Csőposta Kiskun védjegy népszerűsítő fórum Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2017-04-11 27 perc átlagos olvasási idő 0 1,836 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr A kép csak illuszttráció! A hagyományaink, nemzeti értékeink, magyarságunk ápolására, a helyi termékek népszerűsítésére rendezett fórumunkat, méltó környezetben, a Kiskunsági Nemzeti Park szívében, a Kiskunsági Betyár Kúriában tartottuk 2017.04.01-jén. A Kiskun védjegy népszerűsítő fórum a fentieken túl szólt a védjegyek jelentőségéről, a helyi kistermelői élelmiszer előállítás minőségi többletéről, értékesítési lehetőségeikről. Ünnepi megnyitó beszédében hálás köszönetet mondott házigazdaként Szél István, a Felső-Kiskunsági Gazdaságfejlesztő Alapítvány elnöke a Földművelésügyi Minisztériumnak, hogy támogatásukkal ez a program megvalósulhatott. Külön köszönte dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter úrnak, aki támogatta, fővédnöke volt a rendezvényünknek. Az elnök úr köszöntötte az FM Élelmiszer-feldolgozási Főosztály főosztályvezetőjét, Laszlovszky Gábor Ferencet, Rideg Lászlót, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökét, a Nagykunság csapatát, élükön Kecze Istvánt kisújszállási polgármestert, Sulyok Ferenc urat a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatóját, dr. Kelő Johannát járásunk vezetőjét, Domján Gergely urat, a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Bács-Kiskun Megyei elnökét, Farkas Ildikó polgármesterasszonyt, Jász Tamara jegyzőkisasszonyt, a járási osztályvezetőket, osztályvezető helyetteseket, a környékbeli polgármestereket és minden kedves vendéget. Ezután hallhattuk Rideg László megnyitóját. Bács-Kiskun megye szívében vagyunk-kezdte köszöntőjét az elnök úr-, és mi tudjuk igazán, milyenek a mi vidékünkön megtermelt gyümölcsök, mitől olyanok, amilyenek. A fejlődő gyümölcsfáknak, szőlőterméseknek, növényeknek túl kell élniük az itteni időjárási szélsőségeket, de ez a klíma és talajunk adja meg a termésük ízét, aromáját, ahogy az itt élő embereknek is alkalmazkodniuk kell ezekhez a környezeti kihívásokhoz. Ugyanakkor örömét fejezte ki annak, hogy itt él, és arra kérte a Bács Megyén kívül élőket, hogy minél többen jöjjenek, látogassanak el a megyénkbe, tapasztalják, éljék meg azt, hogy mi van itt nálunk. Laszlovszky Gábor Ferenc az FM részéről is köszöntötte a rendezvényünket, és elmondta, hogy mindig nagy örömmel vesz részt olyan eseményen, ami a helyi termékeket, a helyi élelmiszer előállítást, a helyi termelőket, kistermelőket állítja középpontba. Az élelmiszer-előállítás nagy változások előtt áll, mint globálisan, mint hazai szinten. Ma az élelmiszeripar legnagyobb kihívása a földművekből a népesség ellátása jó minőségű élelmiszerekkel, úgy, hogy messzemenően figyelembe vegye a környezet megóvását. De kihívással néz szembe a magyar élelmiszeripar, a magyar élelmiszer előállítás is. A kormány által elfogadott élelmiszerfejlesztési stratégia a legnagyobb problémának a magyar élelmiszeripar alacsony hatékonyságát, és alacsony jövedelemtermelő képességét nevezte meg. E probléma megoldására a Kormány 2020-ig mintegy 300 milliárd forint forrást biztosít az élelmiszeripari mikro-kis és középvállalkozások számára. Ők azok ugyanis, akik hagyományos technológiákkal képesek előállítani magas minőségű termékeket, és akik meg tudják jeleníteni az egyes tájakra jellemző élelmiszereket, ízeket, tradíciókat. Fontosak ezek a vállalkozások a gazdaság számára is, hiszen komoly termelési potenciált hordoznak. Mindenkinek érdeke, tehát, hogy a kisléptékű élelmiszer előállítás, a helyi termékek, a kistermelők sikeresek legyenek, de ehhez nagyon fontos, hogy a termék előállításuk költséghatékony legyen, ezért meg kell különböztetnünk ezeket a termékeket. Erre a figyelemfelhívásra, megkülönböztetésre alkalmasak a védjegyek. A felmérések azt mutatják, hogy egyre nagyobb a kereslet a helyi termékek iránt, reneszánszukat élik a helyi, kistermelői piacok. A vásárlók egyre jobban tudni akarják, hogy az általuk elfogyasztott élelmiszer, honnan, kitől származik. Nagyon fontos a termelő és vásárló között kialakuló bizalmi viszony. Ezen az úton a fogyasztó és az előállító csak együtt tud előrehaladni. Minél több fogyasztónak kell megismernie az adott védjegyet, meg kell ismernie azt a