Főoldal Hírek Csőposta Kiskun védjegy népszerűsítő fórum

Kiskun védjegy népszerűsítő fórum

27 perc átlagos olvasási idő
0
1,805
 ehaccp_topbanner3.jpg

A hagyományaink, nemzeti értékeink, magyarságunk ápolására, a helyi termékek népszerűsítésére rendezett fórumunkat, méltó környezetben, a Kiskunsági Nemzeti Park szívében, a Kiskunsági Betyár Kúriában tartottuk 2017.04.01-jén.  A Kiskun védjegy népszerűsítő fórum a fentieken túl szólt a védjegyek jelentőségéről, a helyi kistermelői élelmiszer előállítás minőségi többletéről, értékesítési lehetőségeikről.

Ünnepi megnyitó beszédében hálás köszönetet mondott házigazdaként Szél István, a Felső-Kiskunsági Gazdaságfejlesztő Alapítvány elnöke a Földművelésügyi Minisztériumnak, hogy támogatásukkal ez a program megvalósulhatott. Külön köszönte dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter úrnak, aki támogatta, fővédnöke volt a rendezvényünknek.

Az elnök úr köszöntötte az FM Élelmiszer-feldolgozási Főosztály főosztályvezetőjét, Laszlovszky Gábor Ferencet, Rideg Lászlót, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökét, a Nagykunság csapatát, élükön Kecze Istvánt kisújszállási polgármestert, Sulyok Ferenc urat a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatóját, dr. Kelő Johannát járásunk vezetőjét, Domján Gergely urat, a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Bács-Kiskun Megyei elnökét, Farkas Ildikó polgármesterasszonyt, Jász Tamara jegyzőkisasszonyt, a járási osztályvezetőket, osztályvezető helyetteseket, a környékbeli polgármestereket és minden kedves vendéget.

Ezután hallhattuk Rideg László megnyitóját.

 

 

Bács-Kiskun megye szívében vagyunk-kezdte köszöntőjét az elnök úr-, és mi tudjuk igazán, milyenek a mi vidékünkön megtermelt gyümölcsök, mitől olyanok, amilyenek. A fejlődő gyümölcsfáknak, szőlőterméseknek, növényeknek túl kell élniük az itteni időjárási szélsőségeket, de ez a klíma és talajunk adja meg a termésük ízét, aromáját, ahogy az itt élő embereknek is alkalmazkodniuk kell ezekhez a környezeti kihívásokhoz. Ugyanakkor örömét fejezte ki annak, hogy itt él, és arra kérte a Bács Megyén kívül élőket, hogy minél többen jöjjenek, látogassanak el a megyénkbe, tapasztalják, éljék meg azt, hogy mi van itt nálunk.

Laszlovszky Gábor Ferenc az FM részéről is köszöntötte a rendezvényünket, és elmondta, hogy mindig nagy örömmel vesz részt olyan eseményen, ami a helyi termékeket, a helyi élelmiszer előállítást, a helyi termelőket, kistermelőket állítja középpontba. Az élelmiszer-előállítás nagy változások előtt áll, mint globálisan, mint hazai szinten. Ma az élelmiszeripar legnagyobb kihívása a földművekből a népesség ellátása jó minőségű élelmiszerekkel, úgy, hogy messzemenően figyelembe vegye a környezet megóvását. De kihívással néz szembe a magyar élelmiszeripar, a magyar élelmiszer előállítás is. A kormány által elfogadott élelmiszerfejlesztési stratégia a legnagyobb problémának a magyar élelmiszeripar alacsony hatékonyságát, és alacsony jövedelemtermelő képességét nevezte meg. E probléma megoldására a Kormány 2020-ig mintegy 300 milliárd forint forrást biztosít az élelmiszeripari mikro-kis és középvállalkozások számára. Ők azok ugyanis, akik hagyományos technológiákkal képesek előállítani magas minőségű termékeket, és akik meg tudják jeleníteni az egyes tájakra jellemző élelmiszereket, ízeket, tradíciókat. Fontosak ezek a vállalkozások a gazdaság számára is, hiszen komoly termelési potenciált hordoznak. Mindenkinek érdeke, tehát, hogy a kisléptékű élelmiszer előállítás, a helyi termékek, a kistermelők sikeresek legyenek, de ehhez nagyon fontos, hogy a termék előállításuk költséghatékony legyen, ezért meg kell különböztetnünk ezeket a termékeket. Erre a figyelemfelhívásra, megkülönböztetésre alkalmasak a védjegyek. A felmérések azt mutatják, hogy egyre nagyobb a kereslet a helyi termékek iránt, reneszánszukat élik a helyi, kistermelői piacok. A vásárlók egyre jobban tudni akarják, hogy az általuk elfogyasztott élelmiszer, honnan, kitől származik. Nagyon fontos a termelő és vásárló között kialakuló bizalmi viszony. Ezen az úton a fogyasztó és az előállító csak együtt tud előrehaladni. Minél több fogyasztónak kell megismernie az adott védjegyet, meg kell ismernie azt a minőségi többletet, amit a védjegyes termék nyújt számára, és minél több termelőnek kell beállni a védjegy mögé minőségi élelmiszer előállítás által, hogy a fogyasztók minél több termékkel megtalálhassák a számukra már ismert védjegyet. A Kiskun védjegynek is ez a szerepe, ehhez kívánt sok sikert a főosztályvezető.

