Főoldal Hírek Színes A turizmus kivételes lehetőség előtt áll

A turizmus kivételes lehetőség előtt áll

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,067
 ehaccp_topbanner3.jpg

A turizmus kivételes lehetőség előtt áll
 

    A turizmus szervezeti átalakításával egy kézbe kerül az ágazat irányítása, amit a szakma 25 éve követel. A turizmus kivételes lehetőség előtt áll – jelentette ki Bienerth Gusztáv turisztikai kormánybiztos a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének 43. közgyűlésén szerdán Budapesten.

    Bienerth Gusztáv előadásában kiemelte: a turizmus Magyarország egyik sikerágazata, közös érdek, hogy még sikeresebb legyen. A kormány hat héttel ezelőtti döntésének egyértelmű üzenete, hogy a turizmus stratégiai ágazat. A Magyar Turizmus (MT) Zrt. bázisán létrejön a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelynek szervezetébe valamennyi állami feladat bekerül, mindezt kormánybiztosként felügyeli – ismertette. 

    A bürokratikus struktúrát közelíteni kell a piaci igényekhez, ezért minden állami, nem állami, szabályozási és egyéb tevékenység egy helyen fog kialakulni, a Magyar Turisztikai Ügynökségben.

    Közlése szerint a kormány további világos döntéseket fog hozni egyebek között az ágazat következő évi költségvetési forrásairól, amelyek a terület dinamikusabb növekedését, az ágazat terheinek csökkentését, és a magasabb jövedelmezőségét szolgálják.

    A kormánybiztos elmondta: várhatóan augusztus 15-ig felülvizsgálják a turizmust érintő szabályozás teljes rendszerét, és csökkentik a bürokráciát.

    Niklai Ákos, az MSZÉSZ elnöke beszámolójában elmondta: a magyar turizmus egészséges lábakon áll, a belföldi és a külföldi piac egyaránt dinamikus növekedést mutat.
    Az idei évre pozitívak a szövetség várakozásai, a belföldi kereslet továbbra is nő, ezt a SZÉP-kártya támogatja. Megjegyezte: a migránshelyzet alakulása kockázatot jelent, de reményeik szerint nem lesznek újabb terrorcselekmények, Magyarország biztonságos úti cél, ezt az imázst meg kell őrizni. A szakma nevében fontosnak nevezte a schengeni rendszer fennmaradását.

    Jelezte: a szövetség üdvözli a vendéglátás áfájának 2017-től 18 százalékra tervezett csökkentését a jelenlegi 27 százalékról, ami a jövedelmezőség szempontjából  rendkívül fontos az ágazatnak, elmaradt felújítások elvégzésére ad lehetőséget. Ugyanakkor a szobakiadás áfájának csökkentését is szeretnék elérni. 

    Niklai Ákos drámainak nevezte a munkaerő helyzetet az ágazatban, alacsonyak az átlagbérek, a munkaerőhiány komolyan veszélyezteti a szolgáltatás színvonalát. A szövetség szerint az alacsonyabb áfakulcs erre is megoldást jelenthet, ahogy a szezonalitás csökkentése, vagy az országhatárokon átívelő munkaerőtoborzás is.

 

MTI/Archívum

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Szabadka központjában megnyílt az Öt Kenyér Pékség és Blaha Lujza Cukrászda

2021. szeptember 20-án, néhány hétnyi próbaüzem után hivatalosan is megnyílt a valamikori …