Főoldal Hírek Színes Így találhat munkahelyet 50 felett

Így találhat munkahelyet 50 felett

8 perc átlagos olvasási idő
0
1,350
 ehaccp_topbanner3.jpg

Így találhat munkahelyet 50 felett

 

Hiába a tapasztalat, 50 év fölött egyre nehezebb elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Az álláskeresők akár éveket is eltölthetnek otthon, ami negatívan hat önbecsülésükre, megszűnik a társadalom számára hasznosságukba vetett hitük. Hogyan lehet visszakerülni a munka világába 50 felett? Hasznos tanácsok szakértőktől.

Manapság különösen 55 év felett nagyon nehéz elhelyezkedni, miközben fontos lenne, hogy ez a korosztály dolgozzon, hiszen a magyar lakosság öregszik, és a nyugdíjkorhatár tolódik kifelé. Lassan ott tartunk, hogy lesz egy tízéves korszak, 55 és 65 év között, ahol nagyon nagyarányú az inaktívak aránya, pedig dolgozniuk kellene – mutatott rá Tóth András munkaerőpiaci szakértő, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézet kutatója a Kossuth rádió Napközben című műsorában.

Mind a munkaadók, mind a munkavállalók részéről gondolkodásváltásra szükség lenne – folytatta. Az idősebb munkavállalóknak is vannak előnyeik: tapasztaltabbak, jobban odafigyelnek, kooperatívabbak, ami sok tekintetben előnyt jelenthet a munkáltatónak, ráadásul lojálisabbak is a céghez. Az idősebb embereknek ugyanakkor küzdeniük kell azért, hogy minden lehetséges rossz körülmény ellenére megpróbáljanak elhelyezkedni és megfelelni a munkahelyen – hangoztatta.

 

Nem lehet lazsálni 
Mivel teljesen átalakult a gazdaság, nagyon gyorsan változnak a vállalati, a szaktudás iránti igények, ami a jövőben is így lesz, ezért mindenkinek nyitottnak kell lennie, és a lehető legtöbb energiát kell befektetnie önmagába. Olykor érdemes kompromisszumot is kötni, lejjebb adni az igényeket, mert nem lehet tudni, mi sül ki egy munkavállalásból – világított rá.

Puskás Hajnalka, a Munkanélküliek és Álláskeresők Egyesületeinek Országos Szövetsége munkatársa szerint 50 év felett érdemes átgondolni, melyek azok a tulajdonságok, melyeket a fiatalokban keresnek a munkaadók, és arra helyezni a hangsúlyt az önképzésnél. Ajánlott legalább alapszinten megtanulni számítógépet kezelni és egy idegennyelven beszélni.

A fiatalok dominálnak
Egyed Ildikó, az Aurum Recruitment országos munkaerőközvetítő cég vezetője szerint a versenyszférában nagyon éles határ húzódik az 50 éves kornál. „Míg egy 49 éves szakember önéletrajza még tökéletes, addig egy 50 évesét már csípőből visszadobják – 50 év fölött eltaszítják, eldobják őket a cégek” – fogalmazott.

Az elhelyezkedési esélyeket négy fontos dolog határozza meg – folytatta. Az első, a kiválasztásért felelős személyek életkora, ami a versenyszférában manapság 22-36 év közötti. A második a technológiai ágazat, nem mindegy, hogy egy innovatív, fejlesztéssel foglalkozó cégről, vagy egy kohászüzemről van szó, előbbi ugyanis inkább a fiatalokat preferálja. A harmadik a cég stratégiája, hogy „irányítható bábember” kell-e neki, vagy egy tapasztalt ember, aki a vállalatot akár új irányba is terelheti.

A korosztály szempontjából az sem mindegy, hogy vezetői, vagy beosztotti pozícióra keresnek embert. Manapság, a korábbival ellentétben, már 4-5 éves tapasztalattal is lehet valakiből vezető, így a vállalati menedzseri szint fiatalodása sem kedvez az 50 feletti korosztálynak – világított rá. Tóth András hozzátette ugyanakkor, hogy a kisvállalkozásokhoz személyes kapcsolatokon keresztül idősebb korban is könnyebb bejutni.

 

Át kell állni fejben 
Tóth András úgy vélte, át kell alakítani a közgondolkodást is abba az irányba, hogy igenis van értéke a koros embereknek, fontos a foglalkoztatásuk, és elő kell segíteni, hogy még több vállalkozás legyen. Ha még gyorsabb lenne a növekedés, még több lehetőség lenne a munkaerőpiacon, és hamarabb kerülnének sorra az idősebbek – húzta alá.

 

Forrás:hirado.hu/Pixabay

 

Töltsön be további kapcsolódó cikkeket
Töltsön be további cikkeket Asztalos István
Töltsön be továbbiakat Színes

Cikk ajánló

Az Országos Étterem Hét közönségdíjasai áprilisban fix áras menüvel várják a vendégeket

Az Országos Étterem Hét vendégei által legjobbnak ítélt 22 étteremben április 15. és 21. k…