Főoldal Hírek Ajánló Júliusban a Horizonton túl, egy Távoli Galaxisban füstöltek a Séfek

Júliusban a Horizonton túl, egy Távoli Galaxisban füstöltek a Séfek

19 perc átlagos olvasási idő
0
2,594
 ehaccp_topbanner3.jpg

Az Étrend – Magyar Konyhafőnök Egyesülete július havi workshopjának az ürömi Öreg Sváb Étterem adott otthont, ahol megközelítőleg hetven fő vett részt.

 

A gyönyörű panorámával "díszített" teraszon tartották meg a júliusi taggyűlésüket a Séfek, melynek keretében bemutatkozott a Bodrog Smoker és Bodrog Smoker Hibachi, melyet Horváth "KicsiZsó" Zsolt kezelt. Ezen kívül a Horizont és a RothBeer kézműves sörök termékeit kóstolhatták a jelenlévők. Akinek pedig ez még mindig nem lett volna elegendő, azoknak a szilvásváradi füstölt pisztrángkóstoló maradt, mely befejeztével "nyári szünetre" mentek a Séfek.

Asztalos István elnök köszöntötte a jelenlévő vendégeket, Orosz Tamás urat, aki a Nestlé Professional, ifj. Gödry Zoltán urat, aki a Helit Kft. képviseletében volt jelen, valamint üdvözölte a GasztroPremium képviselőit.  Egyben örömét fejezte ki, hogy újabb tizenkét fővel bővült a Séfklub.

 

A korai 14:00 órás kezdésű bizottsági ülést a hamarosan induló országos lefedettségű, nagyszabású projekt indokolta, melynek fő érintettjei a szakácsok lesznek. Ez a projekt a tegnapi napon, a Séfklub tagjai és a szponzorok közreműködésével elkészült, így a kivitelezés szakaszába lépett.

 

A rövid szünet után az elnök rátért az elmúlt egy hónap eseményeinek értékelésére, a megbeszélések eredményeinek ismertetésére, valamint a korábbi elnökség által okozott problémákra.

 

A tagság megegyezett abban is, hogy az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete által 2011 óta megrendezett OKÉS Közétkeztetési szakácsversenyt és a másik versenyüket, a jövő évben milyen kritériumokkal rendezik meg. Mindenképpen presztízsértékű versenyeket kívánnak szervezni, aminek kulcsát a szakmaiságban és tudatosságra épülő jellegben látják.

 

Asztalos István ismertette, hogy az elmúlt egy hónapban milyen szerteágazóan és mennyi céggel, hatósággal, politikai szereplővel és társszervezettel vették fel a kapcsolatot, és tárgyaltak sikeresen.

 

Ezek után Horváth Zsolt, a KicsiZso reggeliző tulajdonosának prezentálásában ismerkedhettek a Bodrog Smoker-rel, a Bodrog Smoker Hibachi-val, és magával a BBQ fogalmával. Horváth Zsolt felkészülten és segítőkészen ismertette meg a séfeket, mind a BBQ világával, mind pedig a húsok vágásával, előkészítésével, fűszerezésével kapcsolatban. Maga a füstölést reggel fél hétkor kezdte, hogy a kíméletesen elkészült marhaoldalassal, szeggyel, kacsamellel, csirkecombbal és hasaaljával elbűvölje a

több, mint 1400 évnyi szakácstudással bíró grémiumot.

 

Sáfrány László a szilvásváradi pisztráng termékeket mutatta be a séfeknek. A szilvásváradi Sáfrány Bt. és a Szilvásváradi pisztrángtenyészet immáron 20 éve, családi vállalkozásban tenyészti a pisztrángot Szilvásváradon, a szalajka-völgyi Pisztrángos tavakban. A pisztrángtenyésztés mellett többféle halat is füstölnek. Legfőbb elvük, hogy a vásárlóik asztalára friss, adalékanyagoktól mentes, minőségi halspecialitások kerüljenek.

A 3348 Szilvásvárad, Park út 12. sz. alatt, halfüstöldénél található árusító helyiségükben minden hétköznap várják az érdeklődőket, frissen füstölt tengeri és édesvízi füstölt halkínálatukkal. Márciustól-november végéig nyitva lévő mozgóboltjukban kapható specialitásaikat lehetőség nyílik helyben is, eredeti, erdei környezetben megkóstolni a szalajka-völgyi pisztrángtelepen.

 

Sáfrány László elmondta, meglepődéssel, de örömmel tapasztalja, hogy a mai világban képes kinőni egy speciálisan szakmai klub, melynek méretétől teljesen ledöbbent, elmondta milyen fontos a teljes iparág részére, hogy van egy szakmai grémium, akikre számítani tudnak, éppen ezért a Séfklub is számíthat az együttműködésükre a jövőben. Az Egyesület működtetéséhez pedig sok sikert kíván.

 

Ezek után szünet következett, melyben lehetőség volt a RothBeer és a Horizont kézműves sörök megkóstolására.

A RothBeer főzde képviselőitől megtudtuk, hogy ugyan feljövőben van a sörfogyasztási kultúra Magyarországon, de még így is elenyészőnek számít a borfogyasztáshoz viszonyítva. Ezért keresik a kapcsolatot a fogyasztókkal, akiknek minél több információt igyekeznek megadni a sörfogyasztással kapcsolatban. De épp olyan fontos a fogyasztók visszajelzése, amit igyekeznek beépíteni termékfejlesztéseik során.

A RothBeer kóstoló során a következő söröket lehetett kóstolni:

  • Pyromania, 
  • Gingermeister, 
  • Távoli Galaxis, 
  • Red5 és
  • Houston.

 

A Horizont sörfőzde egy budapesti kisüzemi sörfőzde, a KRAFT mozgalom egyik alapítója. Szerintük a jó sör nem feltétlenül túlbonyolított, nem szükségképpen szokatlan hozzávalókból készült. Szerintük a jó sör kifinomult, letisztult, az összes érzékszervet egyformán intenzíven kényezteti.

Ugyanis a jó sör alapvetően JÓ!

 

A kóstolt sörök listája:

  • American Pale Ale
  • Gentle Bastard IPA
  • Hidegkomlózott Lager
  • Saison Witbier
 

Végül a házigazdának számító Badacsonyi László mutatta be néhány szóban az Öreg Sváb éttermet. A rögtönzött pincelátogatás során megtudhattuk, hogy a korábban sörgyárnak készült ingatlant 1824-ben építették, azonban a sörgyártáshoz alkalmatlan nitrátos víz miatt azt beszüntették. (A 100 fő befogadásra képes pincét és a téli étterempincét mindenkinek látnia kell! Gyönyörű.) Majd beszélt a filozófiájukról, múltjukról, majd tételesen is bemutatta a helyiségeket. 

Az ételeket Horváth Zsolt, a KicsiZso reggeliző tulajdonosának tulajdonosa/séfje készítette. A helyszínt az ürömi Öreg Sváb étterem és Badacsonyi László tulajdonos biztosította, nekik ezt ezúton is köszönjük.

 

 A mai workshop, ismét nagyon jó, szinte a kerti grillezés hangulatában telt, amit tovább fokozott, az új belépők száma.

 

A Chef workshop következő állomása szeptemberben lesz szeptember 03-án, délután 15:30-as kezdettel. Témáját tekintve pedig: „A kóser konyha titkai” Szepesi Iván prezentálásában. Erről IDE KATTINTVA lehet informálódni! 

További képek IDE KATTINTVA elérhetők!

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Ajánló

Cikk ajánló

Év Fagylaltja verseny 2024

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fag…