Főoldal Hírek Ajánló Jubileumi halünnep a Tiszánál

Jubileumi halünnep a Tiszánál

4 perc átlagos olvasási idő
0
1,387
 ehaccp_topbanner3.jpg

Huszadik alkalommal rendezik meg jövő hétvégén a Nemzetközi Tiszai Halfesztivált Szegeden. Az étel mellett sztárvendégek, kiállítások és tűzijáték színesíti a háromnapos halünnepet.

„Még húsz-harminc év, és átadjuk a stafétát a következő generációnak” – kezdte a csütörtöki sajtótájékoztatót Frank Sándor, a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál megálmodója. Jövő hét végén, szeptember 2. és 4. között huszadik alkalommal rendezik meg a halünnepet a Tisza két oldalán az újszegedi Partfürdőn és a Huszár Mátyás rakparton.

Frank elmondta, húsz évvel ezelőtt az átlag szegedi 2,9 kilogramm halat evett egy évben. Ez a szám napjainkra 8-9 kilóra emelkedett. „Egy egészséges élelmiszert, a halat szerettük volna népszerűsíteni, azt hiszem, ez sikerült” – tette hozzá a csárdagazda.

Papós Zoltán, a rendezvény marketingese a fesztivál programjait ismertette. „Az elmúlt húsz év legnépszerűbb előadói térnek vissza Szegedre: itt lesz az Irigy Hónaljmirigy, Nótár Mary és az R-GO. A tűzijáték szombaton 21 órakor kezdődik” – sorolta.

A fiatalokra gondolva meghívták a Face Teamet, a kosárlabdázás artistáit, akik a Móra Ferenc Múzeum lépcsőjénél mutatkoznak be. Idén újdonság a Szegedi Nemzeti Színház operett és musical produkciója, amire szombaton 20 órakor kerül sor.

„Nincs olyan téma a városban, amihez ne tudnánk csatlakozni, most nyolcadik alkalommal teszünk így – fogalmazott Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár vezetője. – A halünnep a régi Szögedében című kiállításon Ferenc József 1857-es látogatását elevenítjük fel, amikor a halászok a királyi pár tiszteletére népünnepélyt rendeztek. A tárlaton ezenkívül az 1916. szeptember 25-én, a zsírtalan napon bemutatott három éttermet – a Kass vigadó, a Tisza étterem és a Próféta vendéglő – lehet megismerni.”

A fesztiválon a Magyar Honvédség Csongrád megyei katonai szervezetei és a Szegedi Hadipark tizenkét haditechnikai eszközt mutat be.

Oph/Pixabay

Summary
0 %
Felhasználói értékelés : 0 (0 Szavazat)
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Négy országból 1763 pálinka és párlat

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett XIII. Quintessence Pálinka- és Párlatversen…