Főoldal Hírek Kultúra A költészet napja – Debrecenben ezúttal is fesztivállal ünnepelnek

A költészet napja – Debrecenben ezúttal is fesztivállal ünnepelnek

5 perc átlagos olvasási idő
0
1,191
 ehaccp_topbanner3.jpg

A költészet napja – Debrecenben ezúttal is fesztivállal ünnepelnek
 

    Minden korosztálynak szóló összművészeti programsorozattal várják az érdeklődőket a költészet napja alkalmából a XIV. Debreceni Költészeti Fesztiválon április 11. és 13. között.


Képünk illusztráció! 

    Komolay Szabolcs, a város alpolgármestere a programokról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az idei rendezvénysorozat kulcsszavai a meghívás, a vendéglátás és az elfogadás. Példaértékűnek nevezte azt az összefogást, amelynek köszönhetően 2003 óta a város intézményeivel közösen ünneplik meg a költészet napját. A fesztiváljelleggel pedig az a cél, hogy a programok élményszerűek legyenek. –

    A fesztivál díszvendége Takács Zsuzsanna Kossuth-díjas költő és műfordító. Az április 12-i Kölcsey Központban megrendezendő esten Takács Zsuzsanna pályájáról, műhelytitkairól Szirák Péter irodalomtörténésszel beszélget.

    Megidézik a fesztiválon a 250 éve született Fazekas Mihályt és a 111 éve született József Attilát is. Április 12-én a kisiskolásoknak ad koncertet a Sebő együttes. 

    Szirák Péter, a rendezvény kurátora azt emelte ki, hogy a színház és a zene is jelen lesz a fesztiválon, a rendezvények egy részét kiviszik az utcára.

    Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője kifejtette: a legszélesebb korosztályt célozzák meg a programokkal, az óvodásoktól a kisiskolásokon át egészen a nyugdíjasokig. 

    Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója a számos program közül kiemelte a Fazekas Mihály születésének évfordulója alkalmából meghirdetett rajzpályázatot, amelyre csaknem 300 pályamű érkezett, többek közt Kolozsvárról is. 

    A megyei könyvtárban Moldvából érkező csángó előadókat is vendégül látnak és bemutatják Oravecz Imre Távozó fa című verseskötetét. 

    Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója elmondta, hogy a “Kedv, remények, trillák…” címmel meghirdetett versmegzenésítési pályázat döntőjét április 15-én tartják.

    Keczán Mariann, a Debreceni Református Kollégium muzeológusa arról beszélt, hogy verssétát szerveznek iskolások és felnőttek részére olyan helyekre, amelyek debreceni irodalmi vonatkozással bírnak. 

 

MTI/Pixabay

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Kultúra

Cikk ajánló

A csomagolóanyagok új korszakát hozzák el a MATE kutatói

Gödöllő, 2024. május 14. – Napjainkban számos területen vált kardinális kérdéssé a fenntar…