Főoldal Hírek Átólzéig Nemzeti minősítés garantálja majd az élelmiszerbiztonságot

Nemzeti minősítés garantálja majd az élelmiszerbiztonságot

5 perc átlagos olvasási idő
0
270
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az élelmiszerek nemzeti minősítési rendszerének megalkotásán dolgozik az Agrárminisztérium. mely a tervek szerint a kormányzati ciklus végére készülhet el. A nemzeti védjeggyel ellátott termékek minőségét a magyar állam garantálná – ismertette az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. Zsigó Róbert elmondta, ezzel szeretnék segíteni a fogyasztók tudatos vásárlását.

 

Nemzeti minősítési rendszer megalkotásán dolgoznak a szakemberek, jelenleg ugyanis mintegy 40 egymással versengő védjegy, és közel 100 különféle jelölés található a magyar boltokban kapható élelmiszereken. Ezen a nehezen átlátható rendszeren szeretne egyszerűsíteni és egyértelműsíteni az Agrárminisztérium – mondta el Zsigó Róbert.

 

Egy védjegy nem lehet öncélú, minőséget kell garantálnia, és minden esetben valamilyen minősítési rendszernek kell lennie mögötte – szögezte le az államtitkár.

“Szeretnénk még ebben a ciklusban a Nébih szakmai tudására és laboratóriumi hálózatára támaszkodva, – egyben azt is fejlesztve – egy állami minősítési rendszert megalkotni. Ennek eredményeként pedig egy olyan védjegyet kialakítani, ami mögött az állam által garantált minőség áll.” Ezzel segíteni kívánunk a vásárlóknak, hogy tudatosan tudjanak dönteni. Ez egy hosszú és nehéz feladat, amelyhez sokéves marketingtevékenységre is szükség lesz – tette hozzá.

 

Pixabay

 

A politikus szerint a vásárlói tudatosság érdekében minél több olyan információval kell felvértezni a fogyasztókat, hogy amikor elmennek vásárolni, tisztában legyenek mindazzal, amire kell és érdemes figyelniük.

 

El kell érni, hogy valóban biztonságos és megfelelő minőségű élelmiszert tudjanak választani a vásárlók.

2017 júliusában a kormány elfogadott egy 20 pontos akciótervet, melynek több pontja arról szól, hogy az egyes generációkat milyen módon kell ellátni azokkal az információkkal, hogy felkészülten és megfelelőképpen tudjanak dönteni. Ezt szolgálná a tervezett minősítési rendszer is, de emellett többek között tananyagfejlesztéssel is segíteni kívánják a vásárlói tudatosság erősödését.

 

Hiszen az élelmiszerhamisítás ellen a leghatékonyabb fellépés a tudatos vásárlói magatartás – jelentette ki Zsigó Róbert.

 

Az államtitkár kitért arra is, hogy az élelmiszerbiztonság területén jogszabályi változásokkal szeretnénk tovább erősíteni a gyártók felelősségét, továbbá hogy tervezik egy nagy központi laboratórium kiépítését is, ami képes lesz valamennyi olyan vizsgálat elvégzésére, amely a modern élelmiszeripar biztonsága érdekében nélkülözhetetlen.

 

 

 

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
  • Halból nem lesz hiány

    Elegendő hal lesz idén az ünnepekre a közepesnek mondható haltermés ellenére, az árak tava…
  • „Citromba harapott” a Nébih

    Citromokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta progra…
  • Milliárdokkal többet költünk a karácsony miatt

    Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) rekordméretű kiskereskedelmi bevételre számít. A…
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
  • Halból nem lesz hiány

    Elegendő hal lesz idén az ünnepekre a közepesnek mondható haltermés ellenére, az árak tava…
  • Hóban életmentő a madarak etetése

    Az itt áttelelő madarak etetése az összefüggő hótakaró idején életmentő lehet, hiszen ilye…
  • Több sört fogyasztunk az ünnepek alatt

    Az ágazat előrejelzése alapján a sörpiac forgalma a tavalyi évhez hasonlóan alakulhat 2018…
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Halból nem lesz hiány

Elegendő hal lesz idén az ünnepekre a közepesnek mondható haltermés ellenére, az árak tava…