Receptek Íme, a legjobb bor-étel párosítások karácsonyra Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2018-12-21 6 perc átlagos olvasási idő 0 2,575 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Közeledik a karácsony, ideje összeállítani a vendégváró étlapot! A klasszikus ünnepi fogásokhoz leginkább illő borokat azonban nem olyan könnyű feladat kiválasztani. a szakember az alábbi borajánlóval segít eligazodni, milyen italt válasszunk a különböző karácsonyi ételekhez. Podmaniczky Péter, a Bognár Pincészet borászati vezetője ajánlata a következő: Előételek Sokan elfeledkeznek az előételekről, pedig nagyszerűen előkészítik a gyomrot és az ízlelőbimbókat a karácsonyi lakomára. A pogácsákhoz és egyéb sós ropogtatnivalókhoz könnyed, alacsony alkoholtartalmú fehérborokat érdemes fogyasztani. A pástétomok esetében azonban más a helyzet: itt – kiemelten a libamáj-pástétom esetében – kiváló választás lehet a tokaji száraz szamorodni. Levesek A leves a karácsonyi menüsor első, igen meghatározó alappillére, így fontos, hogy egyensúlyban legyen vele a kiválasztott bor. A kihagyhatatlan karácsonyi fogáshoz, a halászléhez egy könnyed, gyümölcsös vörösbor illik, mint például a Portugieser vagy a Kadarka, de jó választás lehet egy schiller- vagy rozébor is. Krémlevesekhez inkább könnyed fehérbort vagy primőr rozét ajánlott fogyasztani. Húsos főételek Karácsonykor számtalan jobbnál jobb főétel közül válogathatunk. A magyar gasztrokultúra egyik fő elemének tekinthető töltött káposztánál érdemes odafigyelni arra, hogy a zsírossága és fűszerezettsége miatt egy nem túl savas fehérbort válasszunk hozzá: egy balatoni Olaszrizlinget vagy egy primőr Chardonnay-t. A hagyományos kacsasültek és pulykasültek mellé pedig kiválóan illik egy könnyedebb Merlot. lounge.hu Halas főételek A halas főételek – sült pisztráng, rántott ponty – esetében nagyon sok minden múlik a fűszerezésen. Ha egy kevésbé fűszeres halételről van szó, akkor egy könnyű, illatos fehérbort ajánlott beszerezni, mint például az Irsai Olivér vagy a Sauvignon blanc. Ha azonban erőteljesebb a fűszerezés, egy tokaji, somlói száraz fehérbor vagy egy Chardonnay tökéletes választás lehet. Vegetáriánus főételek A vegetáriánus ünnepi fogásoknál érdemes odafigyelni arra, hogy a kiválasztott bor ne legyen túl testes, ellenben egyensúlyban legyen az adott étellel. A zöldséges gnocchi és a rántott cukkini ízvilágához egy nem túl savas fehérbor, például egy balatoni Olaszrizling illik. Desszertek A karácsonyi desszertek a világ minden táján nagy hangsúlyt kapnak. Legyen az akár mákos vagy diós bejgli, flódni vagy hókifli; egy édes szamorodnival vagy aszúval nem lehet mellélőni. Fontos azonban, hogy a bor egyensúlyban legyen az étellel, azaz, hogy megfelelő sav-cukor aránnyal rendelkezzen. lounge.hu OPH/ lounge.hu Kép: lounge.hu Unják a magyarok az amerikai fast food-ot Fehérbe borult Budapest belvárosa Így táborozik közel negyedmillió gyermek a nyáron Séfklub: a júniusi taggyűlést a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában rendezték Fellendülésre számíthatnak a házhoz szállító éttermek
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Upfield – Nyári receptinspiráció A nyári szezon beindultával szeretnénk nektek egy kis receptinspirációval kedveskedni az Upfield Professional jóvoltából. …
Harmadik lett a magyar csapat a Bocuse d’Or világdöntőjén Bronzérmes lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a …
DiaVitas Életmódprogram – Célzott eszközrendszer a rossz bélbaktériumok ellen Újdonságok: Széklet Genomikai Vizsgálat (SGT) és mobil applikáció már Magyarországon is A metabolikus betegségek …