Főoldal Hírek Átólzéig Hipertónia – azaz, a magas vérnyomás

Hipertónia – azaz, a magas vérnyomás

5 perc átlagos olvasási idő
0
718
 ehaccp_topbanner3.jpg

Hipertónia – azaz, a magas vérnyomás

 

Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás nyugalmi állapotban 140/90 hgmm érték felett van. A magas vérnyomásos betegnél szükségszerű a minden napos vérnyomásmérés. 

 
A magas vérnyomás kialakulásának hátterében több dolog is állhat, ilyen pl:
  • magas sóbevitel
  • genetikai háttér
  • túlsúly
  • alkohol
  • stressz

 

A magas vérnyomásnak két fajtáját különböztetjük meg:

  • esszenciális hipertónia (ide tartozik pl: örökletesség, mozgáshiány, stressz)
  • szekunder (pl: hormonális betegségek, gyógyszer mellékhatásaként létrejött)

 

A kezdeti stádiumban nem is lehet észrevenni, majd tünetek észlelhetők, de még ebből sem lehet konkrétan erre következtetni. A tünetek a következők lehetnek:

  • fejfájás
  • fáradékonyság
  • orrvérzés
  • mellkasi fájdalom
  • szédülés stb…

 

A táplálkozásra nagyon oda kell figyelni, a mozgást be kell vezetni a napi életbe, túlsúlyos egyén esetén energiaszegény diétát kell bevezetni. A magas vérnyomás diétája:

  • Zsírszegény étrend (napi 0,8/ttkg/nap)
  • A só fogyasztásra kimondottan oda kell figyelni, sószegény diétára van szükség. (3 g sónál ne legyen több).A megfelelő kálium és magnézium bevitel nagyon fontos, emellett nátrium szegény legyen a diéta.
  • Rost dús étrendet kell kialakítani, ami nem csak az emésztésben segít és segít elérni a kívánt testsúlyt, hanem a felesleges vérzsírok felszívódását is csökkenti. (napi 30-35 gr)
  • Ajánlatos az Omega 3 zsírsav bevitele. – ez megtalálható a halolajban, vagy akár a lenmagban.
  • Tejtermékek fogyasztásánál ajánlatos a zsírszegényt választani, míg a zsiradékoknál a telítetlen zsírsavakban gazdag növényi olajokat.
  • Húskészítményeknél a halak előnyt élveznek, abból is az Omega 3 tartalmúak. Ugyanúgy előnyt élveznek a csirke és sovány húsok, felvágottak.
  • Zöldségeknél a magas béta karotin tartalmúak, káposzta félék, hagyma félék, zöld színű zöldségek.
  • Gabonatermékekből javasolt a teljes kiőrlésű, zabkorpa, zabpehely, barna rizs, rost dús termékek.
  • Ha édes termékre vágyik, akkor érdemes otthon készíteni cukormentes süteményt, joghurtot. A cukros termékek nem javasoltak.
  • Nagyon oda kell arra figyelni, hogy az alkoholt elkerüljék, napi 2 kávénál ne legyen több, illetve a cukros üdítők is kerülendők.
  • Főzésnél inkább a párolás, zsírszegény sütés kerüljön előtérbe!

 

  • Ma nyit a LUPA

    Május 17-én megnyitja kapuit „Budapest tengerpartja”, a Lupa Beach.  Bár az igazi str…
  • Európa élén járunk elhízásban

    Az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében Magyarországon a legmagasabb, gl…
  • Hazajáró Kupa túrasorozatot hirdettek

    Beregszászi közönségtalálkozóval és Maderspach-emléktúrával is várja a Hazajáró Egylet máj…
Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket admin
Töltsön be továbbiakat Átólzéig

Cikk ajánló

Megjelent az Oldalas magazin 2016. júliusi száma!

Megjelent az Oldalas magazin 2016. júliusi száma!   Ez <mint ahogyan magazinunk ko…