Átólzéig Hipertónia – azaz, a magas vérnyomás Szerkesztő : Asztalos István Közzétéve: 2015-04-07 5 perc átlagos olvasási idő 0 1,319 Oszd meg Facebook Oszd meg Twitter Oszd meg Google+ Oszd meg Reddit Oszd meg Pinterest Oszd meg Linkedin Oszd meg Tumblr Képünk illusztráció! Hipertónia – azaz, a magas vérnyomás Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás nyugalmi állapotban 140/90 hgmm érték felett van. A magas vérnyomásos betegnél szükségszerű a minden napos vérnyomásmérés. A magas vérnyomás kialakulásának hátterében több dolog is állhat, ilyen pl: magas sóbevitel genetikai háttér túlsúly alkohol stressz A magas vérnyomásnak két fajtáját különböztetjük meg: esszenciális hipertónia (ide tartozik pl: örökletesség, mozgáshiány, stressz) szekunder (pl: hormonális betegségek, gyógyszer mellékhatásaként létrejött) A kezdeti stádiumban nem is lehet észrevenni, majd tünetek észlelhetők, de még ebből sem lehet konkrétan erre következtetni. A tünetek a következők lehetnek: fejfájás fáradékonyság orrvérzés mellkasi fájdalom szédülés stb… A táplálkozásra nagyon oda kell figyelni, a mozgást be kell vezetni a napi életbe, túlsúlyos egyén esetén energiaszegény diétát kell bevezetni. A magas vérnyomás diétája: Zsírszegény étrend (napi 0,8/ttkg/nap) A só fogyasztásra kimondottan oda kell figyelni, sószegény diétára van szükség. (3 g sónál ne legyen több).A megfelelő kálium és magnézium bevitel nagyon fontos, emellett nátrium szegény legyen a diéta. Rost dús étrendet kell kialakítani, ami nem csak az emésztésben segít és segít elérni a kívánt testsúlyt, hanem a felesleges vérzsírok felszívódását is csökkenti. (napi 30-35 gr) Ajánlatos az Omega 3 zsírsav bevitele. – ez megtalálható a halolajban, vagy akár a lenmagban. Tejtermékek fogyasztásánál ajánlatos a zsírszegényt választani, míg a zsiradékoknál a telítetlen zsírsavakban gazdag növényi olajokat. Húskészítményeknél a halak előnyt élveznek, abból is az Omega 3 tartalmúak. Ugyanúgy előnyt élveznek a csirke és sovány húsok, felvágottak. Zöldségeknél a magas béta karotin tartalmúak, káposzta félék, hagyma félék, zöld színű zöldségek. Gabonatermékekből javasolt a teljes kiőrlésű, zabkorpa, zabpehely, barna rizs, rost dús termékek. Ha édes termékre vágyik, akkor érdemes otthon készíteni cukormentes süteményt, joghurtot. A cukros termékek nem javasoltak. Nagyon oda kell arra figyelni, hogy az alkoholt elkerüljék, napi 2 kávénál ne legyen több, illetve a cukros üdítők is kerülendők. Főzésnél inkább a párolás, zsírszegény sütés kerüljön előtérbe!
Hrúz Mária konyhájában főzték meg Petőfi kedvenceit Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja egy időben itt bérelt vendégfogadót és …
Tökéletes halloween-i vendégváró receptek Ma már hazánkban is egyre jobban elfogadott, hogy október végén az őszi faleveles dekorációk …
Őstermelők okostelefonon 2016. szeptember 1-jétől mindenki számára elérhető lesz az a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kifejlesztett …
Készül a Tokaji Borvidék szakácskönyve Készül a Tokaji Borvidék szakácskönyve, a receptgyűjtemény összegyűjtését, rendszerezését és kiadását a Tokaj-Hegyalja …