minőségi többletet, amit a védjegyes termék nyújt számára, és minél több termelőnek kell beállni a védjegy mögé minőségi élelmiszer előállítás által, hogy a fogyasztók minél több termékkel megtalálhassák a számukra már ismert védjegyet. A Kiskun védjegynek is ez a szerepe, ehhez kívánt sok sikert a főosztályvezető. Barta Géza a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. főtanácsadója a védjegyek rövid történetéről, jelentőségéről tartott előadást. Kiemelte, hogy védjegytanúsítóként hisznek a védjegy jelentőségében, hiszen a verseny erre késztet mindannyiunkat. Zárszóként a védjegyben megélt, minél több sikert és gazdasági jövedelmet kívánt a fórumon résztvevő termelőknek, fogyasztóknak. Kujáni Katalin az FM agrár-innovációs referensének gyakorlati előadása a kistermelői termékek piacra juttatásáról szólt. A helyszín sem véletlen, kezdte gondolataival, hiszen ez az a térség Magyarországon, amely elsők között kezdett foglalkozni azzal, hogy igen is a helyi termékeket, a helyi értékeket meg kell jeleníteni, és vannak még olyan kistermelők, akik őrzik a hagyományokat, meg tudják mutatni ezeket a tájételeket, a tájspecifikus eredményeket mind a hazai mind a külföldi vendégek számára. Az előadásában elhangzott különféle értékesítési lehetőségek, jó gyakorlatok bizony sokunk számára újdonságként hatott. A csodálatos környezetbe érkezett hozzánk Pál István zenekara, Szalonna és bandája, hogy megtartsák népzenei előadásukat. Mindeközben folyt a zsűrizés és megszülettek az eredmények a meghirdetett versenyeinkre beérkezett 29 száraz és vastagkolbász és a 13 borminta értékeléséből. Most már elmondhatjuk, hogy jól vizsgáztak a helyi kolbászkészítők, a legjobb vastag és száraz kolbászminősítést a kunadacsi Pongrácz József érte el. Másik jeles kolbászkészítő, védjegyes termelőnk a Pintér családból, Pintér Márk, aki a 2. és 3. helyet érdemelte ki mindkét kategóriában. Köszönjük Terenyi István zsűri elnöknek, Terenyi Istvánné, Sipos Balázs zsűritagoknak a közreműködésüket és Kozma Katalin munkáját. A boros gazdák is jól szerepeltek. Kiváló borokat hoztak és jutalmaztuk őket a legjobb fehér, a legjobb vörös és legjobb rozé címmel. Szabó László zsűri elnöknek segítői voltak a borbírálatban Bagó Lajos, Léder Zoltán és a borverseny szervező Gaál János. Fehér bor kategóriában Szél Róbert a Kövidinkával, dr. Hajdú Szilvia a Kékfrankos vörös borával, Somogyi Lajos rozé borával lett díjnyertes. Nemcsak versenyeztettük, kiállítottuk, kóstoltattuk a védjegyes termékeket, hanem a védjegyhez csatlakozó 5 új védjegyhasználónak is átadtuk a Kiskun védjegy tanúsítványt; Halasi Attila Péter sajtkészítőnek, Homoki Attila szamócatermelőnek, Kunbaracs Község Önkormányzatnak szamóca lekvár, Nagyi ételízesítője, savanyúságok előállítójának, Pandur László durum búza termelőnek, és Sendula Zoltán bor és pálinkakészítőnek, gyümölcstermelőnek. A hagyományos, helyben termelt alapanyagokból, a tájunkra jellemző bográcsos ételek kerültek a vendégasztalra, szürkemarha bikából babgyulyás Kévés Sándor, Szél Istvánné jóvoltából, és a Kiskunság – Nagykunság vetélkedőjén készült a birkapörkölt Pongrácz József és Gönczi Károly főzők segítségével. Pihentetőként íjászkodni lehetett Gazdik Róbertnál, aki íjászversenyre is várta az érdeklődőket, és a kunbaracsi hagyományőrző fiatalok pásztorviseletben, cifraszűrben emelték rendezvényünk színvonalát. Mindannyiuknak köszönjük, az önzetlen segítséget. Az eseményről készült fotókat a 7tv Kistérségi Televízió stábjának és Tenke Andrásnak köszönhetjük. A fórum utáni visszajelzésekből úgy tűnik finomak, ízletesek, hagyományosak a Kiskun védjegyes termékek, és mi továbbra is azon dolgozunk, hogy ismerjék meg minél többen ezzel a védjeggyel jelzett termékeket, és hogy előállításukkal, fogyasztásukkal erősítsük a helyi gazdaságot. Még több fotó, IDE KATTINTVA elérhető! Koós Zita
Elindult a munka a házikertekben: több mint 17 millió színes tasakos vetőmag talál gazdára az idei szezonban
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Sajtbíráló képzést indítottak Sajtbírálói képzés vette kezdetét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) valamint a Tej Szakmaközi Szervezet …
A legújabb HR-kihívás: a munkavállalók megtartása Amíg a fizikai munkások körében a fizetés és a bejelentett jogviszony a legfontosabb, a …