Főoldal Hírek Átólzéig Kiskarácsony lett a húsvét? Festett tojás és pénz helyett csoki és ajándék vár a locsolkodó gyermekekre

Kiskarácsony lett a húsvét? Festett tojás és pénz helyett csoki és ajándék vár a locsolkodó gyermekekre

6 perc átlagos olvasási idő
0
1,308
 ehaccp_topbanner3.jpg

Kiskarácsony lett a húsvét? Festett tojás és pénz helyett csoki és ajándék vár a locsolkodó gyermekekre

 

Míg vidéken ötből egy gyermek kap pénzt a locsolásért, a fővárosiak mindössze 8 százaléka jutalmazza anyagiakkal a húsvéti szokást.  A nyuszi a magyar gyermekek többségének kisebb játékot és édességet hoz – derült ki a REGIO JÁTÉK friss húsvéti felméréséből. A hölgyek többsége ötnél kevesebb locsolóra számít, közülük leginkább a fiatal korosztály örülne, ha többen locsolnák meg az ünnepen.

A legnagyobb magyar játékáruházlánc, a REGIO JÁTÉK által végzett kutatás eredményei szerint minden második magyar nő 1-5 fő közötti ismerős látogatására számít húsvétkor, míg a hölgyek harmada nem vár locsolókat idén. A községekben élők között a legmagasabb azok aránya (26 százalék), akik ötnél is több locsolóra számítanak, ez a szám a vidéki városokban 20, míg Budapesten mindössze 14 százalék. A válaszadók mindössze fele elégedett locsolói számával, ötből egy 18-24 év közötti nő kifejezetten szeretné, ha több locsoló látogatná meg húsvét hétfőn.

A locsolkodni induló gyerekek nagy része csokit (42 százalék), festett tojást (30 százalék) vagy pénzt (16 százalék) kap. Ez utóbbira leginkább a vidéki gyerekek számíthatnak: a községekben élők 20 százaléka jutalmazza pénzzel a hagyományt, a vidéki városokban 17, míg Budapesten mindössze 8 százalék ez az arány.

Az ünnepen nem csak a locsolásért jár az ajándék: a gyerekek a szüleiktől jellemzően kisebb játékot (43 százalék), csokit és más édességet (44 százalék) kapnak, minden tízedik gyermeknek pedig nagyobb (5000 Ft feletti értékű) játékot hoz a húsvéti nyuszi. Ismerősök gyermekeinek, rokonoknak a döntő többség (57 százalék) édességgel kedveskedik.

„A játékkereskedelemben nagyon fontos időszak a húsvét. Idén nagy népszerűségnek örvendenek a társasjátékok, mint a Lotti Karotti nyuszifutam és a klasszikus Gazdálkodj okosan!, valamint a szabadtéri játékok, a labdák, rollerek, biciklik és görkorcsolyák” – fűzte a kutatás eredményeihez Gyaraki József, a REGIO JÁTÉK alapító ügyvezetője. „A sok ünnepi csokoládé mellett ezek a termékek a gyerekek készségeit is fejlesztik, vagy épp mozgásra ösztönzik őket”– hangsúlyozta a szakember.

A felmérés adatai szerint a húsvéti hagyományok közül a tojásfestés továbbra is erősen él: a válaszadók 77 százaléka díszít tojásokat az ünnep alkalmából, ebben a tekintetben nincs számottevő különbség sem lakhely, sem korcsoport szerint.

 

A felmérésről:

A nem reprezentatív felmérés online adatfelvétellel, a REGIO JÁTÉK vásárlói körében zajlott 2015. márciusában. Az eredmények több mint 1100 magyar lakos válaszain alapulnak.

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…