Főoldal Hírek Átólzéig Elindult a Tartsd életben! kampány

Elindult a Tartsd életben! kampány

7 perc átlagos olvasási idő
0
1,171
 ehaccp_topbanner3.jpg

Elindult a Tartsd életben! kampány

 

A hirtelen szívhalál vezető halálok egyike, mire kiérnek a mentők, legtöbbször már késő, sokan azért halnak meg, mert a szájból szájba történő, úgynevezett befúvásos lélegeztetést az emberek nagy többsége nem tudja, nem meri, vagy nem akarja alkalmazni. Pedig befúvásos lélegeztetés nélkül, kizárólag a mellkas nyomásával is lehet sikeresen újraéleszteni, csak nem tudunk róla. Az Országos Mentõszolgálat Alapítvány 2015. február 4-én országos kampányt indít, hogy ez a helyzet megváltozzon.

Hívd, nyomd, Tartsd életben! 

„Van úgy, hogy néha keménynek kell lenni…” ezzel a mondattal kezdõdik a figyelemfelhívó kampány 2 perces kisfilmje, mely az angol British Heart Foundation azonos célból készült, 2011-es kampányfilmjének adaptációja. A Valami Amerika 2 népszerû színészeivel, Herendi Gábor rendezésében forgatott, a vígjáték gegjeire épülõ magyar remake a humor és a zene segítségével próbálja megjegyezhetõvé tenni a kizárólag a mellkas nyomására irányuló, laikus újraélesztés legfontosabb lépéseit. Az angol és a magyar alapítvány egyeztetéseit követõen a kampányfilm a Human Dialog és gyártópartnerei, valamint a színészek karitatív felajánlásaként jöhetett létre.

Nem tudunk újraéleszteni 

Ma Magyarországon évente mintegy 25 000 ember esik a hirtelen szívhalál áldozatául. Az esetek 90%-ában felkészületlenségünk és félelmünk miatt meg sem próbálunk segíteni. Az Országos Mentõszolgálat Alapítvány által végzett Nagy Elsõsegély teszt eredményei némi javulást mutattak ugyan 2013-ról 2014-re, de az újraélesztéssel kapcsolatos kérdésekben, sok esetben még mindig tanácstalanok vagyunk. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy sokan, ha tudják is mit kell tenni, nem mernek, vagy nem akarnak cselekedni, mivel vagy nem szeretnének szájon át érintkezni más emberekkel, vagy attól félnek, hogy kárt okoznak másokban.

Elég a mellkas nyomása 

Nagyon kevesen tudják, hogy ha a szájon át történõ újraélesztést nem is szeretnék alkalmazni, a mellkas másodpercenként kb. kétszeri, erõs, 5-6 cm mélyre történõ nyomásával ugyanúgy menthetnek életet. A megfelelõ ütemben és erõvel végzett mellkas kompresszió is teljesen elfogadott módszere annak, hogy az emeltebb szintû (ezáltal eszközös lélegeztetésre is képes) segítség megérkezéséig életben tartsuk bajba jutott társunkat.

„Kampányunk elsõ szakaszában az a cél, hogy minél több emberhez eljusson a film. Nagyon bízunk benne, hogy a humoros jelenetek és a jól ismert dallam vészhelyzetben is elõjönnek majd, önbizalmat és bátorságot adva ahhoz, hogy cselekvõképessé tegyék a potenciális életmentõket. Ezt a módszert tartalmazza a Magyar Resuscitatiós Társaság irányelve is, csak kevesen tudnak róla. Nem véletlen, hogy több klinika is támogatja kezdeményezésünket. Sokan attól is félnek, hogy ha esetleg túl erõsen történik a mellkas nyomása, valami bajt okoznak, de egy törött borda még mindig semmi az életben maradáshoz képest. Ez is elhangzik a filmben” – mondja dr. Czakler Éva, az Országos Mentõszolgálat Alapítvány alelnöke, mentõorvos.

A február 4-én induló, az alapítvány zászlaja alatt futó Tartsd Életben! kampány tehát pontosan ezekre a hasznos tudnivalókra szeretné felhívni a lakosság figyelmét, az év során további, a témára fókuszáló akciókkal kiegészítve.

OrientPressHírügynökség/Országos Mentőszolgálat Alapítvány

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…