Főoldal Hírek Receptek Íme, a legjobb bor-étel párosítások karácsonyra

Íme, a legjobb bor-étel párosítások karácsonyra

6 perc átlagos olvasási idő
0
2,526
 ehaccp_topbanner3.jpg


Közeledik a karácsony, ideje összeállítani a vendégváró étlapot! A klasszikus ünnepi fogásokhoz leginkább illő borokat azonban nem olyan könnyű feladat kiválasztani. a szakember az alábbi borajánlóval segít eligazodni, milyen italt válasszunk a különböző karácsonyi ételekhez.

Podmaniczky Péter, a Bognár Pincészet borászati vezetője ajánlata a következő:

Előételek

Sokan elfeledkeznek az előételekről, pedig nagyszerűen előkészítik a gyomrot és az ízlelőbimbókat a karácsonyi lakomára. A pogácsákhoz és egyéb sós ropogtatnivalókhoz könnyed, alacsony alkoholtartalmú fehérborokat érdemes fogyasztani. A pástétomok esetében azonban más a helyzet: itt – kiemelten a libamáj-pástétom esetében – kiváló választás lehet a tokaji száraz szamorodni.

Levesek

A leves a karácsonyi menüsor első, igen meghatározó alappillére, így fontos, hogy egyensúlyban legyen vele a kiválasztott bor. A kihagyhatatlan karácsonyi fogáshoz, a halászléhez egy könnyed, gyümölcsös vörösbor illik, mint például a Portugieser vagy a Kadarka, de jó választás lehet egy schiller- vagy rozébor is. Krémlevesekhez inkább könnyed fehérbort vagy primőr rozét ajánlott fogyasztani.

Húsos főételek

Karácsonykor számtalan jobbnál jobb főétel közül válogathatunk. A magyar gasztrokultúra egyik fő elemének tekinthető töltött káposztánál érdemes odafigyelni arra, hogy a zsírossága és fűszerezettsége miatt egy nem túl savas fehérbort válasszunk hozzá: egy balatoni Olaszrizlinget vagy egy primőr Chardonnay-t. A hagyományos kacsasültek és pulykasültek mellé pedig kiválóan illik egy könnyedebb Merlot.

lounge.hu

Halas főételek

A halas főételek – sült pisztráng, rántott ponty – esetében nagyon sok minden múlik a fűszerezésen. Ha egy kevésbé fűszeres halételről van szó, akkor egy könnyű, illatos fehérbort ajánlott beszerezni, mint például az Irsai Olivér vagy a Sauvignon blanc. Ha azonban erőteljesebb a fűszerezés, egy tokaji, somlói száraz fehérbor vagy egy Chardonnay tökéletes választás lehet.

Vegetáriánus főételek

A vegetáriánus ünnepi fogásoknál érdemes odafigyelni arra, hogy a kiválasztott bor ne legyen túl testes, ellenben egyensúlyban legyen az adott étellel. A zöldséges gnocchi és a rántott cukkini ízvilágához egy nem túl savas fehérbor, például egy balatoni Olaszrizling illik.

Desszertek

A karácsonyi desszertek a világ minden táján nagy hangsúlyt kapnak. Legyen az akár mákos vagy diós bejgli, flódni vagy hókifli; egy édes szamorodnival vagy aszúval nem lehet mellélőni. Fontos azonban, hogy a bor egyensúlyban legyen az étellel, azaz, hogy megfelelő sav-cukor aránnyal rendelkezzen.

lounge.hu

OPH/ lounge.hu Kép: lounge.hu

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Receptek

Cikk ajánló

Magyarország étele 2023 elődöntő, egy titkos összetevővel

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étel…