Barta Géza a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. főtanácsadója a védjegyek rövid történetéről, jelentőségéről tartott előadást. Kiemelte, hogy védjegytanúsítóként hisznek a  védjegy jelentőségében, hiszen a verseny erre késztet mindannyiunkat. Zárszóként a védjegyben megélt, minél több sikert és gazdasági jövedelmet kívánt a fórumon résztvevő termelőknek, fogyasztóknak.

Kujáni Katalin az FM agrár-innovációs referensének gyakorlati előadása a kistermelői termékek piacra juttatásáról szólt. A helyszín sem véletlen, kezdte gondolataival, hiszen ez az a térség Magyarországon, amely elsők között kezdett foglalkozni azzal, hogy igen is a helyi termékeket, a helyi értékeket meg kell jeleníteni, és vannak még olyan kistermelők, akik őrzik a hagyományokat, meg tudják mutatni ezeket a tájételeket, a tájspecifikus eredményeket mind a hazai mind a külföldi vendégek számára. Az előadásában elhangzott különféle értékesítési lehetőségek, jó gyakorlatok bizony sokunk számára újdonságként hatott.

A csodálatos környezetbe érkezett hozzánk Pál István zenekara, Szalonna és bandája, hogy megtartsák népzenei előadásukat.

Mindeközben folyt a zsűrizés és megszülettek az eredmények a meghirdetett versenyeinkre beérkezett 29 száraz és vastagkolbász és a 13 borminta értékeléséből.

Most már elmondhatjuk, hogy jól vizsgáztak a helyi kolbászkészítők, a legjobb vastag és száraz kolbászminősítést a kunadacsi Pongrácz József érte el. Másik jeles kolbászkészítő, védjegyes termelőnk a Pintér családból, Pintér Márk, aki a 2. és 3. helyet érdemelte ki mindkét kategóriában. Köszönjük Terenyi István zsűri elnöknek, Terenyi Istvánné, Sipos Balázs zsűritagoknak a közreműködésüket és Kozma Katalin munkáját.

A boros gazdák is jól szerepeltek. Kiváló borokat hoztak és jutalmaztuk őket a legjobb fehér, a legjobb vörös és legjobb rozé címmel. Szabó László zsűri elnöknek segítői voltak a borbírálatban Bagó Lajos, Léder Zoltán és a borverseny szervező Gaál János. Fehér bor kategóriában Szél Róbert a Kövidinkával, dr. Hajdú Szilvia a Kékfrankos vörös borával, Somogyi Lajos rozé borával lett díjnyertes.

Nemcsak versenyeztettük, kiállítottuk, kóstoltattuk a védjegyes termékeket, hanem a védjegyhez csatlakozó 5 új védjegyhasználónak is átadtuk a Kiskun védjegy tanúsítványt; Halasi Attila Péter sajtkészítőnek, Homoki Attila szamócatermelőnek, Kunbaracs Község Önkormányzatnak szamóca lekvár, Nagyi ételízesítője, savanyúságok előállítójának, Pandur László durum búza termelőnek, és Sendula Zoltán bor és pálinkakészítőnek, gyümölcstermelőnek.

A hagyományos, helyben termelt alapanyagokból, a tájunkra jellemző bográcsos ételek kerültek a vendégasztalra, szürkemarha bikából babgyulyás Kévés Sándor, Szél Istvánné jóvoltából, és a Kiskunság – Nagykunság vetélkedőjén készült a birkapörkölt Pongrácz József és Gönczi Károly főzők segítségével. Pihentetőként íjászkodni lehetett Gazdik Róbertnál, aki íjászversenyre is várta az érdeklődőket, és a kunbaracsi hagyományőrző fiatalok pásztorviseletben, cifraszűrben emelték rendezvényünk színvonalát. Mindannyiuknak köszönjük, az önzetlen segítséget. Az eseményről készült fotókat a 7tv Kistérségi Televízió stábjának és Tenke Andrásnak köszönhetjük.

A fórum utáni visszajelzésekből úgy tűnik finomak, ízletesek, hagyományosak a Kiskun védjegyes termékek, és mi továbbra is azon dolgozunk, hogy ismerjék meg minél többen ezzel a védjeggyel jelzett termékeket, és hogy előállításukkal, fogyasztásukkal erősítsük a helyi gazdaságot.

Még több fotó, IDE KATTINTVA elérhető! 

 

Koós Zita

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

Sós, bodzás és kék – formabontóan új, saját sört alkottak a BGE hallgatói

Nemcsak íz, hanem megjelenés szempontjából is formabontó a BGE hallgatói által megalkotott…