Főoldal Hírek Ajánló Jubileumi halünnep a Tiszánál

Jubileumi halünnep a Tiszánál

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,433
 ehaccp_topbanner3.jpg

Huszadik alkalommal rendezik meg jövő hétvégén a Nemzetközi Tiszai Halfesztivált Szegeden. Az étel mellett sztárvendégek, kiállítások és tűzijáték színesíti a háromnapos halünnepet.

„Még húsz-harminc év, és átadjuk a stafétát a következő generációnak” – kezdte a csütörtöki sajtótájékoztatót Frank Sándor, a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál megálmodója. Jövő hét végén, szeptember 2. és 4. között huszadik alkalommal rendezik meg a halünnepet a Tisza két oldalán az újszegedi Partfürdőn és a Huszár Mátyás rakparton.

Frank elmondta, húsz évvel ezelőtt az átlag szegedi 2,9 kilogramm halat evett egy évben. Ez a szám napjainkra 8-9 kilóra emelkedett. „Egy egészséges élelmiszert, a halat szerettük volna népszerűsíteni, azt hiszem, ez sikerült” – tette hozzá a csárdagazda.

Papós Zoltán, a rendezvény marketingese a fesztivál programjait ismertette. „Az elmúlt húsz év legnépszerűbb előadói térnek vissza Szegedre: itt lesz az Irigy Hónaljmirigy, Nótár Mary és az R-GO. A tűzijáték szombaton 21 órakor kezdődik” – sorolta.

A fiatalokra gondolva meghívták a Face Teamet, a kosárlabdázás artistáit, akik a Móra Ferenc Múzeum lépcsőjénél mutatkoznak be. Idén újdonság a Szegedi Nemzeti Színház operett és musical produkciója, amire szombaton 20 órakor kerül sor.

„Nincs olyan téma a városban, amihez ne tudnánk csatlakozni, most nyolcadik alkalommal teszünk így – fogalmazott Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár vezetője. – A halünnep a régi Szögedében című kiállításon Ferenc József 1857-es látogatását elevenítjük fel, amikor a halászok a királyi pár tiszteletére népünnepélyt rendeztek. A tárlaton ezenkívül az 1916. szeptember 25-én, a zsírtalan napon bemutatott három éttermet – a Kass vigadó, a Tisza étterem és a Próféta vendéglő – lehet megismerni.”

A fesztiválon a Magyar Honvédség Csongrád megyei katonai szervezetei és a Szegedi Hadipark tizenkét haditechnikai eszközt mutat be.

Oph/Pixabay

Summary
0 %
Felhasználói értékelés : 0 (0 Szavazat)
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…