Főoldal Hírek Átólzéig Nemzeti minősítés garantálja majd az élelmiszerbiztonságot

Nemzeti minősítés garantálja majd az élelmiszerbiztonságot

5 perc átlagos olvasási idő
0
818
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az élelmiszerek nemzeti minősítési rendszerének megalkotásán dolgozik az Agrárminisztérium. mely a tervek szerint a kormányzati ciklus végére készülhet el. A nemzeti védjeggyel ellátott termékek minőségét a magyar állam garantálná – ismertette az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. Zsigó Róbert elmondta, ezzel szeretnék segíteni a fogyasztók tudatos vásárlását.

 

Nemzeti minősítési rendszer megalkotásán dolgoznak a szakemberek, jelenleg ugyanis mintegy 40 egymással versengő védjegy, és közel 100 különféle jelölés található a magyar boltokban kapható élelmiszereken. Ezen a nehezen átlátható rendszeren szeretne egyszerűsíteni és egyértelműsíteni az Agrárminisztérium – mondta el Zsigó Róbert.

 

Egy védjegy nem lehet öncélú, minőséget kell garantálnia, és minden esetben valamilyen minősítési rendszernek kell lennie mögötte – szögezte le az államtitkár.

“Szeretnénk még ebben a ciklusban a Nébih szakmai tudására és laboratóriumi hálózatára támaszkodva, – egyben azt is fejlesztve – egy állami minősítési rendszert megalkotni. Ennek eredményeként pedig egy olyan védjegyet kialakítani, ami mögött az állam által garantált minőség áll.” Ezzel segíteni kívánunk a vásárlóknak, hogy tudatosan tudjanak dönteni. Ez egy hosszú és nehéz feladat, amelyhez sokéves marketingtevékenységre is szükség lesz – tette hozzá.

 

Pixabay

 

A politikus szerint a vásárlói tudatosság érdekében minél több olyan információval kell felvértezni a fogyasztókat, hogy amikor elmennek vásárolni, tisztában legyenek mindazzal, amire kell és érdemes figyelniük.

 

El kell érni, hogy valóban biztonságos és megfelelő minőségű élelmiszert tudjanak választani a vásárlók.

2017 júliusában a kormány elfogadott egy 20 pontos akciótervet, melynek több pontja arról szól, hogy az egyes generációkat milyen módon kell ellátni azokkal az információkkal, hogy felkészülten és megfelelőképpen tudjanak dönteni. Ezt szolgálná a tervezett minősítési rendszer is, de emellett többek között tananyagfejlesztéssel is segíteni kívánják a vásárlói tudatosság erősödését.

 

Hiszen az élelmiszerhamisítás ellen a leghatékonyabb fellépés a tudatos vásárlói magatartás – jelentette ki Zsigó Róbert.

 

Az államtitkár kitért arra is, hogy az élelmiszerbiztonság területén jogszabályi változásokkal szeretnénk tovább erősíteni a gyártók felelősségét, továbbá hogy tervezik egy nagy központi laboratórium kiépítését is, ami képes lesz valamennyi olyan vizsgálat elvégzésére, amely a modern élelmiszeripar biztonsága érdekében nélkülözhetetlen.

 

 

 

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Már lehet asztalt foglalni az Országos Étterem Hét őszi programjában résztvevő éttermekbe

Szerdától lehet asztalt foglalni az Országos Étterem Hét őszi programjában résztvevő étter…