Csőposta Tovább ösztönözné a halfogyasztást az agrártárca Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2019-12-13 6 perc átlagos olvasási idő 0 819 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Képünk illusztráció! Nőtt a magyarországi halfogyasztás az utóbbi tíz évben, de még mindig messze az európai uniós átlag alatt van; az agrártárca azon dolgozik, hogy az egy főre jutó éves 5,7 kilogrammos átlag megduplázódjon Magyarországon – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a halfogyasztást népszerűsítő sajtótájékoztatón.A jó minőségű hazai halak fogyasztásának növelése piacot biztosít a magyar termelőknek. A halgazdálkodás nemzetgazdasági jelentőségű, hozzájárul a vidéki régiók stabilitásához és a fenntartható fejlődéshez – mutatott rá az államtitkár.A halfogyasztást ösztönző, már megtett intézkedések közül Farkas Sándor kiemelte a halhús általános forgalmi adójának 27 százalékról 5 százalékra csökkentését, illetve a Minőségi Magyar Hal védjegy bevezetését a magyar termelésű minőségi halak és haltermékek megkülönböztetésére, az irántuk megnyilvánuló vásárlói bizalom és igény erősítésére. A magyar halak finomak, fogyasztásuk rendkívül egészséges – hangsúlyozta az államtitkár.Farkas Sándor felidézte, hogy a 2014-2020-as Magyar Halgazdálkodási Operatív Program megvalósításához az Európai Tengerügyi és Halászati Alapból Magyarországnak megállapított tagállami kerettel és a nemzeti önrésszel együtt mintegy 15,5 milliárd forint áll rendelkezésre. Ez az összeg a halgazdálkodás fejlesztését, a hazai haltermelés és halfeldolgozás bővítését, valamint a halfogyasztást ösztönző marketing tevékenységet segíti.Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: eredményes volt az év, az időjárás is kedvezett a hazai termelésnek, nagy mennyiségű és kitűnő minőségű halat kínálnak a vevőknek. Hangsúlyozta, hogy az árak nem emelkedtek, a tavalyival azonos áron tudnak vásárolni a fogyasztók. A halfogyasztás ösztönzése érdekében 50 település 80 árusítóhelyén a vásárlók közvetlenül a termelőktől is beszerezhetnek halat. A termelői akciókról a MA-HAL honlapján lehet tájékozódni – jelezte a MA-HAL elnöke.Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője elmondta: Magyarországon az elmúlt egy évben több mint 10 százalékkal nőtt a halfogyasztás. A fogyasztás bővülése stabil alapot ad a hazai halágazatnak a további fejlődéshez. A belföldi fogyasztás növekedéséhez hozzájárult a hal forgalmi adójának csökkentése, az elmúlt évek hazai gazdasági növekedése és a fogyasztást ösztönző kampányok is – tette hozzá.OPH/PixabayChaine Ifjúsági Szakács Világbajnokság Ilyen még nem volt: szürkemarha érkezik a bor városába, Villányba Kulturális programokkal kell kiszakítani a modern kor emberét a virtuális világból A gasztronómia áll a Múzeumok Őszi Fesztiváljának középpontjában Potápi Árpád János: Temesvár egy hagyományaira, nemzeti közösségeire büszke multikulturális város
A két Michelin csillagos Onyx étterem sommelierje, Angerman Öcsi, Boldogkőváralja felé veszi az irányt
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Látvány és hagyományos ételek modern köntösben: Ez az idei étterem trend Minőséget és jó árakat keresnek a legtöbben szép környezetbenTombol a nyár, a kiülős vacsorák …
Hibátlanok a dobozos sörök a Nébih szerint 2018 nyarán a foci világbajnokságé a főszerep. Sokak számára a meccsnézés kihagyhatatlan kelléke a …