Főoldal Hírek Csőposta Kiskérődzők – Nagy Ízek Gasztronómiai Nap

Kiskérődzők – Nagy Ízek Gasztronómiai Nap

8 perc átlagos olvasási idő
0
74
 ehaccp_topbanner3.jpg

Fókuszban a juhhús – Ágazat, piac, konyha
Gasztronómiai szakmai nap 2025. április 26.
Az Agrármarketing Centrum támogatásával

 

2025. április 26-án a Magyarország Étele szakácsverseny keretében megrendezett Gasztronómiai Szakmai Nap a juhhús sokszínűségére, gasztronómiai értékeire és piaci lehetőségeire irányította a figyelmet. A Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet szervezésében, az Agrármarketing Centrum támogatásával megvalósult esemény célja az volt, hogy rámutasson: a kiskérődzők húsának jelentősége messze túlmutat a hagyományokon – a modern gasztronómia egyik megújuló alapanyaga lehet.

 

 

A nap ünnepélyes megnyitóján Antal Gábor, a szakmaközi szervezet elnöke, valamint Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke köszöntötte a résztvevőket. A rendezvény fókuszában három kerekasztal-beszélgetés állt, amelyek a kiskérődző-ágazat globális helyzetétől kezdve a juhhús élelmiszerláncban betöltött szerepén át egészen a gasztronómiai felhasználásig járták körbe a témát Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid vezetésével.

Az első beszélgetés során – A kiskérődző-ágazat helyzete a világban és Európában – neves szakértők, köztük Prof. Dr. Kukovics Sándor, Dr. Oláh János és Holló Mátyás elemezték az aktuális piaci trendeket. Kiemelték: az Európai Unió juh- és kecskehús-önellátási rátája 2025-re előreláthatóan 87,6% körül alakul, miközben az exportpiacok – különösen Marokkó és Algéria irányába – dinamikusan bővültek. A világpiaci árak növekedése, különösen az ausztrál és új-zélandi exportőrök szerepvállalásának köszönhetően, tovább növeli a juhhús iránti érdeklődést.

 

 

A második panel – A juhhús szerepe az élelmiszerláncban – a hazai fogyasztási szokásokat és az ellátási lánc kihívásait vette górcső alá. Dr. Süth Miklós és Dr. Gál Tímea hangsúlyozták: a juhhús előállítása fenntartható, környezeti szempontból előnyös, ugyanakkor a fogyasztók edukációja és az értékesítési csatornák fejlesztése kulcsfontosságú a piac bővítéséhez. Gál Tímea hozzátette, hogy az edukáció fontosságára jó példát kínál az idei év elején elindult spanyol-magyar közös kampány is, amely az európai juh- és bárányhús népszerűsítését célozza meg.

 

 

A szakmai nap zárásaként a Juhhús a gasztronómia palettáján című kerekasztal-beszélgetés a séfek és gasztronómiai szakértők szemszögéből mutatta be az alapanyag újraértelmezésének lehetőségeit. Asztalos István, Martin Imre és Csontos György tapasztalataik megosztásán keresztül arra világítottak rá, hogy a juhhús karakteres ízvilága kiválóan illeszkedik mind a modern fine dining konyhákba, mind a street food kínálatába. A résztvevők szerint a legnagyobb kihívás a fogyasztói előítéletek lebontása, amelyben kulcsszerepet játszanak az oktatási programok, gasztroturisztikai kezdeményezések, valamint a szakácsversenyek és rendezvények.

 

 

A beszélgetések során felmerült az is, hogy Magyarországon még mindig kevéssé elterjedt a juhhús kreatív felhasználása, holott a modern technológiák – például sous-vide eljárások vagy hosszú, lassú sütések – új dimenziókat nyithatnak az ízek világában. A hazai gasztronómiai identitás erősítése érdekében érdemes lenne a tradicionális recepteket kortárs formában újragondolni, ezzel is segítve a fiatalabb közönség megszólítását.

A szakmai nap világosan rámutatott: a juhhús előtt komoly lehetőségek állnak, mind a hazai piacon, mind a nemzetközi gasztronómiai színtéren. Az Agrármarketing Centrum támogatása nemcsak az esemény létrejöttét tette lehetővé, hanem hosszú távon is hozzájárulhat ahhoz, hogy a magyar juhhús méltó helyét foglalja el a fogyasztói tudatban – és a tányérokon.

 

Fényképek: Fehér Regina

.

.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

A hagyományos kürtőskalács volt a legmenőbb az 5. Kürtőskalács Vigalmon

A hagyományos kürtőskalács volt a legmenőbb az 5. Kürtőskalács Vigalmon   A kézműves …