Főoldal Hírek Csőposta Hagyományaink, értékeink, Hungarikumaink a Kiskunságban

Hagyományaink, értékeink, Hungarikumaink a Kiskunságban

7 perc átlagos olvasási idő
0
468
 ehaccp_topbanner3.jpg

Kunadacs az Alföldön, a Kiskunság ÉNY-i, Bács-Kiskun megye É-i részén, Kecskeméttől 40, Budapesttől 80 km-re található, közel 1500 lelkes kisfalu. Elhelyezkedéséből adódóan jellemzően mezőgazdasági, tanyás település. Mára egy olyan vidéki kistelepüléssé fejlődött, ahol a közösségek fontosnak tartják bemutatni, megélni, továbbadni a hagyományaikat, értékeiket. Itt főleg állattartással, dohány és paprikatermeléssel foglalkoztak kezdetektől a családok, ma is sok családi gazdaság folytatja a hagyományt, de már korszerűbb termeléssel, feldolgozással, egy jóval magasabb hozzáadott értékkel kerülnek a termékeik a piacra.

Ezért tartotta fontosnak Szél István, családi gazdálkodó, AKG és falusi turizmus képzésszervező, a Felső-Kiskunsági Gazdaságfejlesztő Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Kunadacsi Gazdakör elnöke, egy olyan hagyományőrző rendezvény létrehozását Kunadacson, ami közvetlenül hozzájárul a település, a régió megismertetéséhez, közösségünk erősítéséhez, és közvetetten elősegíti a település fejlődését.

Ehhez járult hozzá a 15 évig szervezett augusztusi magyar napok AGRÁRÜNNEP, amiből egy új rendezvény jött létre, a KUNADACSI KOLBÁSZ ÉS PÁLINKAFESZTIVÁL, szintén Szél István ötlete alapján, és ugyancsak felsorakoztatja, népszerűsíti az ősi hagyományainkat, a magyarságunkat, a gasztronómiánkat, a hungarikumainkat.

Munkában a zsűri…

Minden fesztiválunk egyben főzőverseny is, ahol a hagyományos ételeink, italaink versengenek. A nyolcadik, a befejező fesztivált, 2022.10.08. napra szervezte az idén, de nem kell sokáig várnunk, hiszen máris elkezdte az újabb hagyományteremtő rendezvényt, az I. RACKA FESZTIVÁLT, augusztusban lehettünk részesei.

Ennyi értéket bemutató, őrző rendezvényen mindannyian feltöltekezhetünk, megismerhetjük még jobban a települési és nemzeti értékeinket, baráti, közösségi kapcsolatok alakulnak, és jó látni évről-évre, hogyan bővül a versenyzők, a résztvevők száma, érdeklődése. Bízunk benne, hogy jövő augusztusban újra együtt ünnepelhetjük a hagyományainkat, értékeinket, hungarikumainkat, a RACKA FESZTIVÁL keretében.

A boldog győztesek…

Köszönjük a rendezvényeinkhez a nagylelkű, nemes támogatását az Agrárminisztériumnak, személyesen Dr. Nagy István agrárminiszter Úrnak, a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap pályázat által, a Miniszterelnökségnek Gulyás Gergely miniszter Úrnak. Továbbá köszönjük támogató közreműködésüket Papp Zsolt György vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár Úrnak, dr. Salacz László Úrnak, térségünk országgyűlési képviselőjének, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnak, Rideg László Elnök Úrnak, továbbá Kunadacs Község Önkormányzatnak, Farkas Ildikó polgármesternek, a lajosmizsei Pintér Családnak, és köszönjük minden közreműködőnek, segítőnek, aki részt vett a rendezvények sikerében. 

Koós Zita, irodavezető, A Felső-Kiskunsági Gazdaságfejlesztő Alapítvány Kuratóriumának megbízásából
(X)
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…