Főoldal Hírek Átólzéig Pünkösdölés és középkori várjáték a világörökségi Hollókőn

Pünkösdölés és középkori várjáték a világörökségi Hollókőn

4 perc átlagos olvasási idő
0
3,056
 ehaccp_topbanner3.jpg

Pünkösdölés és középkori várjáték a világörökségi Hollókőn
 

    Pünkösd vasárnapján koncerttel, népviseleti bemutatóval, táncházzal várják a látogatókat a világörökségi Hollókőn, hétfőn pedig várjátékot rendeznek a Nógrád megyei faluban – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

  

  Kelecsényi Péter elmondta: pünkösd vasárnapján palóc népviseletbe öltözik a falu apraja-nagyja, megelevednek a népszokások, az ófalu udvaraiban táncház, népi koncert és gasztronómiai ínyencségek várják a vendégeket.

    A hétfői várjáték a középkorba repíti vissza az érdeklődőket, gyalogos bandériumok lakják be a várat és a falut is. Lesz középkori muzsika, mesejáték, ítélőszék, zászlóforgatás és lakoma – fogalmazott az igazgató.

    A vár előtti téren a szereplők felvonulásával nyitják meg a programot 11 órakor, ezt követi Szent László Vitézei, a Pavane zászlóforgatók csoportjának és a Debreczeni Dósa Gyalogos Bandérium bemutatója. A Lámpa Lázi Társulat tréfás mesejátéka után ostromjátékot mutatnak be, a győztesek lakomája után pedig középkori muzsika és közös tánc zárja a napot.

    Az ófaluban folyamatosan szemlézik a gyalogos bandérium, Szent László Vitézeinek őrjárata pedig bíróság elé állítja a “gonoszul tevőket”, és igazságot tesz a peres ügyekben. Felvonulnak a zászlóforgatók, a falu több pontján zenészek muzsikálnak. A várban játszóházat tartanak a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend tagjai.

    Kelecsényi Péter hozzátette: a sok középkori program és bemutató mellett lovaglási lehetőség és fegyverpróbák várják a gyerekeket, a felnőtteknek pedig vásári forgataggal, finom italokkal és ízletes étkekkel kedveskednek Hollókőn.

 

MTI/Wikipedia

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…