Főoldal Hírek Csőposta Japán Filmhét a Japán Alapítvány szervezésében

Japán Filmhét a Japán Alapítvány szervezésében

15 perc átlagos olvasási idő
0
1,248
 ehaccp_topbanner3.jpg

A Japán Filmhéten a gasztrofilmek lesznek a terítéken.

 

Az idei Japán Filmhét témája ugyanis a gasztronómia. Az idén bemutatott öt filmből nemcsak a tradicionális japán konyhaművészetbe nyerhetünk betekintést, hanem egy nem mindennapi borászat és egy tejgazdaság világába is. A filmek változatos műfajúak, van köztük történelmi dráma és vígjáték is, egy valami azonban mindegyik történetben közös: a főszereplők fáradhatatlanul küzdenek, hogy elsajátítsák választott mesterségük fortélyait. Történeteikből láthatjuk, ahogy a gasztronómia hagyományain keresztül saját gyökereikhez is utat találnak.  

Az elmúlt évek filmterméséből kiválasztott öt alkotást most először láthatja moziban a magyar közönség. A filmeket japánul, angol felirattal és magyar hangalámondással vetítjük. A belépődíj vetítésenként 500 Ft, a jegyeket a Toldi mozi jegypénztárában árusítják.

 

2016. június 13-17. (keddtől szombatig)

 

Toldi mozi (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

 

 

Június 13. (kedd), 19:00:

Akanezora – Bíbor égbolt

Rendezte: HAMAMOTO Masaki

(2007, 120 p)

 

A történet az Edo korban játszódik (1603-1868). Főszereplője Eikichi, aki tofukészítőként próbál szerencsét Edo-ban (mai Tokió). Amikor Eikichi megnyitja Kyo-ya névre hallgató saját üzletét, régi nagy álma válik valóra. Hamarosan feleségül veszi Ofumit, akivel – a kezdeti nehézségek ellenére – sikerül felvirágoztatnia a boltot. Legidősebb fiuk azonban jelentős adósságot halmoz fel, mely végül az egész család sorsát veszélybe sodorja. A családtagoknak össze kell fogniuk, hogy megvédjék örökségüket. A megható történet mellett a film lenyűgöző képekkel mutatja be a korabeli Edo hangulatát és a lakosok életmódját.  

A film az ismert japán író, Yamamoto Ichiriki regénye alapján készült.

 

Copyright:

©2006 Akanezora Beyond the Crimson Sky LLP

 

Június 14. (szerda), 19:00:

Tengerfedő

Rendezte: TOYOSHIMA Keisuke

(2015, 84 p)

 

Miután megelégelte a tokiói nagyvárosi életet, Mari hazaköltözik tengerparti szülővárosába. A lány Tokióban díszlettervezőként dolgozott, a csendes kisvárosban viszont kakigoori (japán jégkása) készítéséből akar megélni. Saját boltot nyit, amit önerőből újít fel és egy Hajime nevű lány segítségével üzemeltet. Hajime nehéz időszakot él meg: nagyanyját nemrégiben veszítette el, amit még nehezebb feldolgoznia, mint az arcán látható égési sérülést. A két lány mindent megtesz azért, hogy üzletüket felvirágoztassák, barátságuk pedig erőt ad, hogy közösen nézzenek szembe múltjukkal.

A film a népszerű japán írónő, Yoshimoto Banana regénye alapján készült.

 

Copyright:

©2015 Banana Yoshimoto / “There Is No Lid Sea” Production Committee

 

Június 15. (csütörtök), 19:00:

Szőlőkönnyek

Rendezte: MISHIMA Yukiko

(2014, 117 p)

 

A testvérpár Ao és Roku közösen vezetik kis hokkaidói gazdaságukat. Az idősebb Ao Tokióból hazatérve beleveti magát a bortermelésbe, hogy a fekete gyémántnak nevezett Pinot noir szőlőfajtából elkészítse álmai borát. Bár kísérletei rendre kudarcot vallanak, kitartóan küzd tovább, hogy célját elérje. Egy nap váratlan vendég jelenik meg a gazdaságban. Erika, a lakókocsival érkező gyönyörű nő hamarosan feje tetejére állítja a két testvér életét.

A film Sorachi tartomány (Hokkaidó) mesés tájain játszódik.

 

Copyright:

©2014「A Drop of the Grapevine」Film's Partners

 

Június 16. (péntek), 19:00:

Ezüstkanál

Rendezte: YOSHIDA Keisuke

(2014, 111 p)

 

Yuugo városi gyerekként kerül a vidéki Ooejo Mezőgazdasági Szakközépiskolába, melybe elsősorban földműves családok sarjai járnak. Míg az iskola diákjainak zöme szülei hivatását követve tanulja lelkesen a gazdálkodást, Yuugo teljesen bizonytalan saját jövőjével kapcsolatban. Gyakorlatát egy tejgazdaságban végzi, ahol gyakran humoros helyzetekbe keveredik, és megpróbáltatások egész sorát kell kiállnia a számára idegen közegben.

A film Arakawa Hiromu azonos című mangája (Gin no Saji) alapján készült, a népszerű  történetből anime adaptáció is született.

 

Copyright:

©2014 "Silver Spoon" Movie Project ©H.A./S

 

Június 17. (szombat), 19:00:

Karaage USA

Rendezte: SEGI Naoki

(2014, 95 p)

 

Ayane öt év távollét után hazatér Amerikából, és magával hozza nevelt lányát, Shirley-t. Szülővárosa az Oita prefektúrabeli Usa, ahol édesapja egy karaage (olajban sült csirkehús) éttermet üzemeltet. Apja – a család többi tagjával ellentétben – nem hajlandó elfogadni lánya mostohagyermekéhez fűződő viszonyát. Noha Ayane ki nem állja a karaagét, amikor apja egy nap kórházba kerül, viszolygását félretéve úgy dönt, hogy részt vesz az éves Karaage Karneválon és beletanul a családi mesterségébe.

 

Copyright:
©Kara-age FILM PARTNERS

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Csőposta

Cikk ajánló

A MATE növényvédelmi drónpilótái világszínvonalú tudással bírnak

Tizenhat fő végezte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint az ABZ Drone Kft…