Főoldal Hírek Színes Így találhat munkahelyet 50 felett

Így találhat munkahelyet 50 felett

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,115
 ehaccp_topbanner3.jpg

Így találhat munkahelyet 50 felett

 

Hiába a tapasztalat, 50 év fölött egyre nehezebb elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Az álláskeresők akár éveket is eltölthetnek otthon, ami negatívan hat önbecsülésükre, megszűnik a társadalom számára hasznosságukba vetett hitük. Hogyan lehet visszakerülni a munka világába 50 felett? Hasznos tanácsok szakértőktől.

Manapság különösen 55 év felett nagyon nehéz elhelyezkedni, miközben fontos lenne, hogy ez a korosztály dolgozzon, hiszen a magyar lakosság öregszik, és a nyugdíjkorhatár tolódik kifelé. Lassan ott tartunk, hogy lesz egy tízéves korszak, 55 és 65 év között, ahol nagyon nagyarányú az inaktívak aránya, pedig dolgozniuk kellene – mutatott rá Tóth András munkaerőpiaci szakértő, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézet kutatója a Kossuth rádió Napközben című műsorában.

Mind a munkaadók, mind a munkavállalók részéről gondolkodásváltásra szükség lenne – folytatta. Az idősebb munkavállalóknak is vannak előnyeik: tapasztaltabbak, jobban odafigyelnek, kooperatívabbak, ami sok tekintetben előnyt jelenthet a munkáltatónak, ráadásul lojálisabbak is a céghez. Az idősebb embereknek ugyanakkor küzdeniük kell azért, hogy minden lehetséges rossz körülmény ellenére megpróbáljanak elhelyezkedni és megfelelni a munkahelyen – hangoztatta.

 

Nem lehet lazsálni 
Mivel teljesen átalakult a gazdaság, nagyon gyorsan változnak a vállalati, a szaktudás iránti igények, ami a jövőben is így lesz, ezért mindenkinek nyitottnak kell lennie, és a lehető legtöbb energiát kell befektetnie önmagába. Olykor érdemes kompromisszumot is kötni, lejjebb adni az igényeket, mert nem lehet tudni, mi sül ki egy munkavállalásból – világított rá.

Puskás Hajnalka, a Munkanélküliek és Álláskeresők Egyesületeinek Országos Szövetsége munkatársa szerint 50 év felett érdemes átgondolni, melyek azok a tulajdonságok, melyeket a fiatalokban keresnek a munkaadók, és arra helyezni a hangsúlyt az önképzésnél. Ajánlott legalább alapszinten megtanulni számítógépet kezelni és egy idegennyelven beszélni.

A fiatalok dominálnak
Egyed Ildikó, az Aurum Recruitment országos munkaerőközvetítő cég vezetője szerint a versenyszférában nagyon éles határ húzódik az 50 éves kornál. „Míg egy 49 éves szakember önéletrajza még tökéletes, addig egy 50 évesét már csípőből visszadobják – 50 év fölött eltaszítják, eldobják őket a cégek” – fogalmazott.

Az elhelyezkedési esélyeket négy fontos dolog határozza meg – folytatta. Az első, a kiválasztásért felelős személyek életkora, ami a versenyszférában manapság 22-36 év közötti. A második a technológiai ágazat, nem mindegy, hogy egy innovatív, fejlesztéssel foglalkozó cégről, vagy egy kohászüzemről van szó, előbbi ugyanis inkább a fiatalokat preferálja. A harmadik a cég stratégiája, hogy „irányítható bábember” kell-e neki, vagy egy tapasztalt ember, aki a vállalatot akár új irányba is terelheti.

A korosztály szempontjából az sem mindegy, hogy vezetői, vagy beosztotti pozícióra keresnek embert. Manapság, a korábbival ellentétben, már 4-5 éves tapasztalattal is lehet valakiből vezető, így a vállalati menedzseri szint fiatalodása sem kedvez az 50 feletti korosztálynak – világított rá. Tóth András hozzátette ugyanakkor, hogy a kisvállalkozásokhoz személyes kapcsolatokon keresztül idősebb korban is könnyebb bejutni.

 

Át kell állni fejben 
Tóth András úgy vélte, át kell alakítani a közgondolkodást is abba az irányba, hogy igenis van értéke a koros embereknek, fontos a foglalkoztatásuk, és elő kell segíteni, hogy még több vállalkozás legyen. Ha még gyorsabb lenne a növekedés, még több lehetőség lenne a munkaerőpiacon, és hamarabb kerülnének sorra az idősebbek – húzta alá.

 

Forrás:hirado.hu/Pixabay

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt is tartalmazó anyagok

Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek a for…