Főoldal Hírek Színes A turizmus kivételes lehetőség előtt áll

A turizmus kivételes lehetőség előtt áll

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,196
 ehaccp_topbanner3.jpg

A turizmus kivételes lehetőség előtt áll
 

    A turizmus szervezeti átalakításával egy kézbe kerül az ágazat irányítása, amit a szakma 25 éve követel. A turizmus kivételes lehetőség előtt áll – jelentette ki Bienerth Gusztáv turisztikai kormánybiztos a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének 43. közgyűlésén szerdán Budapesten.

    Bienerth Gusztáv előadásában kiemelte: a turizmus Magyarország egyik sikerágazata, közös érdek, hogy még sikeresebb legyen. A kormány hat héttel ezelőtti döntésének egyértelmű üzenete, hogy a turizmus stratégiai ágazat. A Magyar Turizmus (MT) Zrt. bázisán létrejön a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelynek szervezetébe valamennyi állami feladat bekerül, mindezt kormánybiztosként felügyeli – ismertette. 

    A bürokratikus struktúrát közelíteni kell a piaci igényekhez, ezért minden állami, nem állami, szabályozási és egyéb tevékenység egy helyen fog kialakulni, a Magyar Turisztikai Ügynökségben.

    Közlése szerint a kormány további világos döntéseket fog hozni egyebek között az ágazat következő évi költségvetési forrásairól, amelyek a terület dinamikusabb növekedését, az ágazat terheinek csökkentését, és a magasabb jövedelmezőségét szolgálják.

    A kormánybiztos elmondta: várhatóan augusztus 15-ig felülvizsgálják a turizmust érintő szabályozás teljes rendszerét, és csökkentik a bürokráciát.

    Niklai Ákos, az MSZÉSZ elnöke beszámolójában elmondta: a magyar turizmus egészséges lábakon áll, a belföldi és a külföldi piac egyaránt dinamikus növekedést mutat.
    Az idei évre pozitívak a szövetség várakozásai, a belföldi kereslet továbbra is nő, ezt a SZÉP-kártya támogatja. Megjegyezte: a migránshelyzet alakulása kockázatot jelent, de reményeik szerint nem lesznek újabb terrorcselekmények, Magyarország biztonságos úti cél, ezt az imázst meg kell őrizni. A szakma nevében fontosnak nevezte a schengeni rendszer fennmaradását.

    Jelezte: a szövetség üdvözli a vendéglátás áfájának 2017-től 18 százalékra tervezett csökkentését a jelenlegi 27 százalékról, ami a jövedelmezőség szempontjából  rendkívül fontos az ágazatnak, elmaradt felújítások elvégzésére ad lehetőséget. Ugyanakkor a szobakiadás áfájának csökkentését is szeretnék elérni. 

    Niklai Ákos drámainak nevezte a munkaerő helyzetet az ágazatban, alacsonyak az átlagbérek, a munkaerőhiány komolyan veszélyezteti a szolgáltatás színvonalát. A szövetség szerint az alacsonyabb áfakulcs erre is megoldást jelenthet, ahogy a szezonalitás csökkentése, vagy az országhatárokon átívelő munkaerőtoborzás is.

 

MTI/Archívum

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…