségre vezethető vissza.

A közétkeztetésben hatalmas tartalékok és az egész élelmiszergazdaságra nézve pozitív hatást ígérő lehetőségek rejlenek-mondta. A Földművelésügyi Minisztérium felügyelete alatt működő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal évekkel ezelőtt elhatározta, hogy a maga eszközeivel fölméri a közétkeztetés állapotát és megújításának lehetőségeit. Ennek egyik eredményeként az Országos Közétkeztetési Szakácsverseny (OKÉS) mára a szakma ünnepévé vált – fogalmazott Zsigó Róbert.

Hangsúlyozta: a lelkes, fiatal csapatok és a minden igényt kielégítő, ötletes és egészséges menük évről-évre perdöntő módon bizonyítják: a közétkeztetés képes és nyitott a megújulásra! Bizonyítják, hogy a hagyományos magyar ételeink is lehetnek egészségesek, ha megfelelő alapanyagból, hozzáértéssel készítik azokat.

A magyar közétkeztetésben eljött a megújulás pillanata – fogalmazott a minőségvezérelt közétkeztetés tapasztalatait taglaló konferencia résztvevői előtt az államtitkár. Mint mondta, a közétkeztetés szakmai színvonalának javulása az étkezési kultúra fejlődésével, az ellátottak, a társadalom elégedettségével, és a helyi termelők piaci szerepének növelésével járhat.


Képünkön Deák Ferenc (FM)

A NÉBIH 2015 októberében megkezdte a közétkeztetési főzőkonyhák élelmiszerbiztonsági és élelmiszerminőségi szempontok szerinti minősítését, amely számos tanulsága közül az egyik: a jó minőségű alapanyag, a modern ételkészítési technológia, a közétkeztetés infrastrukturális hátterének fejlesztése mellett a képzett szakemberek jelenléte biztosíthatja az elvárható minőségű közétkeztetést.

Az államtitkárt Zoltai Anna követte, aki a NÉBIH VÉFO osztályvezetője.

Az osztályvezető asszony nagyon helyesen kiemelte, hogy az étkezésnek, egyfajta örömforrásnak kell lenni. Valamint felhívta a figyelmet a közétkeztetés elszemélytelenedésére, melyet főként a távolságok, és az egyre nagyobb létszámú konyháknak köszönhető.

Ismertette a közétkeztetésben történt ellenőrzéseiket, valamint tapasztalataikat.

Nagy Tündétől (NÉBIH) megtudhattuk a külföldi minősítésekkel foglalkozó kutatásaik eredményeit, valamint a minősítések összehangolásának terveit.

Végül Deák Ferenc, a Földművelésügyi minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály, osztályvezető helyettese értékelte az elmúlt időszak jogalkotói munkáját, valamint beszélt a kitűzött célokról, fejlesztésekről.

A rendezvény sikeresen zárult, a megjelent 170 fő elégedett lehetett a szervezéssel, a kiszolgálással, valamint a témaválasztással.

 

(FM Sajtóiroda)

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Négy országból 1763 pálinka és párlat

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversen…